Jaki linux na laptopa sony vaio
Jaki linux na laptopa sony vaio
Witam. Chiałbym się dowiedzieć jakiego linuxa powinienem zainstalować na swoim laptopie - sony vaio VPCEH1L8E. Przeszukałem różne fora i nieznalazłem wystarczających informacji na temat 64 bitowego systemu, oraz sterowników. Proszę Was o pomoc, ponieważ jestem początkującym użytkownikiem linuxa i nie bardzo wiem jak podejść do tego tematu.
Dzięki z góry za pomoc.
strou
Dzięki z góry za pomoc.
strou
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Re: Jaki linux na laptopa sony vaio
Mogłeś od razu parametry rozpisać, a nie każesz nam googlować (szczególnie model karty graficznej). Ale ogólnie sprzęt jest mocny. Każda dystrybucja powinna bardzo dobrze działać. Na początek wypróbuj zwykłe Ubuntu 12.04. Wersja 64 bitowa.
Intel HD Graphics 3000
4GB DDR3 SDRAM 1333MHz
Intel Core i3-2310M Processor
Intel HM65 Express Chipset
Rozumiem, że pod tą wersją nie powinienem mieć problemów ze znalezieniem sterowników?
4GB DDR3 SDRAM 1333MHz
Intel Core i3-2310M Processor
Intel HM65 Express Chipset
Rozumiem, że pod tą wersją nie powinienem mieć problemów ze znalezieniem sterowników?
- icyhot12
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
- Kontakt:
Wszystko powinno działać odrazu - zwłaszcza na Ubuntu.
Dzięki wielkie za pomoc. Zaczynam właśnie pobierać. Dam znać czy wszystko ok.
Jeszcze raz dzięki
strou
-- 30 kwi 2012, o 21:32 --
Mam niestety problem ze startem z cd. W biosie (insydeh2o rev. 3.5) jest wszystko ustawione ok, tzn. priorytet butowania:
1. internal optical disc drive
2. external device
3. internal hdd
4. network.
external device boot i network boot jest ustawione na enabled.
Po uruchomieniu laptopa nie chce czytać płyty, tak jakby windows 7 wymuszał pierwszeństwo, a z pod windowsa przy samej końcówce wyskakuje błąd gdy chcę zainstalować CD boot helper:
An error occurred:
Could not retrieve the required installation files
For more information, please see the log file:
c:\users\strou\appdata\local\temp\wubi-12.04-rev266.log
Przeglądałem plik i szczerze nie ten poziom znajomości tematu żeby cokolwiek wywnioskować.
Jeszcze raz dzięki
strou
-- 30 kwi 2012, o 21:32 --
Mam niestety problem ze startem z cd. W biosie (insydeh2o rev. 3.5) jest wszystko ustawione ok, tzn. priorytet butowania:
1. internal optical disc drive
2. external device
3. internal hdd
4. network.
external device boot i network boot jest ustawione na enabled.
Po uruchomieniu laptopa nie chce czytać płyty, tak jakby windows 7 wymuszał pierwszeństwo, a z pod windowsa przy samej końcówce wyskakuje błąd gdy chcę zainstalować CD boot helper:
An error occurred:
Could not retrieve the required installation files
For more information, please see the log file:
c:\users\strou\appdata\local\temp\wubi-12.04-rev266.log
Przeglądałem plik i szczerze nie ten poziom znajomości tematu żeby cokolwiek wywnioskować.
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Ja u siebie w dellu mam tak ze jak się bootuje to mogę wcisnąć F12 i wyznaczyć z czego ma się bootowac może i u ciebie jest taka opcja. Wtedy na 100% byłbyś pewien ze masz bootowanie z płytki
witam. wszystko dziala jak nalezy. zainstalowalem wersje 12.04, i powiem szczerze troche zaluje. wczesniejsza byla toche szybsza.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Ubuntu nigdy nie celowało aby być demonem prędkości. Samo Unity to tak naprawdę nawet nakładka na GNOME. Paradoksalnie nawet środowisko KDE4 które uchodzi za ociężałe, lepiej sprawuje się od Unity często
A sam lapek OK - podzespoły Intela dobrze grają z Linuksem.

