Wyłączenie hasła, nie przyjmuje hasła przy autoryzacji bazy kluczy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Wyłączenie hasła, nie przyjmuje hasła przy autoryzacji bazy kluczy.
Witam, mam problem.
Otóż irytowało mnie ciągłe wpisywanie hasła, przy zablokowanym komputerze co odchodziłem od komputera to sie blokował i trzeba było podać hasło. Wymyśliłem że wyłącze hasło w ustawieniach konta, no i tak zrobiłem, dałem opcje Hasła brak, i tu sie zaczał problem po zatwierdzeniu wszystkiego, jak włączam komputer wyskakuje okienko z Hasłem do bazy kluczy, podaje takie jak przy instalacji i niestety nie przyjmuje, przy instalacji aplikacji również nie działa, przez co nie mam mozliwości instalacji ani zmieniania ustawień. Jest na to jakaś rada? Dlaczego tak sie stało?
Proszę o pomoc, pozdrawiam.
Otóż irytowało mnie ciągłe wpisywanie hasła, przy zablokowanym komputerze co odchodziłem od komputera to sie blokował i trzeba było podać hasło. Wymyśliłem że wyłącze hasło w ustawieniach konta, no i tak zrobiłem, dałem opcje Hasła brak, i tu sie zaczał problem po zatwierdzeniu wszystkiego, jak włączam komputer wyskakuje okienko z Hasłem do bazy kluczy, podaje takie jak przy instalacji i niestety nie przyjmuje, przy instalacji aplikacji również nie działa, przez co nie mam mozliwości instalacji ani zmieniania ustawień. Jest na to jakaś rada? Dlaczego tak sie stało?
Proszę o pomoc, pozdrawiam.
-
- Gibki Gibbon
Re: Wyłączenie hasła, nie przyjmuje hasła przy autoryzacji bazy kluczy.
Masz aktywowane konto roota?
======
Jeśli nie, to chrootuj się do systemu na dysku przy użyciu dystrybucji livecd (opisy znajdziesz na forum) i spróbuj takich komend - będąc już zalogowanym jako root:
- odblokowanie hasła użytkownika
LUB
i podajesz dwa razy hasło - ustawienie nowego hasła twojemu użytkownikowi. Tak będzie narazie najszybciej.
======
Jeśli nadal chcesz nie wpisywać za każdym razem hasła to zainsteresuj się:
- ustawieniem pustego hasła w menedżerze bazy kluczy
- używaniem sudo bez hasła (instalacja programów i inne czynności administracyjne)
Oczywiście obniżasz poziom bezpieczeństwa systemu. Najpierw jednak sprawdź czy ponowne ustawienie hasła twojego użytkownika przywróci sytuację do normy.
======
Jeśli nie, to chrootuj się do systemu na dysku przy użyciu dystrybucji livecd (opisy znajdziesz na forum) i spróbuj takich komend - będąc już zalogowanym jako root:
Kod: Zaznacz cały
passwd -u mykowhai
LUB
passwd mykowhai [Enter]
======
Menedżer bazy kluczy woła o hasło, którego nie ma i nie jest nigdzie przechowywane. Co do instalacji programów - sudo wymaga hasła twojego użytkownika. Usunąłeś lub zablokowałeś hasło do twojego konta użytkownika (nie wiem dokładnie co powoduje wyłączenie hasła).Wymyśliłem że wyłącze hasło w ustawieniach konta, no i tak zrobiłem, dałem opcje Hasła brak, i tu sie zaczał problem po zatwierdzeniu wszystkiego, jak włączam komputer wyskakuje okienko z Hasłem do bazy kluczy, podaje takie jak przy instalacji i niestety nie przyjmuje, przy instalacji aplikacji również nie działa, przez co nie mam mozliwości instalacji ani zmieniania ustawień. Jest na to jakaś rada? Dlaczego tak sie stało?
Jeśli nadal chcesz nie wpisywać za każdym razem hasła to zainsteresuj się:
- ustawieniem pustego hasła w menedżerze bazy kluczy
- używaniem sudo bez hasła (instalacja programów i inne czynności administracyjne)
Oczywiście obniżasz poziom bezpieczeństwa systemu. Najpierw jednak sprawdź czy ponowne ustawienie hasła twojego użytkownika przywróci sytuację do normy.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Z pendrive to LiveCD mogę odpalić, czy koniecznie musi to być płytka?
-
- Gibki Gibbon
Może być i to i to. Próbouj ;]
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
A mógłbyś mi jeszcze powiedzieć coś więcej o tym chrootowaniu, ew. podac jakiś link do tego opisu? Wyszukiwarka wskazuje instrukcje naprawiania GRUBa, a to chyba nie to? 

