Instalacja bezpośrednio z powłoki Windowsa

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
ShadyPL
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Instalacja bezpośrednio z powłoki Windowsa

Post autor: ShadyPL »

Hej.

Właśnie zakupiłem nowy komputer z Windą. Oczywiście chce zainstalować Ubuntu, ale jak dotychczas miałem tylko samo Ubuntu bez Windowsa, a teraz postanowiłem mieć 2 systemy na jednym dysku. Pobrałem Ubuntu 12.04 z oficjalnej strony [ ubuntu.com ] i zastanawiam się jak go mogę zainstalować. Nie chce mi się iść po płyte, gdyż mieszkam na wsi i mam do sklepu sporo kilometrów, a pogoda wiadomo jaka dzisiaj jest :-D Po zamontowaniu obrazu w Daemonie wyświetliło się okienko z Instalatorem Ubuntu, którego wcześniej - gdy miałem innego Ubuntu - jeszcze nie widziałem. Czy mogę przez ten instalator zainstalować Ubuntu? Czy będzie on w 100% poprawny i identyczny jak z Live CD? I czy będę mógł stworzyć podczas tej instalacji partycję dla nowego systemu? Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji na ten temat.
http://desmond.imageshack.us/Himg688/sc ... es=landing

//bear7: Nieodpowiedni rozmiar wklejonej grafiki: zapoznaj się z regulaminem.
folkstorm
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Inne

Re: Instalacja bezpośrednio z powłoki Windowsa

Post autor: folkstorm »

Jak nie masz cd to skorzystaj z pen drive.
Awatar użytkownika
ShadyPL
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Doczytałem, że to jest inne od normalnej instalacji - dobra, to daje sobie z tym spokój.
Jak nie masz cd to skorzystaj z pen drive.
Tak też zrobie, tylko mam jedno pytanie [ trochę po za tematem, ale przecież nie ma co tworzyć nowego na jedno małe pytanko ]
Mój pendrive jest cały zawalony muzyką. Czy mogę zrzucić obraz na pendrive z innymi plikami? Czy też muszę all usunąć? I czy wystarczy skopiować po prostu z dysku na usb bez żadnych dodatkowych kroków?
Smevios
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Smevios »

ShadyPL pisze:Tak też zrobie, tylko mam jedno pytanie [ trochę po za tematem, ale przecież nie ma co tworzyć nowego na jedno małe pytanko ]
Mój pendrive jest cały zawalony muzyką. Czy mogę zrzucić obraz na pendrive z innymi plikami? Czy też muszę all usunąć? I czy wystarczy skopiować po prostu z dysku na usb bez żadnych dodatkowych kroków?
http://www.ubuntu.com/download/help/cre ... on-windows
Awatar użytkownika
ShadyPL
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Smevios pisze:
ShadyPL pisze:Tak też zrobie, tylko mam jedno pytanie [ trochę po za tematem, ale przecież nie ma co tworzyć nowego na jedno małe pytanko ]
http://www.ubuntu.com/download/help/cre ... on-windows
Dzięki za programik :ligt: Ale jezcze nurtuje mnie 1-wsze pytanko: muszę sformatować cały pendrive??

-- 1 maja 2012, o 16:32 --

EDIT:
doczytałem - czyli muszę mieć minimum 2GB wolnego miejsca na pednrive?

Dobra, poradziłem sobie, temat do usunięcia..
folkstorm
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: folkstorm »

Nie mam pojęcia szczerze powiedziawszy , zawsze formatowałem całość. Zrób kopię danych na dysku i potem sobie skopiujesz ponownie.
marioni22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86

Post autor: marioni22 »

Tak na chłopski rozum... jeśli na pendrive jest dość miejsca ;jeśli mamy 15 różnych plików;itd itp czy na pewno wszystko musi się wgrać ?? Każde formatowanie nie jest złe ale czy konieczne ?? Na formatce gwizdków się nie znam ale zbyt częste formatki twardzieli skracają ich żywotność. Próbowałem różnych instalacji z pendriva i płyt cd i dvd i nauczyłem się czytać co piszą w necie..............ściągnij obraz płyty sprawdż sumę md5!!!!!!!!! nagraj płytkę najwolniejszą z możliwych prędkości nagrywania twojej nagrywarki . Programy do sum md5 są darmowe. Tylko mała uwaga przy takiej pojemności dysku twardego możesz mieć kłopoty z uruchomieniem każdego z systemów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”