-
- Wygnańcy
http://ultimateedition.info/ultimate-ed ... ition-3-0/ zainstaluj Ultimata bazującego na ubuntu lux distro....
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
Autorze drogi, muli zapewne Unity. Na moim laptopie było identycznie, choć potwór z niego niesamowity. Zobacz Kubuntu czyli zwykłe Ubuntu + KDE - będzie jak ręką odjął. Można się jeszcze zabawiać innymi środowiskami, ale używanie XFCE na takim sprzęcie to jak pchanie Mercedesa zamiast nim jeździć 

Jesteś jakimś botem? Non stop spamujesz o tej pseudo-dystrybucji. Chcesz to używaj jakiejś przeładowanej odmiany Ubuntu z tysiącem bugów i aplikacji, ale nie wciskaj go na siłę innym.ubuntu2010 pisze:http://ultimateedition.info/ultimate-ed ... ition-3-0/ zainstaluj Ultimata bazującego na ubuntu lux distro....
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
dokładnie nie wciskaj tego [ciach] ludziom.
//bear7: też nie pochwalam tej dystrybucji, ale nie używajmy takich epitetów
.
//bear7: też nie pochwalam tej dystrybucji, ale nie używajmy takich epitetów

-
- Wygnańcy
Nie wciskam [ciach] ludziom, tylko informuje iż takie distro jest...
//bear7: nie musisz robić tego w każdej swojej wypowiedzi. Poza tym, to jest to forum Ubuntu i my tu rozwiązujemy problemy Ubuntu, a nie nakłaniamy kogoś do zmiany dystrybucji i to z byle jakiego powodu. Jeżeli tak Ci ta dystrybucja przypadła do gustu, to przyłącz się do jej społeczności/forum i/lub załóż własną. Ale nie rozwiązuj problemów Ubuntu, nakłanianiem ludzi do zmiany dystrybucji, bo to żadne wyjście.
//bear7: nie musisz robić tego w każdej swojej wypowiedzi. Poza tym, to jest to forum Ubuntu i my tu rozwiązujemy problemy Ubuntu, a nie nakłaniamy kogoś do zmiany dystrybucji i to z byle jakiego powodu. Jeżeli tak Ci ta dystrybucja przypadła do gustu, to przyłącz się do jej społeczności/forum i/lub załóż własną. Ale nie rozwiązuj problemów Ubuntu, nakłanianiem ludzi do zmiany dystrybucji, bo to żadne wyjście.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
do @Dominbik
nie nazywaj Ultimate [ciach].
//bear7: każdy ma prawo do krytki pod warunkiem, że jest to konstruktywna krytyka. Dominbik tę krytykę okrasił niestosownym epitetem, którego ty nie musisz powtarzać...
do @ubuntu2010 Jest takie distro. Ultimate można zainstalować sony vaio ale musiałbyś wybrać XFCE lub KDE.
nie nazywaj Ultimate [ciach].
//bear7: każdy ma prawo do krytki pod warunkiem, że jest to konstruktywna krytyka. Dominbik tę krytykę okrasił niestosownym epitetem, którego ty nie musisz powtarzać...
do @ubuntu2010 Jest takie distro. Ultimate można zainstalować sony vaio ale musiałbyś wybrać XFCE lub KDE.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
- Wygnańcy
Do linuxozaurus : Widze,że jesteś obcykana w GNU/Linuxie....
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
@strou pod ten sprzęt polecam Kubuntu 12.04 LTS, będzie smigać jak F16
a samo KDE SC 4.8.4 moim zdaniem jest najlepszym środowiskiem graficznym w świecie Linuksa.