dostęp do zasobów intranet

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
b119
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

dostęp do zasobów intranet

Post autor: b119 »

Witam, mam problem.
W sieci wewnętrznej firmy mam intranetowy serwis oparty na strukturze www. dostęp do niego mają tylko kompy fizycznie zaparkowane na terenie firmy. ze swiata zewnetrznego wpisanie w wyszukiwarke adresu xxx.nazwa.domeny.firmy zwróci komunikat ze takiego adresu nie ma.
Za czasów windy xp problem rozwiązałem tak, że na kompie firmowym z zewnętrznym adresem ip ustawiłem dostęp do pulpitu zdalnego i to hulało.
Teraz windę olałem zupełnie, i chcę to postawic na ubuntu 9.10. I tak:
1. zdalny dostęp do pulpitu via krdc działa wolasto,
2. walka z VPN jakoś mi się nie udaje. łączę się z kompem w firmie, ale natychmiast komputer z którego się łączę traci dostęp do internetu.
Podejrzewam, że nie do końca potrafię cos ustawić. Wydaje mi się, że sukces bęedzie polegał albo na ustawieniu na zewnętrznym komputerze tak parametrów, alby w przypadku podłączenia do kompa w firmie korzystał z bramy ustawionej na komputerze w firmie, lub zdalny powinien się podłączyc do domeny firmowej.
czytałem posty, nic mądrego co mogło mi pomóc nie znalazłem.
Założenie jest takie: komp dostępowy w firmie z ubuntu 9.10
komp zdalny: ubuntu 9.10 lub jakaś winda.
Proszę o wsparcie.

EDIT:
Czy mój problem jest nierozwiązywalny?? :-))
lakerol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: dostęp do zasobów intranet

Post autor: lakerol »

Pozwolę sobie podpiąć pod ten temat, gdyż problem mam podobny :) Na początek ilustracja:

http://dl.dropbox.com/u/2837339/ssh_issue.png

A - komp w pracy, linux, za routerami, firewall'ami itp, ma dostęp do internetu bez publicznego IP, z dostępem do firmowego intranetu (jakieś tam firmowe stronki)
B - komp domowy/server, linux, publiczne IP, włączony non stop, służy m.in. jako gateway dla kompa C
C - komp domowy, windows 7, dostęp do internetu poprzez kompa B

Co chcę uzyskać: dostęp do firmowego intranetu z przeglądarki odpalonej na kompie A.

Na ten moment mogę bez problemu zestawić tunel zwrotny ssh z A do B, następnie puttym przez ssh zalogować się z C na B i tym sposobem z komputera C mam dostęp do dysku kompa A. Nie wiem natomiast jak na przeglądarce odpalonej na kompie C dobrać się do tego, co jest dostępne poprzez przeglądarkę na kompie A.

//bear7: Zapoznaj się z regulaminem forum, a konkretnie częścią, dotyczącą rozmiaru wklejanej na forum grafiki.

@bear7: żadnej grafiki nie wkleiłem, dałem tylko link... równie dobrze mógłbym dać link do jakiejś ciężkiej, mocno flashowej strony...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”