Dolny panel w Gnome3

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
nirage
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Dolny panel w Gnome3

Post autor: nirage »

Witam,

mam w swoim małym lapku 10.04 - a właściwie miałem. Użytkuje Ubunut od momentu kiedy potentaci z Richmond wprowadzili Vistę. Przeszedłem na Ubuntu - wtedy chyba jeszcze 6... Nie jestem pewien. Do meritum - generalnie Gnome 2 było dla mnie cudem wrodzonym. (paradoksalnie z jednego powodu - mogłem sobie paski ustawić na dole - a przyzwyczajenia bardzo trudno zmienić). Próbuje to zrobić w Gnome3 ale już przysłowiowa "$$$$$$$$" a więc spróbowałem MATE, które miałoby być odwzorowaniem Gnome2 - średnie odwzorowanie... Potem Cinnamon - hmmm no cóż... pasek można dać na dół - ale nie jestem przyzwyczajony do takiego miszmaszu - UNITY u mnie w ogóle odpada... dla mnie ładnie to wszystko wygląda ale... gdzie tu do GNOME porównanie. Mam przejść na XFce ?? No nie bardzo... Pytanie brzmi - jak skonfigurować Gnome3 do wyglądu Gnome2 - bo z tego co się orientuję, nie ma możliwości zaimplementowania Gnome2 w 12.04. Jakieś rady?

-- 28 kwi 2012 09:21 --

i błagam - nie proponujcie przejścia na LXDE
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2012, 11:32 przez nirage, łącznie zmieniany 1 raz.
Knypolek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: GNOME3 vs UNITY vs MATE vs CINNAMON 12.04

Post autor: Knypolek »

Kiedyś, przy instalacji Gnome-Shell była opcja przy logowaniu "Gnome-Classic(no effects)". W ten sposób uruchamiało się "starego" Gnome'a, tyle, że w kolorach nowego (czarno-białe cusie). Czy jesteś pewien, że tak się już nie da?

PS. Sprawdziłem w sieci. Wystarczy jedna linijka w terminalu :)
http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-12-0 ... e-classic/
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Możesz zmienić temat na coś, co nie sugeruje, że porównujesz 4 różne środowiska graficzne? Z twojej wypowiedzi wynika, że chcesz mięć tylko dolny panel w GNOME3:
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
nirage
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Post autor: nirage »

Knypolek pisze:Kiedyś, przy instalacji Gnome-Shell była opcja przy logowaniu "Gnome-Classic(no effects)". W ten sposób uruchamiało się "starego" Gnome'a, tyle, że w kolorach nowego (czarno-białe cusie). Czy jesteś pewien, że tak się już nie da?

PS. Sprawdziłem w sieci. Wystarczy jedna linijka w terminalu :)
http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-12-0 ... e-classic/
Sprawdziłem...
teoretycznie gnome-panel jest już w najnowszej wersji...

Wrócisz do clasyka gnome - ale paneli nie ruszysz...
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Re: Dolny panel w Gnome3

Post autor: salvadhor »

Ale co konkretnie odrzuciło Cię od Cinnamona? Bo na dzień dzisiejszy to chyba jedyne oparte na nowoczesnych rozwiązaniach środowisko posiadające feeling rodem z GNOME2. Miszmasz? Jest menu, w menu są pogrupowane programy, jest jedna pozycja Ustawienia Cinnamon, są Ustawienia systemu - i to tyle, co jest potrzebne do konfiguracji. Panel - jak to panel, przenosisz sobie po nim dowolnie applety, blokujesz ich położenie, dodajesz nowe do systemu (cinnamon.linuxmint.com), aktywujesz rozszerzenia - wszystko za pomocą Ustawień Cinnamona. Może miałeś jakąś starszą wersję? Najnowsza to 1.4 (innej raczej dla 12.04 nie znajdziesz).

Inne rozwiązanie to, hehe, XFCE4. Konfigurowalne, obecnie to niemal kropka w kropkę GNOME2, może poza niuansami.
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”