Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

Shimmy pisze:No nie pomagało. Poczytałem troche na wikiubuntu i jako tako chyba sie udalo wskazac te sciezke naglowkow. Podmieniłem tez ustawienia cpufreq na Twoje i troszkę je przerobiłem i.. już w miare ludzko działa, jedynie przy włączaniu jest 72 stopnie na blacie jak poprzednio ale po odczekaniu kilkunastu sekund temperatura spada do 50-55 stopni i już można w miarę cywilizowanie działać :) Polepszył się też zasięg sieci wifi z tymi sterownikami do Broadcoma, nic tylko dziękować :D

W razie gdybyś odpłatnie przygotowywał dedykowane kernele, tzn idealnie pod mój sprzęt to jestem chętny nawet zapłacić ;)
Witaj

Dziwna sprawa z nagłówkami, obecnie nie trzeba ich linkować do niczego. Proszę sprawdź, czy znajdują się w katalogu /usr/src/ oraz na co wskazują linki /build i /source w katalogu /lib/modules/3.2.16-ext73-f1-18.4-k8-ags-cfs/. Powinny na /usr/src/linux-headers-3.2.16-ext73-f1-18.4-atom-ags-cfs/.

Co do wersji i7 - maksymalnie zoptymalizowanej wersji po architekturę bazującą na Intelach z rodziny icore: i3, i5 i i7 [Sandy Bridge i Ivy Bridge], to skontaktuj się proszę ze mną za ok. 3 tygodnie.

Teraz jednak należy wyjaśnić dziwną kwestię niewykrywania nagłówków. Proszę też o wersje systemu i czy w trakcie instalacji poniższych pakietów, nie pojawiły się błędy ? Dla pewności wykonaj poniższą linię:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install build-essential dkms libncurses5 initramfs-tools
a najlepiej odinstaluj nagłówki:

sudo dpkg -P linux-headers-3.2.16-ext73-f1-18.4-k8-ags-cfs
i zainstaluj ponownie:

wget http://dl.dropbox.com/u/72313101/linux-headers-3.2.16-ext73-f1-18.4-k8-ags-cfs_amd64.deb
a następnie:

sudo dpkg -i linux-headers-3.2.16-ext73-f1-18.4-k8-ags-cfs_amd64.deb
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Chciałbym zapytać o bezpieczeństwo zalecanych przez Ciebie aktualizacji typu "Pre-release (proposed)" i "Unsupported (backports)": Czy to na pewno dobry pomysł, biorąc pod uwagę że, w przeciwieństwie do PPA (ppa-purge), tutaj nie da się łatwo odkręcić zmian? Nawet oficjalna dokumentacja ostrzega, żeby korzystać z tego tylko jeśli się wie co się robi, i/lub jest się pewnym że znajduje się tam rozwiązanie problemu.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Chciałbym zapytać o bezpieczeństwo zalecanych przez Ciebie aktualizacji typu "Pre-release (proposed)" i "Unsupported (backports)": Czy to na pewno dobry pomysł, biorąc pod uwagę że, w przeciwieństwie do PPA (ppa-purge), tutaj nie da się łatwo odkręcić zmian? Nawet oficjalna dokumentacja ostrzega, żeby korzystać z tego tylko jeśli się wie co się robi, i/lub jest się pewnym że znajduje się tam rozwiązanie problemu.
Jeśli system ma być rock stable, to w zasadzie powinno się tylko dokonywać aktualizacji bezpieczeństwa. Jednak my tu raczej mammy do czynienia z maszynami używanymi, jako desktop/maszyny mobilne do normalnej pracy. Szczerze raz, może dwa razy [w ciągu jakiś 7 lat używania Ubuntu] napotkałem na problem błędnych wersji z tych repozytoriów. Jednak jeśli Komuś zależy przede wszystkim na stabilności, a nie na najnowszych wersjach aplikacji/bibliotek, czy też środowiska graficznego, bądź sterowników, jak najbardziej nie musi z tych repozytoriów korzystać. Jak w większości przypadków, każde rozwiązaniem stanowi pewien kompromis ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

A kto ci każe włączać repo proposed i backports? Da się odkręcić do poprzednich wersji. Sam używam tyle niezaufanych repo, pakietów i zawsze sobie jakoś radzę. Jak się obawiasz to nie włączaj. Proste.

