Wyczyściłem pliki KDE przez Ubuntu Tweak i nie uruchamia się KDE

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
uikol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Wyczyściłem pliki KDE przez Ubuntu Tweak i nie uruchamia się KDE

Post autor: uikol »

Niestety Linux coś mnie nie lubi albo jest po prostu za łatwy do uwalenia. Wyczyściłem za pomocą Ubuntu Tweak pliki KDE i teraz nie mogę uruchomić w tym środowisku graficznym Ubuntu (jak pamiętam były to chyba pliki cache więc nie wiem w ogóle skąd taki problem). Jak mogę teraz przywrócić te brakujące biblioteki? Dobrze by było żeby udało się to zrobić bez konieczności całego usuwania KDE i instalowania na nowo.
Tutaj jest screen https://docs.google.com/open?id=0ByxFkN ... Et0aXh4aEE Nie dodałem przez załącznik bo jest 2x większy niż można dodać.

Interesuje mnie jeszcze to że w KDE jest opcja taka jak efekty wyginania okien czy kostka, jaki więc wpływ może mieć na to CompizFusion, tzn jest on podrzędny w stosunku do tamtych ustawień czy może coś namieszać, pozmieniać?

Podoba mi się KDE, Unity też jest fajne ale cholernie zabiera zasoby. Nie wiem czemu zaraz po starcie, bez instalowania aplikacji wcześniej procesor ma 100% zużycia. No i nie ma takiej płynności jak w KDE.

Szkoda że nie ma jakichś mechanizmów zapobiegających nielogicznym konfiguracjom które crashują potem cały system. Środowisko Unity też kilka razy uwaliłem przez nieumiejętną konfigurację kostki pulpitu, potem po uruchomieniu systemu miałem goły pulpit.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

Re: Wyczyściłem pliki KDE przez Ubuntu Tweak i nie uruchamia się KDE

Post autor: brezniew »

Opis problemu jest niewystarczający bądź sens istnienia tematu jest znikomyW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Zamiast linków z obrazkami podaj na forum komunikat błędu.
Szkoda że nie ma jakichś mechanizmów zapobiegających nielogicznym konfiguracjom które crashują potem cały system. Środowisko Unity też kilka razy uwaliłem przez nieumiejętną konfigurację kostki pulpitu, potem po uruchomieniu systemu miałem goły pulpit.
Ależ są. Wystarczy że nie będziesz nic bezmyślnie robił z uprawnieniami roota, zanim nie nauczysz się z tego korzystać.
Jest jeszcze takie coś jak kopia zapasowa.

Spróbuj tak:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install --reinstall kubuntu-desktop
uikol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Komunikatu błędu żadnego nie ma, po prostu brakuje jakichś plików i nawet jak wcześniej wybierałem KDE to zaczął się logować, czarny ekran i spowrotem widok panelu logowania. Taką komendę już wklepywałem ale wybrałem domyślne ustawienia graficzne i teraz cały czas mam automatyczne logowanie i nawet nie mogę wybrać środowiska. Chyba pozostaje usunięcie i instalacja na nowo.
elwaen
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: elwaen »

A może, zamiast reinstalować system, wyłączyłbyś automatyczne logowanie?
uikol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tak chcę zrobić ale wchodząc w opcje ekranu logowania nie mam opcji tylko info że nie można wczytać bibliotek. Tak jak w screenie w pierwszym poście. Dlatego interesuje mnie czy da się to zrobić z poziomu terminala? Inny pomysł jaki mi przychodzi do głowy to zmiana domyślnego środowiska (doinstalowałem jeszcze kilka). Próbowałem zmieniać komendami w terminali, edytując plik już nie pamiętam nazwy. Ale może ktoś naprowadzi mnie na właściwą drogę jak to zrobić?
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

Post autor: brezniew »

uikol pisze:Komunikatu błędu żadnego nie ma, po prostu brakuje jakichś plików i nawet jak wcześniej wybierałem KDE to zaczął się logować, czarny ekran i spowrotem widok panelu logowania.
A na załączonym obrazku niby co masz, jak nie komunikat błędu?
Napisz chociaż w treści posta o brak jakich bibliotek chodzi.

PS Pomyśl o jakimś słowniku ortograficznym.
elwaen
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: elwaen »

http://docs.kde.org/stable/pl/kde-works ... g-kdm.html
Wcale nie jest tak ciężko poszukać...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”