Witam
Kupiłem sobie netbooka Acer Aspire One 722 bez systemu bo doszedłem do wniosku, że ten komputer nie potrzebuje nic czego Ubuntu dać mi nie może. Podczas instalacji odkryłem, że połączenie z siecią przez WiFi zamraża system - bez względu na to czy to Ubuntu "oficjalne" czy nie (sprawdziłem dwie wersje wstecz i jedną Beta - 12 zdaje się). Więc zanim system rozpoczął instalację wyłączyłem WiFi skrótem klawiaturowym (Fn+F2) i cieszyłem się śmigającą niebiańską nimfą, którą zaraz po instalacji zaktualizowałem przez kabel naiwnie sądząc, że może nowsze sterowniki poprawią działanie WiFi. W międzyczasie odkryłem, że aby zapobiec problemom z siecią wystarczy ustawić w Biosie możliwość bootowania przez sieć i jako pierwsze urządzenie bootujące ustawić Atherosa. Tak też uczyniłem tyle, teraz skrót Fn+F2 w ogóle nie reaguje. Uruchomiłem sobie Ubuntu 11.10 (to oficjalne) i tam odkryłem, że klikając na ikonkę sieci (tą w prawym górnym rogu ekranu) mam informację, że "ubuntu wireless is disabled by hardware switch", ale skrót wciąż nie działa (w niebiańskiej nimfie tego komunikatu nie ma). Zastosowałem się do kilku porad z netu jak choćby stąd ( http://www.linuxquestions.org/questions ... le-858357/ ) i udało mi się odpalić to WiFi na oficjalnym Ubuntu, ale Niebiańska Nimfa jest nieczuła na te porady. Olałbym cały ten biznes i zainstalował to oficjalne Ubuntu, ale tam nie ma kupy sterowników, a pracę mam taką, że przez dwa miesiące nie będę miał netu i będę jakieś 300 km. od lądu przez dwa miesiące więc szlag mnie trafi jeśli na miejscu okaże się, że połowa filmów mi nie działa, ale to pikuś bo 3/4 albumów muzycznych również. Nie wspominając o tym, że jak już będę na lotnisku to nawet sobie youtube nie włączę.
Do rzeczy - co zrobić, żeby NN zaczęła wykrywać mi sieć? Wiem, że do tego potrzeba wam jakichś logów - nie wiem tylko jakich. Tak więc proszę o jakąś poradę co z tym fantem zrobić?
Pozdrawiam.
Brak WiFI - Acer Aspire One 722
-
- Piegowaty Guziec
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Brak WiFI - Acer Aspire One 722
Witaj, Może to co napiszę jest dla Ciebie banalne. Ale mam nadzieję, że pamiętasz że naciskając po kolei klawisz fn+f2 wyłączasz wi-fi, włączasz bluetooth, włączasz wi-fi i wyłączasz bluetooth.
Mam tego samego Acerka i Niebiańska Nimfa chodzi bardzo pięknie
Mam tego samego Acerka i Niebiańska Nimfa chodzi bardzo pięknie

- arthulus
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Brak WiFI - Acer Aspire One 722
Przeczytaj post 6 z linku który podałeś i zastosuj go. Tu masz więcej o optymalizacji http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1811178
Jeżeli nie zadziała to wrzuć do terminala polecenia ze strony którą podałeś
Jeżeli nie zadziała to wrzuć do terminala polecenia ze strony którą podałeś