Dlatego, że tak było napisane w tym oto poście?;>
viewtopic.php?f=216&t=158072
Najpier sterowniki 12.3, potem patch do nich, a na końcu kernel
Moderator: e X t 7 3
Witajqwxz77 pisze:Yyyy... troszkę mnie zabiłeś tym pytaniem
Dlatego, że tak było napisane w tym oto poście?;>
viewtopic.php?f=216&t=158072
Najpier sterowniki 12.3, potem patch do nich, a na końcu kernel
Ja po przejściu na 12.04 odczułem wzrost i to sporo.taedoju pisze: chyba przejdę z kde na jakieś lżejsze środowisko, bo pomimo wyłaczonych efektów na moim netbooku asusie 1001ha już nieco 12.04 mimo wszystko muli.
Dziwne, mi na Lenovo s10 KDE działa tak płynnie jak maksymalnie zoptymalizownay compiz ... i to pod 11.10 ... pod 12.04 będzie sporo szybciejtaedoju pisze:hem, Panowie próbowałem instalować sobie cinnamon 1.4 z racji testu, i z jakiegoś powodu wywala mi na kubuntu 12.04 ppa jako 404, gdy klikam na link wchodzi gdzie trzeba...
co do nowego kernela, otóż czas uruchamiania na 12.04 nieco wydłużył się, ogólnie jakościowo jest wszystko jak zawsze na 5 , ale ale... chyba przejdę z kde na jakieś lżejsze środowisko, bo pomimo wyłaczonych efektów na moim netbooku asusie 1001ha już nieco 12.04 mimo wszystko muli.
WitajGalvatron pisze:Używasz kubuntu-low-fat-settings? Wyłączyłeś zbędne usługi, za pomocą Bootup Manager'a, Simple Service Manager'a i wbudowanego w KDE Service Manager'a?
Inna rzecz, której warto spróbować, to zastąpienie Kwin'a Compizem, choć tu zalecam ostrożność, bo chyba Compiz 0.9.7.8 nie do końca lubi się z nowym KDE. U mnie, na stacjonarce (Pentium IV 3GHz + 7300GT) skutkuje to segmentation fault'em przy próbie odpalenia, oraz nie włączaniem się Kwin'a po ponownym zalogowaniu (trzeba najpierw całkowicie usunąć Compiza, z poziomu TTY - Alt + F1).
taedoju pisze:własnie nie używam, zaraz spojrzę na to co mam powłączane ale musiałem dać sobie spokój z minimalnymi nawet efektami po aktualizacji...
To spowoduje,że KDE dostanie kopa.taedoju pisze:a i co do mojego pytania o cinnamon - po przejscu na 12.04 nie działa już =/ tak jakoś wyczytałem z racji użycia starszych bibliotek bodajżę do utworzenia cinnamon.
hem nie nie mam, jak to zrobić ? a to nie powoduje niestabilności systemu ?
Zatem tak: ACPI aktywowane, zainstalowane moje skrypty cpufreqd i APM ?qwxz77 pisze:Cholercia, a ja mam taki problem.
Gdy korzystałam z Minta 10 komputer chodził na baterii 3h, a wentylator włączał się co jakiś czas. Niestety okres wsparcia się zakończył i postanowiłam zmienić na jakieś nowsze ~buntu. I teraz mam problem - wentylator pracuje cały czas, czas pracy skrócił się do 1,5h. Z tego co się zorientowałam jest to jakiś problem z zarządzaniem energią czy kartą ATI.
Obecnie jest świeżo postawiony Kubuntu 12.04 w wersji 64 bitowej z kernelem eXt73 3.2.16. Laptop to Dell Studio 1555 z Ati Radeon 4570.
Problem występuje na wszystkich buntowatych powyżej minta 10. Trochę mnie już zmęczyło szukanie rozwiązania, myślałam, że sprawę rozwiąże ten kernel...
Pomoże mi ktoś, proszę?
Niestety, poinstalowane i sytuacja bez zmian. Jeszcze bym przeżyła ten wentylator, bo laptop i tak głownie w domu służy, ale strasznie nagrzewa się spód i wierzch od lewej strony. Niemalże parzy ;/e X t 7 3 pisze:Zatem tak: ACPI aktywowane, zainstalowane moje skrypty cpufreqd i APM ?qwxz77 pisze:Cholercia, a ja mam taki problem.
Gdy korzystałam z Minta 10 komputer chodził na baterii 3h, a wentylator włączał się co jakiś czas. Niestety okres wsparcia się zakończył i postanowiłam zmienić na jakieś nowsze ~buntu. I teraz mam problem - wentylator pracuje cały czas, czas pracy skrócił się do 1,5h. Z tego co się zorientowałam jest to jakiś problem z zarządzaniem energią czy kartą ATI.
Obecnie jest świeżo postawiony Kubuntu 12.04 w wersji 64 bitowej z kernelem eXt73 3.2.16. Laptop to Dell Studio 1555 z Ati Radeon 4570.
Problem występuje na wszystkich buntowatych powyżej minta 10. Trochę mnie już zmęczyło szukanie rozwiązania, myślałam, że sprawę rozwiąże ten kernel...
Pomoże mi ktoś, proszę?
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax"
Bad Enable Audio codec power management
Bad Enable SATA link power management for /dev/sda
Bad VM writeback timeout
Bad Autosuspend for USB device BCM2046B1 (Broadcom)
Bad Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb6]
Bad Autosuspend for USB device EHCI Host Controller [usb1]
Bad Autosuspend for USB device EHCI Host Controller [usb2]
Bad Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb3]
Bad Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb4]
Bad Autosuspend for USB device USB Optical Mouse [7-1]
Bad Autosuspend for unknown USB device 3-1.1 (413c:8157)
Bad Autosuspend for unknown USB device 3-1.2 (413c:8158)
Bad Autosuspend for USB device Dell Wireless 370 Bluetooth Mini-card (Dell Computer Corp)
Bad Autosuspend for USB device Laptop_Integrated_Webcam_2M (CN0K143J7248796A049E)
Bad Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb5]
Bad Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb7]
Bad Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb8]
Bad Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1
Bad Runtime PM for PCI Device Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV710/730 HDMI Audio [Radeon HD 4000 series]
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 6
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 4
Bad Runtime PM for PCI Device Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV710 [Mobility Radeon HD 4500/5100 Series]
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2
Bad Runtime PM for PCI Device Broadcom Corporation NetLink BCM5784M Gigabit Ethernet PCIe
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset PCI Express Graphics Port
Bad Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2
Bad Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter
Bad Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5
Bad Runtime PM for PCI Device Broadcom Corporation BCM4322 802.11a/b/g/n Wireless LAN Controller
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801IBM/IEM (ICH9M/ICH9M-E) 4 port SATA Controller [AHCI mode]
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6
display: :0 screen: 0
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: ATI Mobility Radeon HD 4500 Series
OpenGL version string: 3.3.11627 Compatibility Profile Context
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
sudo update-grub2
wget http://dl.dropbox.com/u/14502404/instalator-advanced_power_management_by_ext73_v1.4.sh
chmod +x instalator-advanced_power_management_by_ext73_v1.4.sh
./instalator-advanced_power_management_by_ext73_v1.4.sh
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości