Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

qwxz77
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: qwxz77 »

Yyyy... troszkę mnie zabiłeś tym pytaniem :)

Dlatego, że tak było napisane w tym oto poście?;>

viewtopic.php?f=216&t=158072

Najpier sterowniki 12.3, potem patch do nich, a na końcu kernel
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: taedoju »

hem, Panowie próbowałem instalować sobie cinnamon 1.4 z racji testu, i z jakiegoś powodu wywala mi na kubuntu 12.04 ppa jako 404, gdy klikam na link wchodzi gdzie trzeba...

co do nowego kernela, otóż czas uruchamiania na 12.04 nieco wydłużył się, ogólnie jakościowo jest wszystko jak zawsze na 5 , ale ale... chyba przejdę z kde na jakieś lżejsze środowisko, bo pomimo wyłaczonych efektów na moim netbooku asusie 1001ha już nieco 12.04 mimo wszystko muli.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Używasz kubuntu-low-fat-settings? Wyłączyłeś zbędne usługi, za pomocą Bootup Manager'a, Simple Service Manager'a i wbudowanego w KDE Service Manager'a?

Inna rzecz, której warto spróbować, to zastąpienie Kwin'a Compizem, choć tu zalecam ostrożność, bo chyba Compiz 0.9.7.8 nie do końca lubi się z nowym KDE. U mnie, na stacjonarce (Pentium IV 3GHz + 7300GT) skutkuje to segmentation fault'em przy próbie odpalenia, oraz nie włączaniem się Kwin'a po ponownym zalogowaniu (trzeba najpierw całkowicie usunąć Compiza, z poziomu TTY - Alt + F1).
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

qwxz77 pisze:Yyyy... troszkę mnie zabiłeś tym pytaniem :)

Dlatego, że tak było napisane w tym oto poście?;>

viewtopic.php?f=216&t=158072

Najpier sterowniki 12.3, potem patch do nich, a na końcu kernel
Witaj

Chodzi o to, że w Ubuntu/Kubuntu 12.04 już w repozytoriach jest wersja Catalyst 12.4, a zatem instalowanie wersji 12.3 mija się z celem. Wskazany przeze mnie patch może być użyty również na wersji 12.4, ale tylko po to aby zapewnić ich działanie również na kernelu z linii 3.4.x [obecnie 3.4rc-rc5]. Zatem pod wersją 12.04 nie instalujemy Catalystów 12.3, bo mija się to z celem.

Natomiast komunikat, jaki dał patch jest prawidłowy, niby twierdzi, że w połowie nastąpiło przerwanie, ale tylko "tak mówię", nie chciało mi się go już modyfikować, skoro działa ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

taedoju pisze: chyba przejdę z kde na jakieś lżejsze środowisko, bo pomimo wyłaczonych efektów na moim netbooku asusie 1001ha już nieco 12.04 mimo wszystko muli.
Ja po przejściu na 12.04 odczułem wzrost i to sporo.
Mało tego,ta sama gra - Penumbra na 12.04 przyspieszyłą i teraz gram w nią w rozdziałce HD.

I teraz pytanie za 1000 punktów ?
Masz może taką opcję w ustawieniach "QT config system" z ikonką takiej czarnej kulki ?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

taedoju pisze:hem, Panowie próbowałem instalować sobie cinnamon 1.4 z racji testu, i z jakiegoś powodu wywala mi na kubuntu 12.04 ppa jako 404, gdy klikam na link wchodzi gdzie trzeba...

co do nowego kernela, otóż czas uruchamiania na 12.04 nieco wydłużył się, ogólnie jakościowo jest wszystko jak zawsze na 5 , ale ale... chyba przejdę z kde na jakieś lżejsze środowisko, bo pomimo wyłaczonych efektów na moim netbooku asusie 1001ha już nieco 12.04 mimo wszystko muli.
Dziwne, mi na Lenovo s10 KDE działa tak płynnie jak maksymalnie zoptymalizownay compiz ... i to pod 11.10 ... pod 12.04 będzie sporo szybciej ;).

Zobacz, jak działało pod starą wersją kernela v18.1 ... teraz jest o wiele szybciej - nawet pod 11.10 ;). Wybaczcie kiepską jakoś, ale robiłem to HTC Hero, przy słabym oświetleniu.

Pozdrawiam

-- 04 maja 2012 20:01 --
Galvatron pisze:Używasz kubuntu-low-fat-settings? Wyłączyłeś zbędne usługi, za pomocą Bootup Manager'a, Simple Service Manager'a i wbudowanego w KDE Service Manager'a?

Inna rzecz, której warto spróbować, to zastąpienie Kwin'a Compizem, choć tu zalecam ostrożność, bo chyba Compiz 0.9.7.8 nie do końca lubi się z nowym KDE. U mnie, na stacjonarce (Pentium IV 3GHz + 7300GT) skutkuje to segmentation fault'em przy próbie odpalenia, oraz nie włączaniem się Kwin'a po ponownym zalogowaniu (trzeba najpierw całkowicie usunąć Compiza, z poziomu TTY - Alt + F1).
Witaj

Uważaj Pan z kubuntu-low-fat-settings, może powodować sporo segfaultów.

Pozdrawioam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

własnie nie używam, zaraz spojrzę na to co mam powłączane ale musiałem dać sobie spokój z minimalnymi nawet efektami po aktualizacji...

edit:
nie posiadam QT config system efekty puplpitu : wyłaczone
odchaczone uspr zarządzanie oknami szybkosc animacji : na srednia
typ kompozycji Xrender
odchaczone zawieszanie eefektow dla pelnoekranowych
wygląd : plastik
ustawienia bum/ssm - wg tutka eXt
Ostatnio zmieniony 04 maja 2012, 21:21 przez taedoju, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tak przy okazji. Oprócz poprawek dotyczących wspomnianych kwestii bluetooth [przesył plików do telefonu] oraz "kompatybilności" alsy [utrata ustawień po instalacji kernela], zmodyfikowałem jeszcze ustawienia przyszłych kerneli z linii v19.0 i v18.5 [ten będzie ostatni z rodziny v18.x], co skutkuje kolejnym wzrostem zarówno wydajności, jak i responsywności systemu. Kernele v19.0 wypuszczę w okolicach poniedziałku/wtorku, a v18.5 pod koniec przyszłego tygodnia.

PS. aha i skutkować będzie obniżeniem zapotrzebowania na ram - na niektórych konfiguracjach - od 5 do 10 MB.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

taedoju pisze:własnie nie używam, zaraz spojrzę na to co mam powłączane ale musiałem dać sobie spokój z minimalnymi nawet efektami po aktualizacji...

Masz przełączony podsystem graficzny na raster ?
Configure the default graphics system of Qt appliations
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

a i co do mojego pytania o cinnamon - po przejscu na 12.04 nie działa już =/ tak jakoś wyczytałem z racji użycia starszych bibliotek bodajżę do utworzenia cinnamon.

hem nie nie mam, jak to zrobić ? a to nie powoduje niestabilności systemu ?
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

taedoju pisze:a i co do mojego pytania o cinnamon - po przejscu na 12.04 nie działa już =/ tak jakoś wyczytałem z racji użycia starszych bibliotek bodajżę do utworzenia cinnamon.

hem nie nie mam, jak to zrobić ? a to nie powoduje niestabilności systemu ?
To spowoduje,że KDE dostanie kopa.
Zainstaluj ten pakiet
kde-config-qt-graphicssystem

potem w ustawieniach pojawi ci się dodatkowa opcja
QT Graphics system
qwxz77
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Cholercia, a ja mam taki problem.
Gdy korzystałam z Minta 10 komputer chodził na baterii 3h, a wentylator włączał się co jakiś czas. Niestety okres wsparcia się zakończył i postanowiłam zmienić na jakieś nowsze ~buntu. I teraz mam problem - wentylator pracuje cały czas, czas pracy skrócił się do 1,5h. Z tego co się zorientowałam jest to jakiś problem z zarządzaniem energią czy kartą ATI.

Obecnie jest świeżo postawiony Kubuntu 12.04 w wersji 64 bitowej z kernelem eXt73 3.2.16. Laptop to Dell Studio 1555 z Ati Radeon 4570.

Problem występuje na wszystkich buntowatych powyżej minta 10. Trochę mnie już zmęczyło szukanie rozwiązania, myślałam, że sprawę rozwiąże ten kernel...

Pomoże mi ktoś, proszę?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

qwxz77 pisze:Cholercia, a ja mam taki problem.
Gdy korzystałam z Minta 10 komputer chodził na baterii 3h, a wentylator włączał się co jakiś czas. Niestety okres wsparcia się zakończył i postanowiłam zmienić na jakieś nowsze ~buntu. I teraz mam problem - wentylator pracuje cały czas, czas pracy skrócił się do 1,5h. Z tego co się zorientowałam jest to jakiś problem z zarządzaniem energią czy kartą ATI.

Obecnie jest świeżo postawiony Kubuntu 12.04 w wersji 64 bitowej z kernelem eXt73 3.2.16. Laptop to Dell Studio 1555 z Ati Radeon 4570.

Problem występuje na wszystkich buntowatych powyżej minta 10. Trochę mnie już zmęczyło szukanie rozwiązania, myślałam, że sprawę rozwiąże ten kernel...

Pomoże mi ktoś, proszę?
Zatem tak: ACPI aktywowane, zainstalowane moje skrypty cpufreqd i APM ?

Pozdrawiam

qwxz77
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

e X t 7 3 pisze:
qwxz77 pisze:Cholercia, a ja mam taki problem.

Pomoże mi ktoś, proszę?
Zatem tak: ACPI aktywowane, zainstalowane moje skrypty cpufreqd i APM ?

