Okej, dzięki. Spróbuję jakoś poradzić zobie z testdisk. Zależy mi głównie na dwóch folderach, które miałem na windowsowym pulpicie.
-- 6 maja 2012, o 14:00 --
Dobra, jest tak — odpaliłem ten program TestDisk i wyszło mi coś w tym stylu:
BootSector: bad
Podgląd plików mam i kopiuję je literą "c". Tylko gdzie mam kopie tych plików? Gdzie ten program je zapisuje? Muszę coś jeszcze zrobić?
edit: dobra, oślepłem chyba wtedy. Już widzę — zapisuje na pulpicie ładnie.
Teraz zgram wszystkie pliki, zrobię nową partycję TYLKO DLA PLIKÓW (w chwili obecnej brak gotówki na dysk zew.), sformatuję wszystko i postawię na nowo windowsa i ubuntu.
-- 6 maja 2012, o 23:35 --
A ja dalej się męczę. Pobrałem z drugiego komputera ubuntu 12.04 LTS, przez UNetBootin zgrałem na pendrive'a, odpaliłem na moim laptopie i zainstalowałem go jeszcze raz na partycji, na której siedział linux. Pozostałe partycje (swap + ta z windowsem, która jest niestety widoczna jako LINUX-SWAP) zostawiłem bez zmian, czyli bez formatowania i tak dalej.
Chcąc teraz odzyskać pliki, zainstalowałem TestDisk, wchodze i widzę foldery, ale dalej już żadnych plików — nie da się nic odzyskać, bo plików nie widać. Widać tylko jakieś pierwsze foldery, dalej nic. Czy mam jeszcze szanse na odzyskanie plików, czy już nawet ręka boska nie pomoże i mogę usunąć partycje?
Dla jasności dam screen, co widzę w TestDisk:
Katalogi na dysku:
... Zawartość katalogów, gdzie powinny być pliki oraz inne katalogi:
-- 6 maja 2012, o 23:41 --
Dodam, że w GParted wyłączyłem swap na tej partycji (z windowsem). Przedstawiam co się pojawia po wpisaniu komendy sudo fdisk -1
Kod: Zaznacz cały
damian@ubuntu-pecet:~$ sudo fdisk -1
[sudo] password for damian:
fdisk: błędna opcja -- '1'
Usage:
fdisk [options] <disk> change partition table
fdisk [options] -l <disk> list partition table(s)
fdisk -s <partition> give partition size(s) in blocks
Options:
-b <size> sector size (512, 1024, 2048 or 4096)
-c[=<mode>] compatible mode: 'dos' or 'nondos' (default)
-h print this help text
-u[=<unit>] display units: 'cylinders' or 'sectors' (default)
-v print program version
-C <number> specify the number of cylinders
-H <number> specify the number of heads
-S <number> specify the number of sectors per track
damian@ubuntu-pecet:~$
Rzeczy z pozoru proste, są najbardziej skomplikowane.