Kernele testowe/RC wersja v19.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v19.x - atom oraz K8

Post autor: Galvatron »

Jak chcesz. Ja bym na Twoim miejscu odpowiednio skonfigurował wygląd i zachowanie KDE, żeby bardziej przypominało Cinnamon.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: elzear »

A ja na twoim miejscu wybrał bym MATE, jeśli jesteś zwolennikiem gnome 2 :-)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Galvatron pisze:Czy /usr/lib/pm-utils/power.d/readahead jest częścią ureadahead, a jeśli nie, to jak go przywrócić w 12.04? Pytam, bo niestety samym e4rat nie mogę wycisnąć już niczego wiecej, jeśli chodzi o czas bootowania, więc chciałem spróbować połączyć go z readahead-turbo.
Właśnie to jest to o czym pisałem - readahead jest elementem pm-utils, a Canonical "wyciął" pewne komponenty właśnie tego pakietu ... aby im było łatwiej. Nie rozwiązali problemów tylko powycinali skrypty :P. Readahead wycieli dlatego, że jeśli nie było dodatkowo sterowania parametrami dysków, to skutkowało to na niektórych maszynach parkowaniem głowicy dosłownie co 1 sekundę ! Usunęli w/w skrypt i "problemu nie ma". Oczywiście tu żartobliwie odnoszę się do tej kwestii ... ale problem jest, gdyż brak w/w skutkuje praktycznie barkiem możliwości sterowania parametrami dysków, np. ich usypianiem etc., co przekłada się na słabsze wyniki w oszczędzaniu energii. Właśnie dlatego pisałem o nowym instalatorze skryptu APM ... w wersji 1.4.1, gdzie oprócz mojego skryptu będę tez instalował zmodyfikowany skrypt readahead. Modyfikacje są lżejszą odmianą mojej wcześniejszej wersji readahead-turbo. Mam nadzieje, że zrobię to najdalej do jutra.

Pozdrawiam

-- 01 cze 2012 09:36 --
linuxozaurus pisze:Ja zainstalowałam nowsze twoje jajko i jest ok ale mam przekonanie ze jest większe zużycie energii (mam dodatkowo podpięty coiling pad) niż na poprzednim twoim jajku bez bumblebee.
hmm dziwne, proszę przeprowadź kilka, albo lepiej kilkanaście porób na wersji v19.0 i v19.1, podaj jakie moduły sa załadowane, jakie usługi uruchomione i jeśli nadal będziesz widziała różnicę na niekorzyść także wyniki dmesg z wersji v19.0 i v19.1.

Pozdrawiam

-- 01 cze 2012 09:38 --
elzear pisze:Więc i ja się doczepię do informacji na temat testów.
Po zainstalowaniu jajka + skrypty, bez podpiętych peryferii zużycie baterii mieści się w granicach 11.5-13.5.
Uruchomione:
Wi-Fi
Podświetlenie na 15%
chromium + 4-5 stron otwartych
Wynik dużo lepszy niż przy poprzednich kernelach :)
Ogólnie wszystko działa jak na razie bez problemów.
Na wcześniejszych jajkach miałem pewien mankament. Gdy uruchamiałem notebooka gdy był podpięty do zasilania + z podpiętą myszką, po uruchomieniu systemu, mysz nie działała, oczywiście wystarczyło ją jedynie wypiąć i wpiąć z powrotem, jednak pewien bug jest :) Na razie nie mam możliwości przetestować tego na 19.1 (brak myszki pod ręką) jednak jutro postaram się zdać relację :)
U mnie prawdopodobnie dało by się zejść niżej ze zużyciem. Z tego co wynika u mnie z Powertop'a (o ile dobrze to odczytuję), nie używane interfejsy sieciowe nie są wyłączane, chodzi mi dokładniej o:

Kod: Zaznacz cały

100,0%                      Device         USB device: HP hs2340 HSPA+ MobileBroadband (HP)
Właśnie w przypadku modemów i niektórych kart sieciowych ciężko wyłączyć ich zasilanie ... jeśli są aktywne = co chwilę wysyłają sygnał celem znalezienia BTS`ów, lub AP. Zobacz - jeśli możesz i masz, czy dioda dotycząca modemu miga co jakieś 1-2 sekundy.