Co do kerneli:
Testowałem te poprzednie i stwierdzam, że K8 zrobiłeś znacznie szybszy w porównaniu do atoma. Takie pierwsze subiektywne wrażenie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

luk1don pisze:A kto ci każe włączać repo proposed i backports? Da się odkręcić do poprzednich wersji. Sam używam tyle niezaufanych repo, pakietów i zawsze sobie jakoś radzę. Jak się obawiasz to nie włączaj. Proste.

Co do kerneli:
Testowałem te poprzednie i stwierdzam, że K8 zrobiłeś znacznie szybszy w porównaniu do atoma. Takie pierwsze subiektywne wrażenie.
Co do repozytoriów. Ja zalecam ich włączenie .. ze względu na większą pewność instalacji najnowszych bibliotek i sterowników, które zwykle są dostosowane do nowszych wersji kernela. Jednak, jak pisałem - jeśli nie ma problemów, a podstawą jest zachowanie maksymalnej stabilności - ich włączenie nie musi być warunkiem koniecznym.

Natomiast kwestia kerneli - tu określony kernel będzie działał właściwie i znacznie lepiej na określonej architekturze. Zatem wersja atom na atomach, a wersja K8 na większych maszynach - intela i amd. Oczywiście jeszcze lepiej na nowych AMD od K10 będzie sprawowała się wersja Brazos, a na intelach z rodziny icore wersja i7 - tę ostatnią jeszcze "dopieszczam". Na teraz jeszcze nie mogę tej wersji zaoferować, ze względu na brał stałego dostępu do maszyny z procesor i3, i5 lub i7. Musze takowa dopiero zakupić.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Shimmy »

e X t 7 3 pisze:
Witaj

Dziwna sprawa z nagłówkami, obecnie nie trzeba ich linkować do niczego. Proszę sprawdź, czy znajdują się w katalogu /usr/src/ oraz na co wskazują linki /build i /source w katalogu /lib/modules/3.2.16-ext73-f1-18.4-k8-ags-cfs/. Powinny na /usr/src/linux-headers-3.2.16-ext73-f1-18.4-atom-ags-cfs/.

Co do wersji i7 - maksymalnie zoptymalizowanej wersji po architekturę bazującą na Intelach z rodziny icore: i3, i5 i i7 [Sandy Bridge i Ivy Bridge], to skontaktuj się proszę ze mną za ok. 3 tygodnie.
Odinstalowałem więc ten kernel i zainstalowałem od nowa. Okazało się, że był konflikt w pakiecie initramfs-tools. Trochę dziwne, bo brany ze standardowego repozytorium no i na końcu instalacji kernela widziałem że initframs nie wypluł żadnych błedów. W każdym razie poczyściłem repozytoria, naprawiłem dpkg i przystąpiłem do instalacji. Pięknie poszło, wszystko już wykrywa i nie ma absolutnie żadnych problemów. Co mnie ździwiło, zniknął błąd o treści:

failed to get i915 intel device: turbo graphic disabled
i już elegancko pracuje na obu kartach graf, procesor się nie dusi, a jego temperatura nie przekracza 40 stopni przy zwykłej pracy. A już się martwiłem, że muszę zasuwać po pastę ceramiczną i grzebanie w bebechach :D

Kawał dobrej roboty, jeśli tylko będziesz miał kernel zoptymalizowany pod i5/i3/i7 intela to jestem pierwszy w kolejce i odezwę się w swoim czasie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Shimmy pisze:
e X t 7 3 pisze:
Witaj

Odinstalowałem więc ten kernel i zainstalowałem od nowa. Okazało się, że był konflikt w pakiecie initramfs-tools. Trochę dziwne, bo brany ze standardowego repozytorium no i na końcu instalacji kernela widziałem że initframs nie wypluł żadnych błedów. W każdym razie poczyściłem repozytoria, naprawiłem dpkg i przystąpiłem do instalacji. Pięknie poszło, wszystko już wykrywa i nie ma absolutnie żadnych problemów. Co mnie ździwiło, zniknął błąd o treści:

i już elegancko pracuje na obu kartach graf, procesor się nie dusi, a jego temperatura nie przekracza 40 stopni przy zwykłej pracy. A już się martwiłem, że muszę zasuwać po pastę ceramiczną i grzebanie w bebechach :D

