iPad a ubuntu

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
michalmar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

iPad a ubuntu

Post autor: michalmar »

Witam!
Od jakiegoś czasu mam w domu iPada.
Jednak nie mogę go zsynchronizować (zgrać muzykę itd.) z ubuntu.
Próbowałem odpalić iTunes w Wine,
ale grafika się sypie i nic się nie da zrobić.
Wie może ktoś jak to zrobić?
tomkasz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: iPad a ubuntu

Post autor: tomkasz »

Jedyne obecne rozwiązanie to Windows w np. VirtualBox + iTunes. I raczej nie spodziewałbym się że Apple zrobi coś w kierunku linuksa :). Jedyne czego nie da się zrobić za pomocą wirtualizatora to upgrade iOS (przynajmniej w iPad2 nie działa, sprawdziłem empirycznie ;-)).
-=technologia w służbie człowieka=-
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: mario_7 »

Banshee i Rhythmbox powinny obsługiwać iSprzęty.
tomkasz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: tomkasz »

Dzięki mario_7 za informację.
Znalazłem bibilotekę obsługującą iPad/iPad2:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-add-repository ppa:pmcenery
sudo apt-get update
sudo apt-get install libimobiledevice*
Nie zainstalowało się:

Rozpakowanie libimobiledevice1-dbg (z .../libimobiledevice1-dbg_1.0.6-1ubuntu1~lucid3_amd64.deb) ...
dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/libimobiledevice1-dbg_1.0.6-1ubuntu1~lucid3_amd64.deb (--unpack):
 próba nadpisania "/usr/lib/debug/usr/lib/pyshared/python2.6/imobiledevice/_imobiledevice.so", który istnieje także w pakiecie libimobiledevice0-dbg 0:0.9.7-1ubuntu1.2
dpkg-deb: podproces wklej został zabity sygnałem (Przerwany potok)
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 /var/cache/apt/archives/libimobiledevice1-dbg_1.0.6-1ubuntu1~lucid3_amd64.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Ale to chyba nie jest potrzebne do działania.

Na 10.04.4 (x86_64) zawiesza co jakiś czas Rythmbox :(. No i nie widać muzyki w nim zgromadzonej. Zdaje się że Rythmbox korzysta ze swojego (wbudowanego) pluginu. Ma ktoś jakiś pomysł jak użyć w/w libimobiledevice ? Na http://www.libimobiledevice.org/ zbyt wiele o tym nie ma - pewnie (podobnie jak wszystko Apple :)) muuuusi działać ;-).

dmesg

usb 2-3: new high-speed USB device number 6 using ehci_hcd
ideviceinfo

usbmuxd_get_device_list: error opening socket!
No device found, is it plugged in?
-=technologia w służbie człowieka=-
Awatar użytkownika
bialyikar
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: bialyikar »

Wsparcie dla urządzeń firmy Apple niestety kuleje. Canonical swego czasu zintegrował z systemem odpowiednie biblioteki, które umożliwiały synchronizację muzyki i dostęp do dokumentów w aplikacjach, niestety nie działa już to tak dobrze jak kiedyś. Głównie przez brak wsparcia dla nowych wersji iOS. Nadal działa synchronizacja programów, można przesyłać pliki do urządzenia (pomijając nieliczne potknięcia w dostępie do poszczególnych programów), co według mnie jest rozwiązane o wiele lepiej niż dostep przez iTunes :). W Ubuntu dostęp do programów zainstalowanych na iUrządzeniach mamy bezpośrednio z managera plików, czyli tak jak powinno to być zrobione przez Apple. Gorzej jest z synchronizacją muzyki. Urządzenia są wykrywane przez Rhythmboksa (wcześniej tzkże przez Banshee), ale pliki się nie synchronizują. Trzeba czekać na wsparcie ze strony , z czym jest od jakiegoś czasu ciężko :/. Z tego co podają na stronie http://www.libimobiledevice.org/, wynika, że praktycznie wszystko jest wspierane. Problem tylko w tym, że nie ma żadnych graficznych interfejsów do obsługi.
Phenom x4 955 | 16Gb (goodram) | GA-MA770T-UD3 | GF 460GTX | SB Audigy 1 [SB0090] | Lifeview FlyVideo 98FM | Dell U2412M | KDE Neon
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Cubensis »

bialyikar pisze:Z tego co podają na stronie http://www.libimobiledevice.org/, wynika, że praktycznie wszystko jest wspierane. Problem tylko w tym, że nie ma żadnych graficznych interfejsów do obsługi.
Niestety nie. Nie wspierają iPoda 6G, który jest zaszyfrowany jak komputery FBI.

Mojego iPhone'a z basebandem od iPada wykrywa większość odtwarzaczy. Teraz korzystam z Clementine i jest wszystko OK.
Ale jeżeli masz kłopoty, to możesz spróbować Spotify. Niestety możliwość rejestracji nie jest dostępna z Polski, dlatego musisz to zrobić przez proxy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”