Pozdrawiam

-- 01 cze 2012 09:42 --
123er pisze:używam testowo minta13 cinnamon i po instalacji skryptów i kernela, wszystko jest ok w zużyciu energii tak jak na ubu, lecz nie działa automatyczne przyciemnianie i przełączanie cpufreq(ręcznie przełączyć z preformance na ondemand). trzeba to robić ręcznie. Ktoś może coś wie w tym temacie
Tak jak pisałem już jakiś czas temu, zarówno Cinnamon, jak i GNOME 3 i Unity obecnie nie nadają sie specjalnie na urządzenia mobilne = znacznie utrudniona konfiguracja i zarządzanie urządzeniami w różnych trybach zasilania. Na teraz najlepsze rozwiązaniem - wręcz modelowe to KDE [4.8.3] oraz "stare" GNOME 2.x.x rozwijane obecnie w formacie MATE.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Sprawdzić tego nie mogę, gdyż jest to modem na PCI wewnątrz notebooka:-) bez diód
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

elzear pisze:Sprawdzić tego nie mogę, gdyż jest to modem na PCI wewnątrz notebooka:-)
Może przy kolejnej wersji skryptu skupie się bardziej na kartach sieciowych i modemach ... ale to wymaga znowu studiowania pewnie parudziesięciu o ile nie set [jak poprzednio] stron dokumentacji kernela i zarządzania ACPI. Oczywiście i to nie gwarantuje sukcesu, bo często Deweloperzy poszczególnych sterowników chyba nie doczytują wszystkich zaleceń i [o ile jestem w stanie to stwierdzić] kod tych sterowników nie pozwala na prawidłowe zarządzanie ich zasobami energetycznymi. Zdarzało się też, że zarządzanie zasilaniem celowo jest pomijane ... Developerzy bowiem nie są pewni, czy będzie to zawsze prawidłowo działać. Ponadto ostatnio mam gorący okres i pewne problemy, co "spowalnia" moją pracę ... ale tak czy siak się tym zajmę. Tyle, że w pierwszej kolejności chciałbym zrobić - przy udziale Kolegi Netbit73 graficzny instalator dla kerneli i skryptów ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Jeśli chodzi o mnie, ja niczego nie zarzucam :) Wręcz odwrotnie. Takiego małego poboru na standardowych ustawieniach się nie uświadczy :)
Chciałem jedynie zwrócić uwagę na to, że w tym kierunku można bawić jeszcze się w oszczędzanie energii :)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Ups Mój głupi błąd brak wpisu gruba.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

Galvatron pisze:bo niestety samym e4rat nie mogę wycisnąć już niczego wiecej, jeśli chodzi o czas bootowania, więc chciałem spróbować połączyć go z readahead-turbo.
łączenie nie jest zalecane
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

elzear pisze:Jeśli chodzi o mnie, ja niczego nie zarzucam :) Wręcz odwrotnie. Takiego małego poboru na standardowych ustawieniach się nie uświadczy :)
Chciałem jedynie zwrócić uwagę na to, że w tym kierunku można bawić jeszcze się w oszczędzanie energii :)
Wiem, że Kolega nie "zarzuca" ;P ... pisałem tylko, że da się jescze parę rzeczy zrobić i Ja o tym wiem ... i to zrobię ale wszystko wymaga cierpliwości, czasu i odciążenia od innych zdań.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Teraz porównałam obydwa jajka i mi wychodzi ze jest nie wielka różnica na korzyść 19.1 około 1-2 watów w tych samych warunkach. ;-)

Bez tego wpisu (grub) wychodził wynik odwrotny.
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:Teraz porównałam obydwa jajka i mi wychodzi ze jest nie wielka różnica na korzyść 19.1 około 1-2 watów w tych samych warunkach. ;-)

Bez tego wpisu (grub) wychodził wynik odwrotny.
Nie dziwne ... tu ACPI powinno być elementem sterującym, jego = brak zarządzania zasilaniem.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

A łatwo o tym zapomnieć po reinstalacji systemu.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Cubensis »

e X t 7 3 pisze:Właśnie dlatego pisałem o nowym instalatorze skryptu APM ... w wersji 1.4.1, gdzie oprócz mojego skryptu będę tez instalował zmodyfikowany skrypt readahead. Modyfikacje są lżejszą odmianą mojej wcześniejszej wersji readahead-turbo. Mam nadzieje, że zrobię to najdalej do jutra.
Siedzę teraz na e4rat, ponieważ skrócił uruchamianie mojego komputera o 15 sekund. Będę mógł zainstalować na to readahead-turbo, czy musowo cofnięcie zmian i ponowna instalacja readahead?
patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: patrykos91 »

