Sęk w tym, że wiek sprzętu nie liczy się od daty zakupu, tylko od daty jego wyprodukowaniaMartinex pisze:Nie przesadzaj, to 2005 rocznik, dziesięć lat będzie mieć gdzieś w 2015-ym:).

Sęk w tym, że wiek sprzętu nie liczy się od daty zakupu, tylko od daty jego wyprodukowaniaMartinex pisze:Nie przesadzaj, to 2005 rocznik, dziesięć lat będzie mieć gdzieś w 2015-ym:).
nieMartinex pisze:Opłaca się to używać na 2.66Ghz z 752MB RAM DDR333 (single) i zintegrowaną grafiką z 16MB RAM.
środowisko już znam. daj wynik komendyMartinex pisze:Mam Debiana testing, Ubuntu 10.04 i Ubuntu 12.04 LTS i najsprawniej chodzi wersja 10.04, 12.04 działa już wolniej, a Debian działa dwukrotnie wolniej niż edycja 10.04 i już za bardzo nie wiem co z tym Debianem począć.
Kod: Zaznacz cały
lspci
jeżeli użyłeś na początku słowa dystrybucja to pod koniec tak samo; "i pomału pada mit o małych wymaganiach Ubuntu". i to do tego Ubuntu tego standardowego, by takie Lubuntu ma dość niskie wymagania. najnowsze jądro Linux spokojnie działa nawet na maszynach dedykowanych Windows 95. ba 2.6 to i na routerach procki ARM, 16mb ramMartinex pisze: Ale ta dystrybucji z edycji na edycję się robi coraz ciężejsza i pomału pada mit o małych wymaganiach Linuksa.
bez przesady. wystarczy dobrze postawiony Debian Wheezy + lekkie środowiskoLinuxoholic pisze:jednak jego żywot się kończy i warto się zastanowić, czy do niego dokładać czy zbierać na nowy.
dokładniedhg pisze:Wolne działanie Debiana na takim sprzęcie jest wynikiem używania źle dobranych aplikacji.
coś za coś. gnome3 będzie Ci tutaj zamulać. widziałeś jak wygląda skonfigurowane XFCE4, openbox?Martinex pisze:Gnome, obecnie jest to już gnome 3.
wystarczy, że zmienisz kobyłe na lekkiego kucyka. mówią Ci to użytkownicy jeszcze starszych komputerów. gnome3 nie jest tworzone na takie komputeryMartinex pisze:To niech autorzy gnome działają by działało to dobrze, a wodotryski traktują drugoplanowo. Nie mam compiza/beryla, standardowy pulpit gnome 3 z panelami.
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82865G Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:06.0 System peripheral: Intel Corporation 82865G/PE/P Processor to I/O Memory Interface (rev 02)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev c2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) IDE Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801EB (ICH5) SATA Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) SMBus Controller (rev 02)
01:02.0 Unassigned class [ffff]: Creative Labs SB Live! EMU10k1 (rev 08)
01:02.1 Unassigned class [ffff]: Creative Labs SB Live! Game Port (rev 08)
01:03.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
01:0b.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
Compiz działa (ale go nie używam) i XBMC (wyciąga 20FPS w menu, filmy da się oglądać chyba nawet 720p działają bez problemów), zatem tak. Quake III też działa, ale jednak bez full detali.sterowniki do karty graficznej zainstalowane?
to ewidentnie jakiś błąd w konfiguracji. normalnie nad Ubuntu trzeba nieźle przysiąść, by dogonić chociaż zwykłego Debiana instalowanego z ręcznym dociąganiem z netinstall.Martinex pisze:I system nadal startował w dwie minuty. Była może różnica 5-10 sekund na plus. Ale to nadal przepaść do Ubuntu, które wstaje na tym złomie praktycznie dwa razy szybciej (zarówno 10.04 jak i 12.04).
Dominbik pisze:bez przesady. wystarczy dobrze postawiony Debian Wheezy + lekkie środowiskoLinuxoholic pisze:jednak jego żywot się kończy i warto się zastanowić, czy do niego dokładać czy zbierać na nowy.
Nie wycinać mi tu z kontekstuLinuxoholic pisze: jednak jego żywot się kończy i warto się zastanowić, czy do niego dokładać czy zbierać na nowy. Ewentualnie kombinować z lżejszymi środowiskami graficznymi.
To już zależy, jakiego Netbooka kupiszbrezniew pisze:Na netbookach wszystko powyżej LXDE to marnotrawstwo i tak skromnych już zasobów.
Faktycznie, teraz są już bardziej "wypasione".Linuxoholic pisze:To już zależy, jakiego Netbooka kupiszbrezniew pisze:Na netbookach wszystko powyżej LXDE to marnotrawstwo i tak skromnych już zasobów.
Widziałem Windowsy 7 instalowane na sprzęcie tej klasy. Zużycie RAMu na poziomie 800-900 MB po uruchomieniubrezniew pisze:Miałem na myśli sprzęt klasy Atom N270 i 1GB RAM.
XFCE 4.10 jest szybsze i bardziej stabilne od MATE (testowane na Celeron 1.5, 512 MB).Funnykris pisze:Jak już wyżej pisałem wg mnie idealnym wyborem jest MATE. Wydaje mi się stabilniejsze niż Xfce 4.8... 4.10 nie używałem także nie wiem.
Zgadza się, do Cinnamona potrzebna jest względnie nowa karta graficzna. Bez wsparcia 3d to on nie ruszy :)Funnykris pisze:@salvadhor Cinnamon na słaby komputer? Pamiętaj że RAM i CPU to nie wszystko. Na notebookach pokroju mojego Asusa 1001pxd gdzie za grafikę odpowiada Intel GMA 3150. Cinnamon/Gnome3/Unity mulą. Zwyczajnie działają wolno. A Ramu biorą w sumie mało. Zużycie CPU też niewielkie. Jak już wyżej pisałem wg mnie idealnym wyborem jest MATE. Wydaje mi się stabilniejsze niż Xfce 4.8... 4.10 nie używałem także nie wiem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 17 gości