ubuntu na pendrive - po restarcie pliki się usuwają

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
jacekpom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

ubuntu na pendrive - po restarcie pliki się usuwają

Post autor: jacekpom »

witajcie mam takie pytanko, posiadam wypakowane .iso ubuntu na pendrive tak, że przy starcie systemu moge go uruchomić bezpośrednio z pendrive i gdy utworze sobie jakiś folder na pulpicie to po restarcie komputera on znika. Czy można zrobić tak aby wszystkie operacje się zapisywały ?
elwaen
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: ubuntu na pendrive - po restarcie pliki się usuwają

Post autor: elwaen »

Yyyy.. No można. Musisz to ubuntu zainstalować na pendrivie, bo ty stworzyłeś liveUSB na to wychodzi.
jacekpom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

No tak ale na tym pendrive mam jeszcze inne systemy. Bootowalny pendrive zrobiony za pomocą programu YUMI-0.0.5.5 więc jak zainstaluje normalnie to nie bede widział pozostałych systemow. czy jest na to jakiś sposób ?
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: Shimmy »

Przy tworzeniu pendrive z systemem ustalić rozmiar miejsca na zapis tymczasowych plików, w unetbootin dla przykładu pole z nim znajduje sie na dole przy formułce "space used to preserver files across reboots".

Jesli chcesz uzywac na stałe to bezsensowne rozwiązanie. Wtedy po prostu zainstaluj system z poziomu tego Twojego livecd na innym pendrive/dysku.
jacekpom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Dzięki Shimmy za rade ale w moim przypadku to odpada bo w programie unetbootin nie wgram paru obrazów a w YUMI moge stworzyć kilka systemow na 1 pendrive i tam nie ma takiej opcji :/ widocznie trzeba coś dopisać jakąś linijke kodu na pendrive żeby tak to działało
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Napisz jednoznacznie czego wątek dotyczy.
jacekpom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

brezniew nie mam pojęcia jak bym mogł bardziej precyzyjnie określić temat. Według mnie to już czytając sam temat można się domyślać o co mi chodzi. Zapewne ile moderatorów na tej stronie tyle rożnych pomysłów na temat mi akurat przyszedł tylko taki do głowy.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

jacekpom pisze:brezniew nie mam pojęcia jak bym mogł bardziej precyzyjnie określić temat. Według mnie to już czytając sam temat można się domyślać o co mi chodzi. Zapewne ile moderatorów na tej stronie tyle rożnych pomysłów na temat mi akurat przyszedł tylko taki do głowy.
Obecny temat sugeruje coś innego.
Rozwiązanie problemu z obecnego tematu to opcja persistent lub normalna instalacja na pendrive.
Skoro nie w tym rzecz, to bądź łaskaw zmienić temat i precyzyjnie w nim napisać co chcesz osiągnąć bo kolejnej prośby nie będzie.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: Dominbik »

wystarczy użyć jakiegoś gpardted czy coś i stworzyć sobie jakaś partycję na pliki. po restarcie z tego względu, że to LiveCD dowiązanie katalogu /home do tej partcji i tak będzie przepadać, ale można je zawsze po restarcie wklepać. używanie linuxa tylko w trybie livecd, zainstalowanego na pendrive jak normalnego systemu to mało sensowna sprawa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”