Pozdrawiam
Niestety, poinstalowane i sytuacja bez zmian. Jeszcze bym przeżyła ten wentylator, bo laptop i tak głownie w domu służy, ale strasznie nagrzewa się spód i wierzch od lewej strony. Niemalże parzy ;/
Pod windowsami się tak nie działo
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem jest, coś mocno "nie tak", albo sprzętowo, albo programowo. Później szerzej napiszę.

Pozdrawiam

qwxz77
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dziękuję! :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem tak, albo mamy do czynienia z problemem sprzętowych = przegrzewanie się procesora/chipsetu spowodowane np. odklejeniem się radiatora, albo problem po stronie systemu.

Jeśli systemu, to:

- jakie wartości odnośnie ACPI są wprowadzone w grub ?
- czy powertop większość pokazuje na good ? - sudo powertop
- czy sterowniki graficzne są zainstalowane prawidłowo ? działa pełne wsparcie 3D ? - podaj proszę wynik fglrxinfo
- czy obciążenie procesora w trakcie trybu idle - "nic nie robienia" oscyluje w okolicach 0-10 % ?

Pozdrawiam

qwxz77
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Problemy pod Vistą czy XP nie występują więc nie jest to problem ze sprzętem.

Grub:

Kod: Zaznacz cały

GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax"
Powertop - chyba nie jest dobrze:

Bad           Enable Audio codec power management                                                                    
   Bad           Enable SATA link power management for /dev/sda
   Bad           VM writeback timeout
   Bad           Autosuspend for USB device BCM2046B1 (Broadcom)
   Bad           Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb6]
   Bad           Autosuspend for USB device EHCI Host Controller [usb1]
   Bad           Autosuspend for USB device EHCI Host Controller [usb2]
   Bad           Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb3]
   Bad           Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb4]
   Bad           Autosuspend for USB device USB Optical Mouse [7-1]
   Bad           Autosuspend for unknown USB device 3-1.1 (413c:8157)
   Bad           Autosuspend for unknown USB device 3-1.2 (413c:8158)
   Bad           Autosuspend for USB device Dell Wireless 370 Bluetooth Mini-card (Dell Computer Corp)
   Bad           Autosuspend for USB device Laptop_Integrated_Webcam_2M (CN0K143J7248796A049E)
   Bad           Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb5]
   Bad           Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb7]
   Bad           Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb8]
   Bad           Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1
   Bad           Runtime PM for PCI Device Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV710/730 HDMI Audio [Radeon HD 4000 series]
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 6
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 4
   Bad           Runtime PM for PCI Device Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV710 [Mobility Radeon HD 4500/5100 Series]
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2
   Bad           Runtime PM for PCI Device Broadcom Corporation NetLink BCM5784M Gigabit Ethernet PCIe
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset PCI Express Graphics Port
   Bad           Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2
   Bad           Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter
   Bad           Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5
   Bad           Runtime PM for PCI Device Broadcom Corporation BCM4322 802.11a/b/g/n Wireless LAN Controller
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801IBM/IEM (ICH9M/ICH9M-E) 4 port SATA Controller [AHCI mode]
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6
fglrxinfo:

display: :0  screen: 0
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: ATI Mobility Radeon HD 4500 Series
OpenGL version string: 3.3.11627 Compatibility Profile Context
CPU w idle praktycznie nieużywany.
Natomiast podczas chociażby minimalizacji i maksymilizacji okna tak szybko z 10 razy pod rząd obciążenie procesora przez kwin wynosi do 40%, przez Xorg do 30%, a przez plasma-desktop dochodzi do jakiś 15%.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Jeśli chodzi o powertop to jeśli to są wartości podczas pracy na zasilaniu sieciowym jest ok. Jednak na baterii [przy użyciu mojego skryptu APM] wszystkie oprócz VM writeback timeout [tu celowo ma być bad], bądź w niektórych przypadkach odnośnie wifi [tu bad wynika czasem z jeszcze niedopracowanych sterowników] powinny być na god. Sterowniki widać są zainstalowane raczej prawidłowo. Proszę podaj wynik powertop w czasie pracy na baterii.

Pozdrawiam

PietroZ
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: PietroZ »

GRUB powinien wyglądać tak:

GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
Inaczej nie działa, przynajmniej u mnie wpisanie reguł do linii GRUB_CMDLINE_LINUX, powoduje, że grub ich nie dopisuje przy aktualizacji.

Potem uruchom w terminalu:

sudo update-grub2
Oraz zainstaluj ten skrypt (wklej do terminala 3 linijki oddzielnie), jeśli nie został zainstalowany lub podałaś wynik powertop podczas działania na zasilaczu:

wget http://dl.dropbox.com/u/14502404/instalator-advanced_power_management_by_ext73_v1.4.sh
chmod +x instalator-advanced_power_management_by_ext73_v1.4.sh
./instalator-advanced_power_management_by_ext73_v1.4.sh
Dell E6410 | i5-560M | 4GB DDR3 | Intel GMA | M5S 256GB SSD | Broadcom BCM43224
Linux user #483062 | Ubuntu user #24405
garhuy.blogspot.com | www.ubueasy.xorg.pl
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”