aktualizacja do nowej wersji systemu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
aktualizacja do nowej wersji systemu
Witam mam zamiar aktualizować system z 11.10 do 12.04, wszystkie programy obecnie w systemie instalowałem programem "aptitude"
Pytanie moje czy po aktualizacji systemu znowu będę miał problemy z niespełnionymi zależnościami w przypadku wydania komendy "aptitude upgrade", czy może lepszym rozwiązaniem będzie zainstalować 12.04 od nowa i instalować/aktualizować programy za pomocą domyślnych programów w systemie: "menadzer aktualizacji" , " apt-get"?
Pytanie moje czy po aktualizacji systemu znowu będę miał problemy z niespełnionymi zależnościami w przypadku wydania komendy "aptitude upgrade", czy może lepszym rozwiązaniem będzie zainstalować 12.04 od nowa i instalować/aktualizować programy za pomocą domyślnych programów w systemie: "menadzer aktualizacji" , " apt-get"?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Architektura: x86
Re: aktualizacja do nowej wersji systemu
Witam.
Dołączę do Kolegi z zapytaniem. Menadżer aktualizacji powiadomił mnie o możliwości zaktualizowania systemu do wersji 12.04. Podczas tego procesu wyskakuje jednak komunikat o braku możliwości uwierzytelnienia skypa i adobe flashplugina, instalacja zostaje przerwana , system wraca do wersji sprzed aktualizacji. Idzie to jakoś "przeskoczyć"?
Pzdr.
Dołączę do Kolegi z zapytaniem. Menadżer aktualizacji powiadomił mnie o możliwości zaktualizowania systemu do wersji 12.04. Podczas tego procesu wyskakuje jednak komunikat o braku możliwości uwierzytelnienia skypa i adobe flashplugina, instalacja zostaje przerwana , system wraca do wersji sprzed aktualizacji. Idzie to jakoś "przeskoczyć"?
Pzdr.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Jeżeli dodawałaś jakieś repozytoria, a są one jeszcze nie gotowe dla Ubuntu 12.04, to z tego co mi się wydaje, programy te zostaną usunięte podczas aktualizacji. Ale pliki konfiguracyjne zostaną zachowane w katalogu domowym.snifferc9h13n pisze:Pytanie moje czy po aktualizacji systemu znowu będę miał problemy z niespełnionymi zależnościami w przypadku wydania komendy "aptitude upgrade", czy może lepszym rozwiązaniem będzie zainstalować 12.04 od nowa i instalować/aktualizować programy za pomocą domyślnych programów w systemie: "menadzer aktualizacji" , " apt-get"?
Usuń te programy i spróbuj raz jeszcze.jaco2002 pisze:Podczas tego procesu wyskakuje jednak komunikat o braku możliwości uwierzytelnienia skypa i adobe flashplugina, instalacja zostaje przerwana , system wraca do wersji sprzed aktualizacji. Idzie to jakoś "przeskoczyć"?
Na waszym miejscu z aktualizacją poprzez menadżera aktualizacji, apt-get itp. jeszcze bym się wstrzymał. Serwery są obciążone. Miliony ludzi pobierają w tym samym czasie. Aktualizowanie w ten sposób może mnieć powodować wiele problemów.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Witam. Mi przy próbie aktualizacji przez Menedżer Aktualizacji wyskakuje błąd: "Pobranie informacji o wydaniu było nie możliwe. Sprawdź połączenie sieciowe." Dodam, że z moim połączeniem sieciowym wszystko gra
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Zacytuję sam siebie:MabsiK pisze:Witam. Mi przy próbie aktualizacji przez Menedżer Aktualizacji wyskakuje błąd: "Pobranie informacji o wydaniu było nie możliwe. Sprawdź połączenie sieciowe." Dodam, że z moim połączeniem sieciowym wszystko gra
bear7 pisze: Na waszym miejscu z aktualizacją poprzez menadżera aktualizacji, apt-get itp. jeszcze bym się wstrzymał. Serwery są obciążone. Miliony ludzi pobierają w tym samym czasie. Aktualizowanie w ten sposób może mnieć powodować wiele problemów.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Jeszcze takie zapytanie, czy po aktualizacji na nowsza wersje systemu, zostaną usuniete pliki typu: tematy ikon, okien, programy czy biblioteki programów, itp. których po świeżej instalacji z cd nowego systemu nie byłoby ?
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Mi po aktualizacji do 12.04 wysiadły interfejsy sieciowe,system nie wykrył wielu rządzeń np. karty dźwiękowej.Wiele programów przestało działać albo działało w sposób nieprawidłowy.
Aktualizowałem przez Wi Fi.Może przez LAN powinienem.
Aktualizowałem przez Wi Fi.Może przez LAN powinienem.
-
- Piegowaty Guziec
Ściągam w takim razie cd i zainstaluje system na nowo 
Przy instalacji katalog /home (osobna partycja) niezostanie sformatowana ?

Przy instalacji katalog /home (osobna partycja) niezostanie sformatowana ?
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Nie zostanie o ile jest na osobnej partycji i nie zaznaczysz formatowania. Po prostu zaznacz, żeby instalator użył tego samego home i upewnij się, że nie jest zaznaczona do formatowania. Tuż przed zapisywaniem zmian na dysk powinna pojawić się lista, co, gdzie będzie zapisane, i co będzie formatowane. Po prostu zachowaj uwagę podczas przydzielania miejsca.
także = też
tak że = więc
tak że = więc