- liftboy syndrome
- Wytworny Kaczor
A nie prościej zbootować się w tryb ratunkowy? Przy uruchamianiu komputera przytrzymujesz klawisz Shift, aż wyświetli się menu. Wybierasz tryb ratunkowy. Potem wybierasz konsolę roota, zmieniasz hasło poleceniem passwd nazwauzytkownika, wpisujesz exit potem wybierasz kontynuację uruchamiania i voila.
update: błąd o którym mykowhai napisał niżej wynikał z zamontowania partycji / (root) w trybie read-only (tylko-do-odczytu). Trzeba zatem przed zrobieniem czegokolwiek przemontować ją w tryb read-write (odczyt-zapis) poleceniem
update: błąd o którym mykowhai napisał niżej wynikał z zamontowania partycji / (root) w trybie read-only (tylko-do-odczytu). Trzeba zatem przed zrobieniem czegokolwiek przemontować ją w tryb read-write (odczyt-zapis) poleceniem
mount / -o remount,rw
Ostatnio zmieniony 09 maja 2012, 21:40 przez liftboy syndrome, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gibki Gibbon
Bez odblokowanego hasła root - włączonego konta root - nic tam niezadziała. Ponieważ w pewnym momencie masz wybór:
Enter root password or type Ctrl+D
W pierwszym musisz podać hasło roota, którego nie masz (nieaktywny root). Ctrl+D przeniesie Cię do pierwszej czy drugiej konsoli TTY i pokaże napis:
ubunyu login:
Tylko chroot tutaj pomoże - uruchom livecd , czy liveusb, zaloguj się na konto roota:
i podaj wynik polecenia:
Potem będziem działać dalej.
Enter root password or type Ctrl+D
W pierwszym musisz podać hasło roota, którego nie masz (nieaktywny root). Ctrl+D przeniesie Cię do pierwszej czy drugiej konsoli TTY i pokaże napis:
ubunyu login:
Tylko chroot tutaj pomoże - uruchom livecd , czy liveusb, zaloguj się na konto roota:
sudo su [Enter]
fdisk -l
- liftboy syndrome
- Wytworny Kaczor
Kolego, używasz "inny OS", to nie wiesz że w Ubuntu bootujesz się do rescue mode i pełnego roota zupełnie bezhasłowo.
-
- Gibki Gibbon
Kolego tak się składa, że do testów mam Ubuntu 12.04 na partycji /dev/sda11 i sprawdziłem tryb ratunkowy jak to działa, zanim napisałem tamgego posta...
- liftboy syndrome
- Wytworny Kaczor
To może używamy zupełnie innych ubuntów 12.04? Hint: nie mówię o trybie 'single' tylko ubuntowym 'recovery'
update: sprawdziłem - w trybie single też od razu włazi do '#'
Poza tym jeżeli mykowhai ustawił sobie puste hasło to może ustawić sobie hasło niepuste wykonując jako mykowhai polecenieJeżeli jego hasło jest rzeczywiście puste to system po prostu poprosi go o nowe hasło.
Poza tym jeżeli mykowhai ustawił sobie puste hasło to może ustawić sobie hasło niepuste wykonując jako mykowhai polecenie
passwd
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
liftboy syndrome, twoja rada zadziałała użyłem
I wyskoczyło okienko ustawiania nowego hasła, z kolei jak próbowałem z trybu recovery wyskakiwał jakiś błąd. Ale wszystko już jest w porządku 
marcin1982, tobie również dziękuje za pomoc.
passwd

marcin1982, tobie również dziękuje za pomoc.
-
- Gibki Gibbon
No i stąd wynikło to niedomówienie. Pytałem na samym początku czy konto roota jest aktywne (przez sudo passwd root). U mnie jest, dlatego przy trybie ratunkowym woła o hasło roota bądź wciśnięcie Ctrl+D ;]To może używamy zupełnie innych ubuntów 12.04? Hint: nie mówię o trybie 'single' tylko ubuntowym 'recovery'
Poza tym zajrzyj tutaj:
//bear7: rozumiem, że kolorowanie ma czemuś służyć, ale to zmniejszenie czcionki? Okulista ciągle jest w cenie. Po co psuć sobie wzrok?}
menuentry 'Ubuntu, za pomocą systemu Linux 3.2.0-24-generic (tryb ratunkowy)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
insmod gzio
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos11)'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 438141c8-ad70-4939-9347-c1b8065a3b62
echo 'Wczytywanie systemu Linux 3.2.0-24-generic...'
linux /boot/vmlinuz-3.2.0-24-generic root=UUID=438141c8-ad70-4939-9347-c1b8065a3b62 ro single nomodeset
- liftboy syndrome
- Wytworny Kaczor
No zajrzałem i u mnie jest tak:marcin1982 pisze:Poza tym zajrzyj tutaj:
No ale faktycznie po ustawieniu hasła na koncie roota pyszczy, żeby je podać.menuentry 'Ubuntu, za pomocą systemu Linux 3.2.0-24-virtual (tryb ratunkowy)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
insmod gzio
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 06adb23a-71c7-4c68-8ad6-46349e4900b3
echo 'Wczytywanie systemu Linux 3.2.0-24-virtual...'
linux /boot/vmlinuz-3.2.0-24-virtual root=UUID=06adb23a-71c7-4c68-8ad6-46349e4900b3 ro recovery nomodeset
echo 'Wczytywanie początkowego dysku RAM...'
initrd /boot/initrd.img-3.2.0-24-virtual
}