Kawał dobrej roboty, jeśli tylko będziesz miał kernel zoptymalizowany pod i5/i3/i7 intela to jestem pierwszy w kolejce i odezwę się w swoim czasie.
Cieszę się zatem ;). Co do błędu:

Nie występuje ponieważ, jak poprzednio pisałem ... przypuszczałem, gdzie leży mój błąd ... i to naprawiłem ;). W nowych kernelach v18.4 i niedługo udostępnionym v19.0, zmieniłem m.in. konfiguracje dotycząca modułu: intel_ips [Intel Intelligent Power Sharing].

Odnośnie kernela i7 - napisz proszę za ok. 3 tygodnie ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

A więc aktualizacja Kubuntu do 12.04 powiodła się w 50%.
System ruszył ale miał tyle błędów,że poleciał od razu z dysku.
Przyszedł czas,abym postawił go na świeżo.
I powiem tak,jak na razie bajka.
System wreszcie pamięta,czy podczas zamykania były włączone moduły bluetooh, wifi i ustawia je przy rozruchu tak,jak były (włączone bądź nie )
Działa wreszcie wsparcie VDPAU dla nvidii
Jest znacznie szybszy od 11.04.
Wyłączenie systemu to chwila.Włączenie to ok. 40 sekund.
alt,ctrl,bacpace nie wywala modułu wifi tak jak to było w 11.04.
Na razie nie widzę żadnych błędów.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Udostępniłem instalator dla wersji atom-64 + sterniki Broadcoma.

Pozdrawiam

Fish3r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Fish3r »

Ubuntu 12.04
W kernelu v18.4 64bit nie działa wbudowany czytnik kart pamięci w laptopie. Na stockowym 3.2.0-24 działa bez problemu.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Fish3r pisze:Ubuntu 12.04
W kernelu v18.4 64bit nie działa wbudowany czytnik kart pamięci w laptopie. Na stockowym 3.2.0-24 działa bez problemu.
Jeśli to realtek rts5139 to nie będzie działał - specjalnie wyłączyłem. Moduł ten po określonym czasie użytkowania skutkuje uszkodzeniem usb-storage i w danej sesji już nic przez magistrale USB nie odczytasz. Daj proszę wynik lsusb.

Pozdrawiam

Fish3r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 003: ID 13d3:5710 IMC Networks 
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Daj jeszcze lspci.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Fish3r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b5)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev b5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108 [GeForce GT 540M] (rev ff)
03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Prosiłbym spod generica.

Pozdrawiam

Fish3r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze:Prosiłbym spod generica.

Pozdrawiam
Tzn? Bo jestem bardziej początkujący niż pro :)
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Spod standardowego kernela.
Fish3r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

lsusb

Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 003: ID 13d3:5710 IMC Networks 
Bus 001 Device 004: ID 0bda:0139 Realtek Semiconductor Corp.
lspci

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b5)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev b5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108 [GeForce GT 540M] (rev ff)
03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
@Down
Dzięki za szybką odpowiedź :)
Ostatnio zmieniony 01 maja 2012, 19:57 przez Fish3r, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tak jak myślałem Realtek rts5139:

Bus 001 Device 004: ID 0bda:0139 Realtek Semiconductor Corp.
Pod moim kernele na razie nie działa. Badam problem i jak stwierdzę, ze jest ok, włączę w/w sterownik.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
arkadiusz100
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: arkadiusz100 »

Witam,
Ja mam problem z przesyłaniem plików przez zewnętrzny moduł BT do telefonu. Komp łączy się z telefonem ale nie przesyła plików. Takiego problemu nie ma na genericu.

lsusb z 18.4

Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 002: ID 13d3:5108 IMC Networks 
Bus 004 Device 003: ID 0a12:0001 Cambridge Silicon Radio, Ltd Bluetooth Dongle (HCI mode)
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”