Brak wyboru systemu po instalacji Ubuntu obok Windows
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Brak wyboru systemu po instalacji Ubuntu obok Windows
Zainstalowałem Ubuntu 12.04 na netbooku, używając bootawalnego pendrive'a, zgodnie z instrukcją http://www.#####/topic/51-inst ... -1204-lts/, używając opcji "Zainstaluj obok systemu Windows 7". Zdziwiłem się, bo instalator nie pytał w ogóle o podział partycji czy wydzielenie miejsca dla Ubuntu, po prosto zaczął instalować... Wcześniej, gdy instalowałem Ubuntu na innym komputerze poprzez tę opcję (z tym, że był to 11.04), zmniejszałem jedną z partycji i tworzyłem nową na potrzeby Linuxa, teraz tego nie było.
Po instalacji poproszono mnie o ponowne uruchomienie komputera, tak więc zrobiłem, jednak po odpaleniu kompa nie ma wyboru systemu, normalnie odpala się Windows 7, ale Ubuntu jest zainstalowany, ponieważ gdy próbuję zainstalować go jeszcze raz, mam do wyboru opcję usunięcia istniejącego systemu Ubuntu 12.04 i instalacji od początku.
Co można z tym zrobić ? Z tego, co się orientuję, przy odpalaniu netbooka powinien pojawić się GRUB2, jednak go nie ma. Próbować instalować Ubuntu od początku czy można coś zaradzić ?
Mam jeszcze pytanko: czy gdybym później chciał instalować Ubuntu z wykorzystaniem opcji "Użycie innego rozwiązania", tzn. wydzielić na Ubuntu te 2 czy 3 partycje, zrobić wszystko wg w/w instrukcji, to przy rozruchu nadal będzie widoczny Windows 7 ?
Po instalacji poproszono mnie o ponowne uruchomienie komputera, tak więc zrobiłem, jednak po odpaleniu kompa nie ma wyboru systemu, normalnie odpala się Windows 7, ale Ubuntu jest zainstalowany, ponieważ gdy próbuję zainstalować go jeszcze raz, mam do wyboru opcję usunięcia istniejącego systemu Ubuntu 12.04 i instalacji od początku.
Co można z tym zrobić ? Z tego, co się orientuję, przy odpalaniu netbooka powinien pojawić się GRUB2, jednak go nie ma. Próbować instalować Ubuntu od początku czy można coś zaradzić ?
Mam jeszcze pytanko: czy gdybym później chciał instalować Ubuntu z wykorzystaniem opcji "Użycie innego rozwiązania", tzn. wydzielić na Ubuntu te 2 czy 3 partycje, zrobić wszystko wg w/w instrukcji, to przy rozruchu nadal będzie widoczny Windows 7 ?
- Czeslavus
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: Brak wyboru systemu po instalacji Ubuntu obok Windows
Wywal w kosmos istniejące 12.04, zainstaluj jeszcze raz z wykorzystaniem "innego rozwiązania" i załóż partycje "/", "swap" i "home"
------------------------------------------
Pozdrawiam
Czeslavus
Pozdrawiam
Czeslavus
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Inne
Wrzuć loga z tego skryptu: http://sourceforge.net/projects/bootinf ... t/download
- Linuxoholic
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.10
Skoro W7 na tym chodzi, to wnioskuje, że RAMu nie brakuje, nie ma sensu robić dodatkowej partycji SWAP.
-
- Piegowaty Guziec
Wgrałem od początku tworząc własne partycje, dalej to samo, włącza się Windows 7 bez żadnego wyboru systemu. Wykonałem jeszcze viewtopic.php?t=123055, nic to jednak nie pomogło.
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
tak jak powiedział kolega @Milek999 wrzuć loga z w/w skryptuMilek999 pisze:Wrzuć loga z tego skryptu: http://sourceforge.net/projects/bootinf ... t/download
-
- Piegowaty Guziec
co mam zrobić z tym skryptem? są jakieś 3 pliki, nie mam pojęcia jak to ruszyc
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
uruchom system z płytki lub z pendrive (mowa tu o ubuntu) i pobierz w/w linku paczke z bootinfoscript
rozpakowywujesz to archiwum gdziekolwiek i uruchamiasz w terminalu (będąc oczywiście w folderze z tym plikiem) plik o nazwie bootinfoscript <-- w taki oto właśnie sposób to uruchamiasz.
P.S.
do katalogów się przechodzi za pomocą polecenia cd ,
przykład nr1
przykład nr2
przykład nr3
~/ <-- ten skrót odpowiada tej ścieżce --> /home/nazwa_użytkownika/
P.S. 2
Aby sprawdzić w terminalu jakie mamy foldery w danym katalogu trzeba użyć polecenia ls ,
przykład nr1
rozpakowywujesz to archiwum gdziekolwiek i uruchamiasz w terminalu (będąc oczywiście w folderze z tym plikiem) plik o nazwie bootinfoscript
Kod: Zaznacz cały
sudo bash bootinfoscript
P.S.
do katalogów się przechodzi za pomocą polecenia cd ,
przykład nr1
cd nazwa_folderu
cd /home/nazwa_użytkownika/Pulpit
cd ~/Pulpit
P.S. 2
Aby sprawdzić w terminalu jakie mamy foldery w danym katalogu trzeba użyć polecenia ls ,
przykład nr1
ls
- Canis Lupus
- Sędziwy Jeż
- Architektura: x86
Kolega mucha090 dał Ci opis, jak uruchomić ten skrypt pod Linuksem. To cudo pod windą nie działa.