Wasze opinie o Uniwersytecie Wrocławskim

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
gramfan
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Wasze opinie o Uniwersytecie Wrocławskim

Post autor: gramfan »

Jestem już po maturze, uważam, że poszło mi znośnie, zwłaszcza z matmy podstawowej i rozszerzonej, zastanawiam się nad Politechniką Śląską (informatyka ) i Uniwersytetem Wrocławskim (Informatyka, Matematyka lub oba) o ile z zebraniem opinii o politechnice Śląskiej nie mam problemów (wielu znajomych na informatyce lub automatyce ) to nie mam opinii o UW i chciałbym się dowiedzieć czy któryś z użytkowników ma jakieś doświadczenia z tym uniwersytetem i co może mi o nim powiedzieć. Chcę pójść na Wydział Matemetyczno-Informatyczny, interesuję się głównie systemami, wedesingiem, webmasteringiem (można to tak odmieniać? ) trochę programowaniem, a także matematyką, w całym zakresie , urodziłem się ze smykałką do matmy, a na dodatek w liceum miałem świetną nauczycielkę... Tak więc czy Uniwersytet Wrocławski byłby odpowiedni dla mnie ? Pozostaje też kwestia zakwaterowania, co możecie powiedzieć o akademiku i domach studenckich (wolałbym pokój dwuosobowy, ale to dalszy plan 8-) )powiązanych z UW? Jakie warunki, da się przeżyć? Powiem szczerze, że zakwaterowanie może zdecydować o tym czy pójdę na UW ( o ile się dostanę :craz: ) gdyż na P. Śląską mam dojazd z przesiadką , jestem ze wsi pod Gliwicami...

PS. co to jest angielski na poziomie A2? Na maturze zdawałem niemiecki i wolałbym ten przedmiot, angielskiego nigdy nie lubiłem się uczyć i chciałbym wiedzieć jaki jest poziom wiedzy powiązany z A2, mam nadzieję że tylko trochę powyżej "How are you?" :craz:
Linux user number 488482 |
PC: AMD 64 X2 7750+ | GeForce 9600GT | 1GB GoodRam 800Mhz + 2GB GoodRam 800Mhz | MSI K9N6PGM2 | HDD Samsung 500GB
Laptop: Intel Core Duo T6600 | GeForce 310M | 4 GB RAM | HDD Samsung 500GB
Linux Mint 13 "Maya" Cinnamon
Awatar użytkownika
bonik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Wasze opinie o Uniwersytecie Wrocławskim

Post autor: bonik »

gramfan pisze: PS. co to jest angielski na poziomie A2? Na maturze zdawałem niemiecki i wolałbym ten przedmiot, angielskiego nigdy nie lubiłem się uczyć i chciałbym wiedzieć jaki jest poziom wiedzy powiązany z A2, mam nadzieję że tylko trochę powyżej "How are you?" :craz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Poziom_bie ... %99zykowej
You'll Never Walk Alone
Awatar użytkownika
Carnophage
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: Carnophage »

Na poczatek, w kwestii formalnej, UW to w stolicy, a nie we Wroclawiu ;-)

Po ponad 5 latach studiowania w intytucie matematycznym UWr, gdyby przyszlo mi studia wybierac ponownie, dalej wybralbym UWr (ja wybor mialem miedzy UWr i PWr). Choc w obecnej sytuacji, chyba wybralbym studia jednoczesne lub informatyke.

Co mi sie osobiscie podoba na UWr, to system wyboru przedmiotow, gdzie poza pula przedmiotow, mozna wlasciwie dowolnie wybierac sobie przedmioty dodatkowe wg zainteresowan (choc nie kazdemu taki system pasuje). Nie ma wlasciwie zadnych problemow w robieniu przedmiotow na informatyce bedac studentem matematyki i na odwrot, takze wybierajac informatyke mozesz albo dobierac sobie przedmioty, ktore Cie interesuja z matematyki, badz tez zaczac matematyke jako drugi kierunek (afaik, to kwestia jednego podania).

