Zamrażanie ekranu po aktualizacji na 12.04

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
piootrek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Zamrażanie ekranu po aktualizacji na 12.04

Post autor: piootrek »

Jak w tytule. System pokazał że jest nowsza wersja systemu (12.04) więc zapodałem i od tego czasu korzystając z firefoxa ekran "zamarza". Zatrzymuje się nawet zegar (coś jak zrzut ekranu :D). Mysz działa, niestety nic nie można kliknąć, tylko poruszać wskaźnikiem. Pomaga twarde wyłączenie, i ponowne włączenie. Ubuntu zainstalowane na HP 6820s... Podpowie ktoś gdzie szukać przyczyny? Co sprawdzić?
elgregor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Zamrażanie ekranu po aktualizacji na 12.04

Post autor: elgregor »

No to raczej zwyczajna zwiecha, a nie zamrażanie. Ew. spróbuj w takim przypadku wcisnąć ctrl+alt+F2, żeby przełączyć się z wyświetlania grafiki (X server) do konsoli. (Żeby wrócić wciśnij ctrl+alt+F7.) Jeśli się da to znaczy, że jednak system nie zawiesił się całkowicie.
piootrek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity

Re: Zamrażanie ekranu po aktualizacji na 12.04

Post autor: piootrek »

Dzięki za jakąkolwiek odpowiedź, nazwałem to "zamrażaniem" bo tak się skojarzyło, ale rzeczywiście nie wszystko się zawiesza. Mysz działa, w tryb tekstowy mogę wejść (u mnie ctrl+alt+F3). Tylko dlaczego tak się dzieje?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”