Jak uruchomić modem Huawei e398 (Cyfrowy Polsat)?

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
rakso70
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Jak uruchomić modem Huawei e398 (Cyfrowy Polsat)?

Post autor: rakso70 »

p&s pisze: Możesz wycofać się z umowy w każdej chwili lecz wtedy musisz zapłacić karę = miesięczny abonament * ilość miesięcy pozostałych do końca umowy. U mnie skacze raz pokazuje LTE, raz H+ a czasem nawet wcdma zależnie od miejsca. Oto pomiar przed paru minut na uboczu miasta:Obrazek
Oddałem modem do naprawy (via punkt CP). Gdy byłem podłączony w domu (1,2 km od masztu CP) to zazwyczaj modem "skacze". Raz WCDMA, a innym razem HSPA+, nigdy LTE. Blisko masztu (wyniki podawałem wyżej), modem wskazywał HSPA+. Mój kolega, który mieszka znacznie dalej od masztu, na uboczu zony LTE, ma znacznie lepsze transfery i to w LTE właśnie. Wymieniono mu modem na nowy, gdyż stary padł. Może to jakaś wadliwa seria. Kupowaliśmy net prawie w jednym czasie. W każdym razie sprawa się wkrótce wyjaśni (do dwóch tygodni oczekiwania na nowy modem).
Co do rozwiązania umowy. Podpisywałem umowę na internet LTE, a nie HSPA+, czy WCDMA. I to chyba mym zdaniem jest powód do reklamacji, a i zerwania umowy. W każdym razie, będzie z tym droczenia i szarpania. Ale poczekajmy na odpowiedz Polsatu w sprawie modemu.

-- 24 kwi 2012 15:59 --

Akurat dzisiaj odebrałem modem. W opisie, który otrzymałem od serwisy widnieje informacja, że zaktualizowano oprogramowanie modemu.
Na Ubuntu nie chce znów zadziałać, ale to już sprawa wtórna.
Zrobiłem test i oto wynik z godziny 16:00.
Obrazek

-- 24 kwi 2012 16:02 --

I chwilę później:
Obrazek
Awatar użytkownika
p&s
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: p&s »

Nie chcę robić OT w temacie ale zastanawia mnie jedna rzecz a mianowicie skoro mieszkasz blisko masztu a ja mam do niego ładny kawałek(mieszkam na pograniczu sieci LTE według mapy ze strony CP) to czemu mam 2x większy download a upload natomiast 2x mniejszy... Ogólnie mi to nie przeszkadza bo mało gram po sieci no ale ciekawa sprawa. Co do modemu spróbuj jeszcze raz go zainstalować jak ostatnio bo co innego pozostało...
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

p&s pisze:Nie chcę robić OT w temacie ale zastanawia mnie jedna rzecz a mianowicie skoro mieszkasz blisko masztu a ja mam do niego ładny kawałek(mieszkam na pograniczu sieci LTE według mapy ze strony CP) to czemu mam 2x większy download a upload natomiast 2x mniejszy... Ogólnie mi to nie przeszkadza bo mało gram po sieci no ale ciekawa sprawa. Co do modemu spróbuj jeszcze raz go zainstalować jak ostatnio bo co innego pozostało...
Bo "najciemniej jest pod latarnią". Powodów może być wiele. Sprawdź ten wątek: viewtopic.php?f=127&t=157770&p=901021#p901021
Co prawda dotyczy WiFi, ale po części powody się pokrywają.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
rakso70
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: rakso70 »

Przyznam, że sprawa uploadu zawsze mniej mnie dręczy czy kwestia downloadu :) Jeśli chodzi o modem, to w Ubuntu wydaje się on być zainstalowany. W "Network Manager" w momencie wpięcia modemu, pojawia się "Połączenie komórkowe". Jednak jest nieaktywne, "blade". Gdy w nie klikam, wyświetla się przekreślona ikonka poziomu sygnału z tekstem, ze połączenie zostało rozłączone.
Połączenie się uaktywniło po restarcie systemu. Z tym, ze nie po poleceniu "uruchom ponownie", a po wyłączeniu i włączeniu laptopa.
Awatar użytkownika
bodzioboss
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: bodzioboss »

Witam.

Nie wiem czy pomoge.
Miałem problem z prędkością neostrady - pod ubuntu 3x wolniejsza.
Problem występował u mnie już od pierwszego zainstalowanego ubuntu aż do wersji 11.10
Po przeszukaniu kilku for linuxowych znalazłem rozwiązanie.
Pomogło w terminalu:

Kod: Zaznacz cały

sudo gedit /boot/grub/grub.cfg
potem w edytowanym pliku w linii:

kernel		/vmlinuz-2.6.22-14-generic root=UUID=4962411a-767b-4a5c-bae3-622c32abc776 ro quiet splash locale=pl_PL
na końcu dopisałem:

acpi=off irqpoll ;
zapisałem.

Potem restart i prędkość była taka sama jak na Windzie.
Prawdopodobnie da się to ustawić tak żeby się dopisywało automatycznie po aktualizacji gruba - ale ja dopisuje to ręcznie.
Komenda podobno pomaga na problemy z wszelkimi urządzeniami podpinane pod USB.

Pozdrawiam
HTC78
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: HTC78 »

zakupilem cyfrowy polsat LTE, po podlaczeniu go do lapka widzi mi konfiguruje ale sie nie laczy, tak samo mam z play online bardzo prosze o pomoc bo jestem kompletnie zielony dziekuje
Awatar użytkownika
p&s
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: p&s »

Z play nigdy nie miałem żadnych problemów na linuksach. Próbowałeś powyższych metod czy potrzebujesz prościejszej instrukcji?
HTC78
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: HTC78 »

tak bo do dzis dnia nie ruszylem z tym
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”