W akademiku nie mieszkalem, wiec ciezko mi cos napisac, ale znajomi nie narzekaja.
Jesli chodzi o informatyke, to pewnie wiecej informacji uzyskasz na forum studentow informatyki - http://ii.yebood.com/index.php
Happy aptosid user ^__^
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

Mój brat mówi, że Uniwersytet Wrocławski jest kuźnią bezrobotnych. Według niego Politechnika jest lepszym wyborem.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Kokosek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Kokosek »

Z tymi bezrobotnymi, to chyba przesada, przecież to jest kierunek ścisły.

Ja też na maturze wybrałem niemiecki, a z angielskiego po prostu jestem słaby (po części wina słabych nauczycieli, po części też moja). Teraz na studiach (PG) mam właśnie A2 (preintermediate). Dają na tym radę nawet ludzie, którzy pierwszy raz widzą język na oczy. Można powiedzieć, że żałuję, że nie postarałem się, żeby dostać się do grupy B1, angielski jest niestety najważniejszym językiem w informatyce.
Kokos - po prostu, nie zdrabniaj ;)
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Admc pisze:Mój brat mówi, że Uniwersytet Wrocławski jest kuźnią bezrobotnych. Według niego Politechnika jest lepszym wyborem.
Może jemu chodziło o kierunki typu filozofia czy socjologia... Z inż. przed nazwiskiem raczej nie powinno być problemu ze znalezieniem pracy ;)
Co do reszty nic nie powiem - nie mój region kraju.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
Awatar użytkownika
gramfan
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: gramfan »

Admc pisze:Mój brat mówi, że Uniwersytet Wrocławski jest kuźnią bezrobotnych. Według niego Politechnika jest lepszym wyborem.
rodzwiniesz tę myśl?

A pozostałem użytkownikom dziękuję za wypowiedzi :)
Linux user number 488482 |
PC: AMD 64 X2 7750+ | GeForce 9600GT | 1GB GoodRam 800Mhz + 2GB GoodRam 800Mhz | MSI K9N6PGM2 | HDD Samsung 500GB
Laptop: Intel Core Duo T6600 | GeForce 310M | 4 GB RAM | HDD Samsung 500GB
Linux Mint 13 "Maya" Cinnamon
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

gramfan pisze:rodzwiniesz tę myśl?
Nie wiem o co mu dokładnie chodziło, jak wróci do domu to się o spytam.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

W jakimś stopniu ma rację. Na chwilę obecną w Polsce jest już za dużo informatyków (nie wiem dlaczego ludzie masowo biją nadal na ten kierunek. W informatyce albo jesteś bardziej wybitną jednostką albo nie masz pracy, a informatyków jest multum), pedagogów (tu jest masakra), humanistów itp. Mało jest jednak ludzi typowo technicznych po Politechnice. Sami zaobserwować możemy to w sondażach czy akcjach promocyjnych typu "Więcej kobiet na Politechnice" i innych. Oczywiście każdy jest indywidualną miarą i trzeba rzecz, iż Politechnika to nie jest łatwiutka sprawa (studia zresztą też nie), jednak na chwilę obecną (która zawsze może się zmienić), Politechnika wydaje się bardziej przyszłościową sprawą.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
freeman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Wasze opinie o Uniwersytecie Wrocławskim

Post autor: freeman »

Tu macie kilka opinii, zarówno o informatyce na Uniwersytecie Wrocławskim, jak i o informatyce na Politechnice Wrocławskiej.

UWr:www.dydacto.com/pl/opinie/54205/Wydzial ... xContainer

Politechnika Wrocławska: wywiad z dwoma studentami informatyki:
http://www.dydacto.com/pl/opinie/53765/ ... xContainer

Osobiście z własnego doświadczenia polecam Uniwersytet, sporo moich znajomych ma pracę już w trakcie studiów, poziom jest wysoki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”