Znikneła partycja ntfs, brak zdjęć dziecka przydatnych danych
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Znikneła partycja ntfs, brak zdjęć dziecka przydatnych danych
Po próbach odnalezienia skasowanego katalogu poprzez program testdisk, komputer zawiesił się.
Gdy uruchomiłem komputer ponownie zobaczyłem tylko czarny ekran kilkanaście prób i musiałem zainstalować od nowa system na jednej widocznej partycji exit4, a było ich dwie exit4 65gb i ntfs 250gb.
Podczas instalacji nie usuwałem partycji exit4 lecz to na niej zainstalowałem ubuntu w wersji 10.10, wcześniej posiadałem również ją lecz zaktualizowaną do wersji 11.10.
Bardzo proszę o pomoc w odzyskaniu danych z wolnej przestrzeni tam gdzie była partycja ntfs, nie tworzyłem ani nie usuwałem partycji po prostu powstała wolna przestrzeń bo znikła litera dysku ntfs.
Czy ma ktoś sprawdzone i pewne sposoby?
Partycja jest widziana w testdisk ale jak ją przywrócić?
Gdy uruchomiłem komputer ponownie zobaczyłem tylko czarny ekran kilkanaście prób i musiałem zainstalować od nowa system na jednej widocznej partycji exit4, a było ich dwie exit4 65gb i ntfs 250gb.
Podczas instalacji nie usuwałem partycji exit4 lecz to na niej zainstalowałem ubuntu w wersji 10.10, wcześniej posiadałem również ją lecz zaktualizowaną do wersji 11.10.
Bardzo proszę o pomoc w odzyskaniu danych z wolnej przestrzeni tam gdzie była partycja ntfs, nie tworzyłem ani nie usuwałem partycji po prostu powstała wolna przestrzeń bo znikła litera dysku ntfs.
Czy ma ktoś sprawdzone i pewne sposoby?
Partycja jest widziana w testdisk ale jak ją przywrócić?
- Załączniki
-
- zrzut_ekranu-1.png
- (11.24 KiB) Nie pobierany
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Znikneła partycja ntfs, brak zdjęć dziecka przydatnych danych
Sprawdzony i pewny jest testdisk.Jeśli rzeczywiście zainstalowałeś system na istniejącej już partycji ext4 to powinno się udać przywrócenie partycji ntfs. Nie obraź się ale instalowanie systemu po utracie partycji to kompletna głupota. Przewodnik:http://www.bezpieczenstwosystemow.pl/in ... pic=2948.0
-
- Piegowaty Guziec
Wiem, ale jak pisze wyżej instalacja ponowna bo czarny ekran i zero trybu ratunkowego ubuntu.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Inne
Ale to nie jest powód żeby instalować system po utracie danych. Ubuntu jak uruchamiasz z płyty ma tryb Live CD (chyba się zwie "Testowanie Ubuntu bez wprowadzania żadnych zmian w komputerze") i możesz tam robić co chcesz. A wracając do tematu, to namok podał Ci linka, wszystko jest opisane, więc w czym problem?
- soulreaver1
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Jeśli dane są dla ciebie naprawdę cenne to przed podjęciem jakiejkolwiek próby odzysku powinieneś wykonać kopię lustrzaną dysku/partycji.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
@alfa2 jeśli obawiasz się używać testdiska po ostatnich niepowodzeniach to przetestuj odzyskiwanie na pendrivie. Szybko i w miarę bezpiecznie. Partycję z choć jednym plikiem usuń pod gparted a resztę wykonaj zgodnie z poradnikiem pod testdiskiem.
-
- Piegowaty Guziec
Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Naprawdę pomogło udalo się odzyskać. Testdisk to bardzo dobre i darmowe narzędzie do odzyskiwania danych.
Dziękuje.
Dziękuje.