Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

Re: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Post autor: brezniew »

Po co Ci osobna partycja /boot? A szczególnie na ext4? Potrzebujesz tyle Swapa?
satyrek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: satyrek »

/boot nie jest potrzeba? - nie wiem, tak jak pisałem jestem zielony :) czytałem trochę i wiem, że nie wszyscy uznają za konieczne tworzenie tej partycji, ale nie za bardzo wiem czemu
co do SWAP, to mam 8 GB RAM więc nie wiem czy tego potrzebuję, ale wychodzę z założenia że kilka GB mnie nie zbawi :)
i ponawiam prośbę o odpowiedź na pytania postawione w poprzednim poście
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Shimmy »

satyrek pisze:/boot nie jest potrzeba? - nie wiem, tak jak pisałem jestem zielony :) czytałem trochę i wiem, że nie wszyscy uznają za konieczne tworzenie tej partycji, ale nie za bardzo wiem czemu
co do SWAP, to mam 8 GB RAM więc nie wiem czy tego potrzebuję, ale wychodzę z założenia że kilka GB mnie nie zbawi :)
i ponawiam prośbę o odpowiedź na pytania postawione w poprzednim poście
Nie musisz jej osobno tworzyć, sama się utworzy na głownej partycji /
Milek999
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: Milek999 »

1)może być
2)nie wiem
3)
Klikamy prawym klawiszem na „Mój komputer”, wybieramy „Właściwości” (można również użyć skrótu klawiaturowego „Win + break”). Następnie wybieramy „Zaawansowane” > „Wydajność” > „Ustawienia”> zaawansowane>> pamięć wirtualna > „zmień”
tam wyłączasz swapa na innych partycjach i włączasz na tej co chcesz
4) w windzie w właściwościach folderu moje dokumenty jest ustawienie gdzie ma zapisywać. Na ubuntu wykonujesz: sudo mount /dev/sdaX /home/user/Dokumenty
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: Dominbik »

to ta baza danych jest aż tak beznadziejnie zoptymalizowana, że na zwykłym dysku zamula? to SSD wiele nie pomoże jej

osobiście wykorzystałbym SSD maksymalnie cały na Windowsa i resztę władował na 750GB. dla samych multimedii będziesz Ubuntu instalować czy po prostu chcesz spróbować tego systemu?

małe /home dla ubuntu na ext4

współdzielony magazyn z windowsem ntfs

swap to zależy ile masz ramu.
Awatar użytkownika
kondziu jah
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: kondziu jah »

4) Niech wymienione 4 katalogi będą skrótami (dowiązaniami symbolicznymi) do katalogów na partycji FAT.

3) Po zainstalowaniu i uruchomieniu Windows, wejdź (o ile dobrze pamiętam) w start - właściwości komputera - zaawansowane i znajdź to: http://obrazki.elektroda.net/47_1267021613.jpg
Następnie wyłącz plik wymiany na C oraz ustaw na partycji na to przeznaczonej. Rozmiar początkowy i końcowy ustaw taki sam - maksymalny jaki się da, czyli kilka MB mniejszy od rozmiaru partycji.

2) Najmniejszy czas dostępu w dyskach tależowych uzyskuje się na początku dysku, dlatego tam polecam umieszczenie SWAPu. Prędkości transferu - biorąc to na logikę - również powinny być większe, gdyż podczas jednego obrotu odczyta/zapisze się więcej sektorów z zewnętrznej krawędzi talerza niż wewnętrznej.
Skrypt pobierający najnowszy sterownik nvidia -> http://adf.ly/Y8HRT
http://adf.ly/Y8HMh -> zaproszenie do dropboksa -> 500MB gratis.
http://adf.ly/?id=5385762 -> zarabiaj na linkowaniu
http://adf.ly/YIOh1 -> UIQ3 is not dead!
przemek1922
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: przemek1922 »