Witam.
Właśnie przeszedłem na kernel v19.1 :)
Przy okazji czytając komentarze tutaj, zainteresowałem się e4rat'em . Dał mi jakieś 17sec szybsze bootowanie . Genialnie :)

Piszę w związku z innym problemem (starszym, z ktorym w koncu chce się uporać). Mianowicie, zawsze zaraz po instalacji sterowników ATI rozdzielczość Plymouth'a mi spada. Nigdy mi to bardzo nie przeszkadzało. Ale teraz w związku z tym że e4rat z Plymouthem za bardzo nie działa, to usunołem/wyłączylem Plymouth.

Co za tym idzie mam teraz bootowanie "consolowe" czy tam tekstowe. Jednak bardzo mnie wkur..denerwuje rozdzielczość consoli bootowania. Wyświetlane komunikaty są ogromne.

Ponadto dzieje się to głównie podczas Startu systemu. Proces zamknięcia systemu czy wylogowania daje również komunikaty konsolowe , które czasami mają dobrą rozdzielczość a czasami nie.. sam już nie wiem od czego to zależy.

Jakieś solucje?

Edit: Nie wiem co ja naklikałem ale zamiast napisać szybką odpowiedź , napisal się nowy temat <lol> , dobrze ze moderator szybko zareagował :P
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Mam trochę nietypowy problem. Używam otwartych sterowników do karty graficznej AMD Mobility Radeon HD 5650 i chciałbym by razem ze startem systemu odpalało się to polecenie

echo low > /sys/class/drm/card0/device/power_profile
Odpowiada ono za zmianę taktowania karty graficznej co zmniejsza obroty wiatraka (hałas) i oczywiście temperaturę laptopa. Wrzuciłem to polecenie do pliku

/etc/rc.local
ale niestety nie działa. Po każdym uruchomieniu systemu muszę otworzyć terminal i odpalić je z uprawnieniami roota. Zrobiłem skrypt

#!/bin/bash
nadałem uprawnienia chmod +x, dodałem do autostartu KDE SC, ale również nic to nie dało. Moje pytanie brzmi: do którego pliku dodać ww. polecenie bym nie musiał tego odpalać ręcznie po każdym starcie systemu?

-- 02 cze 2012 17:12 --

Dodam, że jestem zmuszony do używania otwartych sterowników ponieważ nieważne z jakim kernelem Catalysty zamrażają mi system.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2012, 18:46 przez Shevchenko1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

pokaż rc.local
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

root@aspire-5551G:/home/shevchenko1987# cat /etc/rc.local
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
exit 0
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

Shevchenko1987 pisze:

root@aspire-5551G:/home/shevchenko1987# cat /etc/rc.local
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
exit 0
Czy przypadkiem cos jeszcze nie steruje ustawieniami drm i "przywraca" to ustawienie na starcie?
Z doświadczenia wiem, że wystarczy dopisac polecenie do rc.local i to rusza z roota.

-- sobota, 2 czerwca 2012, 20:03 --

Jeszcze sie zapytam: Dlaczego otwartych uzywasz? Sam mam Mobility HD 5470 i jadę na zamkniętych sterach bezproblemowo...
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

U mnie jest jakiś problem xserverem + Catalysty. Potrafi się wywalić bądź nawet zamrozić cały system bez powodu.

-- 03 cze 2012 08:16 --

Korzystałem nawet z tego http://www.ubuntu-pomoc.org/autostart-s ... raw-roota/ ale również nic to nie daje. Ciągle na starcie wpis jest "high". Pewnie trzeba by przekompilować kernel i wbić na sztywno "low", heh...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Dodałem instalator skryptu APM w wersji 1.4.1. Przeznaczony jest on dla Ubuntu/Kubuntu 12.04 i dodatkowo instaluje lekko zmodyfikowany skrypt readahead, co pozwala na prawidłowe zarządzanie zasilaniem napędów dyskowych. Dzięki temu zużycie energii w trybie pracy na baterii i najmniejszego obciążenia maszyny powinno spaść od 1 do 4 watt.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”