NVidia CK804 - ALC850 - Niedziałający mikrofon

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
qamil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

NVidia CK804 - ALC850 - Niedziałający mikrofon

Post autor: qamil »

Witam. Mam problem z mikrofonem, mianowicie system traktuje go tak, jakby w ogóle nie był podłączony - żaden dźwięk się nie nagrywa, "czujniki" w kontroli głośności się nie ruszają. Na pewno nie jest to problem sprzętu, gdyż pod windowsem taka sama konfiguracja działała bez zarzutu. Zacznę jednak od początku.

Wiem, że w sieci jest wiele informacji na ten temat, próbowałem z nich korzystać - skończyło się to zupełnym brakiem dźwięku w głośnikach, więc teraz gdy działam na nowym systemie po reinstalacji chciałbym nie mieć takich problemów. Mikrofon nie działa nigdzie - ani w Skype, ani w Audacity, mimo zabawy z suwakami. W 11.10 było to samo, postanowiłem wówczas poszukać rozwiązania na własną rękę. Znalazłem: usunąłem pulseaudio, zostawiłem tylko alsę i wszystko działało bez problemów - zamiast okienka pulseaudio był tylko konsolowy alsamixer, ale to mi nie przeszkadzało. Gorzej, że cuda zaczęły się dziać po restarcie - a to dźwięk nie działał wcale, a to działał znowu bez problemów, słowem loteria. Nie chciałbym powtórki, więc zadaję tutaj pytanie: co mogę zrobić, aby:
a. Pulseaudio zaczął rejestrować dźwięk z mikrofonu tak jak powinien
b. Wyłączyć pulseaudio i zostawić tylko ALSA, które w 11.10 początkowo z mikrofonem sobie radziło.

Nie mam żadnej dodatkowej karty dźwiękowej, jedynie zintegrowaną z płytą główną Gigabyte GA-K8NE (szczegóły konfiguracji: procesor to AMD Sempron 3000+ (1.8 Ghz), karta grafiki Geforce 220GT, RAM 1.5 GB), system to Xubuntu 12.04. Jeśli potrzeba więcej informacji to chętnie je podam - zależy mi na rozwiązaniu problemu.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

Re: Niedziałający mikrofon

Post autor: brezniew »

Podaj link z wynikami:

Kod: Zaznacz cały

wget http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh && bash  ~/alsa-info.sh  --with-all
qamil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Proszę: http://www.alsa-project.org/db/?f=2f241 ... cca745c51f
PS. Szczerze pisząc, to tematy sterowniki i oprogramowanie są bardzo podobne, ale masz rację - skoro mikrofon nie działa nigdzie, bardziej pasuje tutaj. Przepraszam więc za to.

-- 2 cze 2012, o 10:15 --

Pobawiłem się trochę jeszcze alsamixerem, jedyne co mi się udało to upewnić się, że mikrofon działa - poprzestawiałem suwaki z "mic" w nazwie, spowodowało to w pewnym momencie że słyszałem w głośnikach to, co mówiłem do mikrofonu. Teraz zaczęło działać nagrywanie, ale wciąż słyszę to co mówię do mikrofonu, czyli nie jest to takie ustawienie, jakie chciałbym mieć.

Co do usuwania pulseaudio i zostawienia samej alsy, czy np. ten post: viewtopic.php?f=132&t=132552#p770169 zawiera aktualne info, czy może trzeba inaczej się do tego zabrać? Nie chciałbym kombinować na własną rękę, żeby czasem czegoś nie zepsuć, tak jak już to zrobiłem...
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

Post autor: brezniew »

Pokaż zatem aktualny wynik polecenia:

amixer scontents
Musisz wyciszyć klawiszem M suwak Mic. Za nagrywanie odpowiadają suwaki Capture.
Od czasów głębszej integracji GNOME/Unity z PA, jego usunięcie powoduje pewne małe ograniczenia.
qamil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Re: NVidia CK804 - ALC850 - Niedziałający mikrofon

Chyba powoli zaczynam rozumieć. Mam trzy znaczniki "Mic" w playbacku: Mic, Mic Boost i Mic front. Pierwszy to to co napisałeś, czyli odtwarzanie tego co mówię w głośnikach, drugi do podbicie +20 db głośności (+ szum w promocji), zaś opis trzeciego to... mic front input - domyślnie był wyciszony, on jeden musi być włączony. Poza tym, na zakładce capture musi być wybrany mic, ale to akurat miałem zaznaczone. Cóż, ostatecznie wyszło na to, że do rozwiązania doszedłem sam, nakierowany twoim ostatnim postem. Dla porządku dorzucam wynik polecenia które podesłałeś, z działającym już mikrofonem.

Simple mixer control 'IEC958',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined penum
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',1
Simple mixer control 'IEC958',2
Simple mixer control 'IEC958',3
Zobaczymy, na jak długo będzie to działać, bo dziwne by było, żebym do tej pory na to rozwiązanie nie natrafił. Odnośnie PA jeszcze, to podczas rozmowy na skype bardzo skacze zużycie procesora, dlatego chciałem przenieść się na czystą alsę (podobno mniej zasobożerna, chyba że to mit). Jeśli jednak PA jest tak wciśnięte w system, że nie da się usunąć bez problemów, trudno. Choć fajnie by było zobaczyć opcję wyboru innego źródła dźwięku niż pulseaudio server w skype, no ale to już inny problem. Dzięki za nakierowanie na dalszą zabawę suwaczkami, mam nadzieję że stan działającego mikrofonu już ze mną pozostanie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”