Witam
Mam problem z instalacja ubuntu 12.04 LTS obok win 7. Mianowicie mam dwie partycje c i d. Na c zainstalowałem win7 (wolne miejsce około 120GB). Partycja d (jakieś 320GB) jest pusta. Chciałem zainstalowac ubuntu przez WUBI jednak nie wiem czemu w wersji 12.04LTS nie pojawia się opcja "zainstaluj obok windows" (mam taka opcję, ale tylko jeśli wystartuje system z płyty, podczas normalnej instalacji). Skoro nie mogę zainstalowac przez wubi więc muszę poradzic sobie jakoś z instalacją tradycyjną i tutaj jest mój problem. Jak mam podzielić partycje (podejrzewam, że będę musiał podzielić partycję d). Abym mógł jednocześnie uzywać partycji d przez oba systemy. Jakiego systemu plików uzyć? ntfs na win? czy ext4 z ksiegowaniem? Podejrzewam, że jeden drugi będzie wykluczał, bo ext4 win7 pewnie nie będzie widział (chociaż nie wiem) i odwrotnie. W każdym razie na partycji d chcialbym mieć miec filmy, muzykę, dokumenty itd. mogąc z tych rzeczy korzystać zarówno pracując na systemie win7 jak i na ubuntu 12 LTS. Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość. Jestem "zielony" w systemach linuksowych i rozumiem, że mój problem moze być dla kogoś tak banalny, że wręcz irytujacy, ale czytałem kilka poradników odnośnie instalacji linuksowych jednak nikt wprost nie napisał nic o wspólnym dzieleniu tych plików (być mozę ja nie zrozumiałem tych poradników tak jak należy).
Pozdrawiam
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

kondziu jah pisze:2) Najmniejszy czas dostępu w dyskach tależowych uzyskuje się na początku dysku, dlatego tam polecam umieszczenie SWAPu. Prędkości transferu - biorąc to na logikę - również powinny być większe, gdyż podczas jednego obrotu odczyta/zapisze się więcej sektorów z zewnętrznej krawędzi talerza niż wewnętrznej.
o ile prędkość mogę się zgodzić to czas dostępu?
z tego co wiem głowica nie siedzi zawsze przy końcach talerzy.

pomijając, że nie są to duże różnice.
Milek999
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Milek999 »

@2up Jak instalujesz przez WUBI to wybierasz gdzie chcesz zainstalować i tyle. Przez WUBI nie trzeba nic wybierać. Co do partycji wspólnych - to co jest na NTFS widzisz na Ubu i Win, ale ext4 tylko na Ubu.
@up a to nie jest tak że początek dysku jest po wewnętrznej krawędzi jak w płytach CD/DVD ?
Awatar użytkownika
moons
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: moons »

Najpierw opisze co mam.
Jeden HDD podzielony na 4 partycje.
1. Windows XP
2. Ubuntu 12.04
3. śmieci
4. śmieci
Przy starcie z gruba mogę sobie ładnie wybrać z jakiego systemu chce korzystać.
Dysk jest już bardzo leciwy (ATA) i czas przesiąść się na coś nowszego (SATA)

Czy jeśli teraz kupię nowy HDD podłączę go pod SATA i na nim zainstaluję sobie którąś wersję linuxa, myślę nad Debianem, oczywiście pozostawiając stary HDD w kompie. To czy da się jakoś to zrobić żebym przynajmniej przez jakiś czas miał wybór z którego z trzech systemów chce korzystać. Docelowo chciałbym ze starego dysku całkiem zrezygnować.
Pozdrawiam
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

moons pisze:
moons pisze:Czy jeśli teraz kupię nowy HDD podłączę go pod SATA i na nim zainstaluję sobie którąś wersję linuxa, myślę nad Debianem, oczywiście pozostawiając stary HDD w kompie. To czy da się jakoś to zrobić żebym przynajmniej przez jakiś czas miał wybór z którego z trzech systemów chce korzystać. Docelowo chciałbym ze starego dysku całkiem zrezygnować.
Pozdrawiam
piszesz niezrozumiale.
bez problemu będziesz miał wybór między wtedy trzema systemami (po instalacji tego nowego Debiana), lecz by te 2systemy na ATA działały dysk stary musi być wpięty i nie da się całkiem z niego zrezygnować.

