Witam,
Męczę się z tym przypadkiem od czwartku, przestudiowałem tony poradników na polskich, angielskich i niemieckich forach, także proszę o nie odsyłanie mnie do wuja google itd...
Problem tkwi w tym, że zakupiłem okazyjnie Radeona 9800 Pro, wcześniej używałem badziewnego Radeona 9200 SE, na którym system wisiał jak słoniowi jaja na...wiadomo.
Po zmianie karty graficznej środowisko graficzne już się nie odpaliło, nawet w trybie ratunkowym, dopiero wiersz poleceń jako root i startx i startował na rozdziałce 600x400... Poczytałem, poczytałem zainstalowałem mase sterowników otwartych (bo zamknięte w tej dystrybucji nie są już obsługiwane) i żaden z nich nie śmignął, nawet przeniesienie pliku xorg.conf do standardowego /etc/X11/ nie zdał egzaminu.
Postnowiłem więc cofnąć się do dystrybucji która obsługiwała sterowniki własnościowe dla tej karty czyli 8.04 LTS. Oczywiście sterownik zainstalował się pomyślnie, po restarcie środowisko graficzne się nie odpala...ta sama sytuacja co na 12.04, tylko root i startx i rozdziałka, że okna nie mieszczą się na 19" monitorze...Karta sama w sobie jest sprawna, na windowsie chodzi bez najmniejszego problemu, chodzą wszystkie dość wymagające gry itd (specjalnie ściągane by sprawdzić jej sprawność).
Moje pytanie, czy ktoś się już z czymś takim spotkał? Jak można to naprawić? Najchętniej satysfakcjonująca odpowiedź dla mnie była by rozwiązanie problemu na wersji 12.04, bo wiadomo 8.04 już trochę starawe jest...z góry bardzo dziękuje za wszelkie informacje
Sprzęt
Płyta Gigabyte K8VT800
Karta graf. Ati Radeon 9800 PRO
Procesor Sempron 2500+
Pozdrawiam!
Radeon 9800 PRO i nie działające sterowniki
-
- Gibki Gibbon
Re: Radeon 9800 PRO i nie działające sterowniki
Opcji nomodeset próbowałeś?
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
LiveCD z Ubuntu 12.04 się nie uruchamia?
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
- RmxSebos
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
nomedest nie próbowałem, ale zaraz sprawdzę.
Live CD po małych trudach się odpala.
//poprawka, Live CD 12.04 już się nie odpala w żaden sposób, rozpakowywuje pliki przechodzi do instalacji i na monitorze pojawia się napis "No signal" - tak się dzieję, gdy karta graficzna się wyłącza, np z braku sterowników...
Nomedest nie próbuje na 8.04 bo zależy mi głównie na 12.04
/// Jakieś sugestie jak odpalić teraz 12.04 żeby zainstalować?
//// Jeszcze coś, zauważyłem teraz w napisach które wyrzuca podczas ładowania ubuntu 12.04, mianowicie informacje w stylu "No detected desctop type plug and play"
I tutaj warto nadmienić, że między moim monitorem a kartą graficzną jest jeszcze adapter z D-Sub na VGA. ponieważ karta ma wyjście D-Sub a monitor wejście pod VGA
Live CD po małych trudach się odpala.
//poprawka, Live CD 12.04 już się nie odpala w żaden sposób, rozpakowywuje pliki przechodzi do instalacji i na monitorze pojawia się napis "No signal" - tak się dzieję, gdy karta graficzna się wyłącza, np z braku sterowników...
Nomedest nie próbuje na 8.04 bo zależy mi głównie na 12.04
/// Jakieś sugestie jak odpalić teraz 12.04 żeby zainstalować?
//// Jeszcze coś, zauważyłem teraz w napisach które wyrzuca podczas ładowania ubuntu 12.04, mianowicie informacje w stylu "No detected desctop type plug and play"
I tutaj warto nadmienić, że między moim monitorem a kartą graficzną jest jeszcze adapter z D-Sub na VGA. ponieważ karta ma wyjście D-Sub a monitor wejście pod VGA