Co oni powyczyniali z tym Gnome'm???
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Co oni powyczyniali z tym Gnome'm???
Witam!
Jako, że Gnome to moje ulubione środowisko od razu po przejściu do 12.04 przełączyłem się na to środowisko. I tu nastąpiła pewna niemiła niespodzianka (nie wiem czy to wina nowego Ubuntu czy też Gnoma): nie mogę (nie ma???) opcji autoukrywania pasków górnego i dolnego... Mało tego - jak teraz zmienia się tło w katalogach? (Te jasne jakoś mi nie pasuje). Ponadto do każdego folderu można było w prosty sposób przypisać symbol graficzny - też to zginęło...(???). Irytuje mnie też brak możliwość wyboru dowolnego programu z którym chcemy uruchomić dany plik (ja np. chcę pliki exe uruchamiać w dosboxie a tu tylko wine...).
Proszę o wyjaśnienie mi gdzie szukać tych opcji (o ile jeszcze są...)
I kto tu zawinił Cannonical czy Gnome? Zresztą kto by to nie był to trochę "przedobrzył"...
Jako, że Gnome to moje ulubione środowisko od razu po przejściu do 12.04 przełączyłem się na to środowisko. I tu nastąpiła pewna niemiła niespodzianka (nie wiem czy to wina nowego Ubuntu czy też Gnoma): nie mogę (nie ma???) opcji autoukrywania pasków górnego i dolnego... Mało tego - jak teraz zmienia się tło w katalogach? (Te jasne jakoś mi nie pasuje). Ponadto do każdego folderu można było w prosty sposób przypisać symbol graficzny - też to zginęło...(???). Irytuje mnie też brak możliwość wyboru dowolnego programu z którym chcemy uruchomić dany plik (ja np. chcę pliki exe uruchamiać w dosboxie a tu tylko wine...).
Proszę o wyjaśnienie mi gdzie szukać tych opcji (o ile jeszcze są...)
I kto tu zawinił Cannonical czy Gnome? Zresztą kto by to nie był to trochę "przedobrzył"...
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Co oni powyczyniali z tym Gnome'm???
Rewolucja Panie.
Jak chcesz mieć stare, dobre Gnome2, to zainteresuj się... XFCE.
Gnome2 odchodzi w zapomnienie.
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Architektura: x86
- Kontakt:
Ktoś tu przespał wprowadzenie Gnome3 
Polecam Xfce
Ma tyle zapożyczeń z Gnome2 że obsługa jest praktycznie identyczna
Jak sobie podmienisz menadżera okien na compiz i menadżera plików na nautiliusa to już w ogóle masz praktycznie stare gnome
Pozdrawiam 

Polecam Xfce

- Rafcio
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
...nie odchodzi w zapomnienie jak na razie i ma się świetnie , jest zamrożone w Debianienorvoles pisze:Rewolucja Panie.

Debian Jessie
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
ale się nie rozwija. Chyba że ktoś przejmie projekt Gnome2 i przeportuje go na GTK3 jako osobne środowisko graficzne korzystające z elementów gnome3 (compiz, nautilius itd). W co osobiście nie wierzę szczególnie że mamy XFCE które już praktycznie niczym się nie różniRafcio pisze:...nie odchodzi w zapomnienie jak na razie i ma się świetnie , jest zamrożone w Debianienorvoles pisze:Rewolucja Panie.

-
- Serdeczny Borsuk
Projekt gnome2 jest nadal rozwijany pod nazwą Mate.Funnykris pisze: ale się nie rozwija. Chyba że ktoś przejmie projekt Gnome2 i przeportuje go na GTK3 jako osobne środowisko graficzne korzystające z elementów gnome3 (compiz, nautilius itd). W co osobiście nie wierzę szczególnie że mamy XFCE które już praktycznie niczym się nie różni
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Gdzie odchodzi, tam odchodzi....Rafcio pisze:...nie odchodzi w zapomnienie jak na razie i ma się świetnie , jest zamrożone w Debianienorvoles pisze:Rewolucja Panie.
Kod: Zaznacz cały
qlist -ICv gnome-session nautilus gnome-media gnome-panel gnome-utils
gnome-base/gnome-panel-2.32.1-r3
gnome-base/gnome-session-2.32.1-r3
gnome-base/nautilus-2.32.2.1-r2
gnome-extra/gnome-media-2.32.0-r1
gnome-extra/gnome-utils-2.32.0-r2
Kod: Zaznacz cały
lsb_release -d
Description: Gentoo Base System release 2.0.3
uname -r
3.3.3-gr1
cc -v
....
gcc version 4.6.2 (Gentoo Hardened 4.6.2 p1.3, pie-0.5.0)

Pozdrawiam

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Piegowaty Guziec
No tak myślałem... K**wa!! Zawsze jak jest coś ciekawego to zaraz się znajdzie grupa oszołomów co to ulepszą...
Z tym przespaniem to się zgadza, ostatnio miałem Ubuntu 11.04 i przesiadłem się na 12.04, niby to tylko rok...
Dzięki za odpowiedź.
Chyba rzeczywiście zostaje mi XFCE bo chyba się jakoś nie przekonam do tych zmian (szczególnie do unity...)
Z tym przespaniem to się zgadza, ostatnio miałem Ubuntu 11.04 i przesiadłem się na 12.04, niby to tylko rok...
Dzięki za odpowiedź.
Chyba rzeczywiście zostaje mi XFCE bo chyba się jakoś nie przekonam do tych zmian (szczególnie do unity...)
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Jeszcze polecę Ci coś czego do tej pory nie polecałem. Lubuntu 12.04pyotr pisze:No tak myślałem... K**wa!! Zawsze jak jest coś ciekawego to zaraz się znajdzie grupa oszołomów co to ulepszą...
Dzięki za odpowiedź.

- Szmitas
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
A zainstaluj sobie Ubuntu minimal i do tego pakiet lxde - jeszcze większa rakietaFunnykris pisze:Jeszcze polecę Ci coś czego do tej pory nie polecałem. Lubuntu 12.04pyotr pisze:No tak myślałem... K**wa!! Zawsze jak jest coś ciekawego to zaraz się znajdzie grupa oszołomów co to ulepszą...
Dzięki za odpowiedź.
Chyba rzeczywiście zostaje mi XFCE bo chyba się jakoś nie przekonam do tych zmian (szczególnie do unity...)Mówię Ci zpbacz sobie ten systemik. Wg mnie olbrzymi krok w przód w porównaniu z 11.10. Zainstalowałem metapakiet lubuntu-deskop i jestem w lekkim szoku bo działa to (przynajmniej u mnie) duuuużo szybciej i póki co stabilniej od Xubuntu
I ma świetny Menadżer oprogramowania Centrum opr. Lubuntu
Działą dużo lepiej od USC
Ja póki co się przerzucam radzę spróbować

www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!