w sumie wystarczy użyć tara i możesz tego Ubuntu bez problemu przenieść na nowy dysk SATA. Akurat ta dystrybucja, jak i podejrzewam większość z udevem i jądrami generic nie wymagają nowej instalacji przy zmianie HW. jak jest z windows - nie wiem.

to tyle. generalnie nie musisz od nowa niczego instalować bo możesz przenieść to Ubuntu. z drugiej strony Debian Wheezy skonfigurowany na desktopie to już coś więcej
Awatar użytkownika
moons
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: moons »

Generalnie to mam niezły bałagan na dysku, trochę plików pod Windowsem, trochę pod Ubuntu i nie mam jakoś chęci zbierać tego wszystkiego w nowe miejsce, dlatego chciałbym mieć dostęp do wszystkich trzech systemów. To wiem żeby mieć nadal dostęp do XP i Ubuntu dysk musi być wpięty :) i tak też napisałem.
Z czasem wszystko czego używam znajdzie się na nowym dysku i wtedy XP i Ubuntu nie będzie mi potrzebne. Chcę mieć jeden system. Jak rozumiem wtedy odłączam stary dysk i zostaje jak człowiek z jednym porządnym systemem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kondziu jah
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: kondziu jah »

Nie ma się czego obawiać. Jedynym problemem może być GRUB, lecz jest to problem na 30 sekund pracy z LiveCD (or LiveUSB), tj. rekonfiguracja lub reinstalacja (edit: GRUBa oczywiście).
Skrypt pobierający najnowszy sterownik nvidia -> http://adf.ly/Y8HRT
http://adf.ly/Y8HMh -> zaproszenie do dropboksa -> 500MB gratis.
http://adf.ly/?id=5385762 -> zarabiaj na linkowaniu
http://adf.ly/YIOh1 -> UIQ3 is not dead!
emarti
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: emarti »

Hej,

Potrzebuję pomocy. :pt36: Zainstalowałem dziś Ubuntu w wersji Lamparcika. Chciałem zachować też Vistę. Instalacja przebiegała pomyślnie i Ubuntu zainstalował się. Jednak po włączeniu komputera pada pytanie co ma się uruchomić. Wygląda to tak : http://zapodaj.net/c98ebd32c4e29.jpg.html wiedziałem że komputer będzie się pytał o system do uruchomienia ale dlaczego w ten sposób? Dlaczego nie ma po prostu "Vista" i "Ubuntu"? Czy możesz mi pomóc? Dzięki!
LTrol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: LTrol »

Witam mam laptopa eMachine e730 i jest w nim dysk 250 GB partycja c: i ukryte recowery, chciałem zobaczyć jaki jest ubunt 12.04 i zainstalowałem go obok windowsa podczas instalacji partycjonowanie było tylko takie ile chce miejsca przeznaczyć na ubunt i na windows to ustawiłem suwak na połowie pół dysku dla windows pół dla ubunt. Teraz chciał bym usunąć ubunta i zostać tylko przy win 7 ale nie mam płyty windowsa bo tylko z recovery przywracałem system. Po instalacji ubuntu nie działa mi w biosie partycja recovery (alt + f10) jak wciskam tą kombinacje to nic sie nei dzieje tylko idzie dale i wyskakuje okno gruba wyboru ubuntu lub windowsa. Jak ja mam to teraz przywrócić do stanu początkowego? Dodam ze w windowsie jak wejde w zarządzanie dyskami to widać jakieś 3 partycje nie podpisane i partycja c: eMachines i partycja SYSTEM RESERVED. Tak to wygląda (załączam screen) pierwszej nie podpisanej nie moge ruszyc drugą i trzecia moge usunąć. Jak bym je usunął i później wziął zmień rozmiar partycji c: i dodał te dwie co były od ubunta to może wtedy jak wróci rozmiar to bede wstanie zrobić recovery z poziomu windowsa przez program recovery w systemie ? Jak myślicie
załącznik:
http://zapodaj.net/images/80850fc584213.png

//bear7: Rozmiar grafiki niezgodny z REGULAMINEM FORUM: w takich wypadkach stosuj znaczniki URL zamiast znaczników IMG.
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Rafcio »

...masz utworzone dyski do odzyskiwania systemu w programie recovery ?
zabezpiecz dane , potem spróbuj odzyskać fabryczny układ partycji...
Na przyszłość partycjonuj HDD ręcznie, widzisz w czym grzebiesz :)
Debian Jessie
LTrol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: LTrol »

Dyski recovery ? Tzn 3 płyty dvd co trzeba nagrać przy pierwszym uruchomieniu komputera ? To mam :)
Jak mam zabezpieczyć dane ?
Jak mam odzyskac fabryczny układ partycji ?
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

LTrol pisze:Dyski recovery ? Tzn 3 płyty dvd co trzeba nagrać przy pierwszym uruchomieniu komputera ? To mam :)
Jak mam zabezpieczyć dane ?
Jak mam odzyskac fabryczny układ partycji ?
Odzyskiwanie systemu uruchamiasz z płytki nr.1 ( uruchamiasz z niej komputer, zerknij do instrukcji obsługi Twojego lapka ) Program recovery sformatuje cały dysk i przywróci fabryczny układ partycji wraz z systemem , dlatego piszę o zabezpieczeniu (kopii bezpieczeństwa ) plików zdjęcia , dokumenty itp...
Po przejściu recovery , otrzymujesz system z tym całym fabrycznym śmietnikiem , nie lepiej utworzyć obraz systemu w Win. 7 masz stosowne narzędzia ,
tworzysz płytkę boot ratunkową potem obraz systemu i przywrócisz sobie obraz na czysty dysk , rozumię że Win. 7 odpala ?

Jak win. odpala to nie trzeba się bawić w to całe recovery , tylko z utworzonej płytki boot ratunkowej przywrócisz oryginalny bootloader win...
http://support.microsoft.com/kb/927392
Debian Jessie
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Linux obok Windowsa i ustawianie partycji

Post autor: mistrz1 »

http://speedy.sh/6VGRN/partycje.jpeg
Tak wygląda dysk. Dobrze? Bo czytałem, że boot jest na partycji, która ma 100MB. Coś namieszałem? Chociaż wszystko działa. I Vista i Kubuntu. :-D

//bear7: Wątek połączony...
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji! :) :clap:
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Re: Linux obok Windowsa i ustawianie partycji

mistrz1 pisze:http://speedy.sh/6VGRN/partycje.jpeg
Tak wygląda dysk. Dobrze? Bo czytałem, że boot jest na partycji, która ma 100MB. Coś namieszałem? Chociaż wszystko działa. I Vista i Kubuntu. :-D

//bear7: Wątek połączony...
...brak partycji "/home" gdzie system zapisuje sobie konfiguracje, przydaje się przy przeinstalowaniu systemu.
Kiedyś przy okazji jak będziesz przeinstalowywać Vistę , możesz zrobić reorganizację na dysku, bo widzę że na partycji systemowej Visty masz wszystko,
zabezpieczysz dane i zdefragmentujesz dysk , potem na początku dysku utworzysz partycje podstawową NTFS dla Visty 40,0 GB z flagą BOOT , na końcu dysku utworzysz partycje rozszerzoną 10,0 GB i w jej wnętrzu partycje logiczne na system Linux :
6.0 GB punkt montowania "/" format "ext4"
3.0 GB punkt montowania "/home" format "ext4"
1.0 GB partycja wymiany "swap" wielkości partycji przykładowe,
1.0 GB = 1024 MB ( kalkulator pojemności )
Otrzymałeś z podziału sda1 partycje z plikami (magazyn danych) z poziomu Win. i Linux masz dostęp do niej , gdzie możesz trzymać swoje pliki ...
Debian Jessie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”