Kod: Zaznacz cały
dpkg -l | wc -l
df -Th | grep rootfs
dpkg -l | wc -l
df -Th | grep rootfs
System plików Typ rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/sda2 ext3 2,5G 1,7G 717M 70% /
tmpfs tmpfs 98M 0 98M 0% /lib/init/rw
udev tmpfs 93M 168k 93M 1% /dev
tmpfs tmpfs 98M 0 98M 0% /dev/shm
cat /var/log/aptitude | grep "\[INSTALOWANY\]" | awk '!x[$0]++'
cat /var/log/aptitude | grep mesa-utils
dd if=/dev/sda of=/mnt/backup/data_utworzenia_kopi.bckp
dd if=/mnt/backup/data_utworzenia_kopi.bckp of=/dev/sda
W temacie słabych komputerów przewijają się maszyny takie jak dzisiejsze netbooki jak i stare komputery. Akurat Lubuntu można spokojnie uruchamiać na 10letnim sprzęcie.dhg pisze:Jak sie w końcu zdecyduję na nowy system nieomieszkam zgłosić się po pomoc
[offtop mode on]
Zastanawiam się ile jeszcze razy proponowane będą świerzym urzytkownikom lubuntu i xubuntu na stare komputery? Szczególnie te niespełniające wymagań tych systemów...
[offtop mode of]
O ile lubuntu zechce sie uruchomić na tym sprzęcie. Niejednokrotnie spotkałem się z problemem bootowania nowego isolinux na starszych biosach. O ile wogole dało sie zabootować z płyty to nie koniecznie dało się juz coś zainstalować.Funnykris pisze:[...]
W temacie słabych komputerów przewijają się maszyny takie jak dzisiejsze netbooki jak i stare komputery. Akurat Lubuntu można spokojnie uruchamiać na 10letnim sprzęcie.
a Debian nie jest lekki i łatwy? albo Arch?dhg pisze:Swoją droga przydała by się jakaś lekka dystrybucja o minimalnych wymaganiach, łatwości konfiguracji ubuntu/debiana.
Można, sam kiedyś używałem przez jakiś czas. W rzeczywistości jednak na mocno starszych komputerach instalacje w trybie graficznym, wszelkie automaty np. instalujące nam wszystkie możliwe sterowniki xorga (tak, tak jest), już skonfigurowane środowiska, usługi i deamony na starcie itd.. nie sprawdzają się. Przy trochę mocniejszych maszynach jest lepiej, lecz i tak ustępuje to np. skonfigurowanemu Debianowi.Funnykris pisze:[...]
W temacie słabych komputerów przewijają się maszyny takie jak dzisiejsze netbooki jak i stare komputery. Akurat Lubuntu można spokojnie uruchamiać na 10letnim sprzęcie.
Ustosunkuję się tylko do tej konkretnej części Twojej wypowiedzi (ubuntu przestałem używać po wersji 9.10 więc nie mam porównania do nowszych wersji).Martinex pisze:[...] Opłaca się to używać na 2.66Ghz z 752MB RAM DDR333 (single) i zintegrowaną grafiką z 16MB RAM. Mam Debiana testing, [...], a Debian działa dwukrotnie wolniej niż edycja 10.04 i już za bardzo nie wiem co z tym Debianem począć.[...]
Gnome, obecnie jest to już gnome 3. W debianie mam tradycyjne panele, jednak nieco różniące się od tych z gnome 2. Przez pewien czas nie działała w ogóle pogoda. Jedna z aktualizacji rozwiązała ten problem i już działa. Jednak gnome zawsze mi najbardziej podchodziło. Widziałem KDE (KDE się w zasadzie używać nie da, system staje już na samym starcie znika mi 500MB RAM), XFCE4, LXDE, jednak to gnome mi najbardziej pasuje.Po pierwsze jakie masz środowisko graficzne? Gnome, Kde?
Libreoffice, kiedyś Open Office. Ale ta aplikacja jest odpalana raz na jakiś czas, a nie codziennie. Firefoksa używam już od kilku lat. Jest bardziej kompatybilna ze stronami niż Opera i obsługa RSS bardziej mi podchodzi. I tu fakt od wersji 4 lubi jeść RAM. System działa podobnie z odpalonymi LO,FF i Evolution jak i z wyłączonymi.Po drugie, jak bardzo zasobożernych aplikacji używasz? Libre Ofice, Firefox?
Da się, uwierz że się daRozjechałem ten system że już bardziej się nie da.
Taa, tyle że się nie wiesza.Da się, uwierz że się da
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości