Office2007 jako program domyślny

Przeglądarki, poczta, pakiety biurowe, prezentacje itd.
perver88
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Office2007 jako program domyślny

Post autor: perver88 »

Witam,
mam mały problem, zainstalowałem Microsoft Office 2007 ale nie mogę ustawić go jako program domyślny do otwarcia dokumentów .doc/.docx i itp. Programu nie ma na liście jak biorę program z listy...
Obrazek
Proszę o podpowiedź,
z góry dziękuje pomoc :)
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Office2007 jako program domyślny

Post autor: Jusko »

Logiczne - bo to program nie uznawany za zainstalowany w systemie. Tj. masz go zainstalowanego, jednakże w prefiksach Wine a więc zewnętrznej aplikacji - nie na "żywo" w systemie, instalowany poprzez manager pakietów. Nie szło czasem dodać w takim przypadku własnego polecenia do otwierania (może pomyliło mi się z innym środowiskiem) - wtedy, ustaliłbyś polecenie do Wine, uruchamiające Office. Poza tym - zła taktyka, tym sposobem tworzysz już z Linuksa drugi Windows, którym nim po prostu nie jest (piję do tego, że już na starcie masz Linuksa, ale użyłeś MS Office i to jego na starcie chcesz jako edytor tekstu, potem będziesz mógł chcieć gadu-gadu, winampa czy inne, ciągnąc tak koło, a Linux to drugi Windows nie jest. Programy MS Windows i Wine mogą służyć jako pomocnicze, ale znając Wine - dobrego środowiska produkcyjnego z tego nie zrobisz :) ).
perver88
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: perver88 »

i co w związku z tym ? Odpowiedzi konkretnej raczej nie otrzymałem
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Otrzymałeś - sprawdź, czy nie ma tam opcji odpowiedzialnej za dodanie własnego polecenia (kiedyś coś takiego było). Jeśli jest, wpiszesz polecenie wine odnoszące się do prefiksu z Office 2007. Otrzymałeś również odpowiedź na to, dlaczego nie widać programu na liście. W czym problem? To jest forum, każdy odpowiada jak chce i jeśli chce, w dodatku za darmo - jeżeli chcesz profesjonalnego supportu, jest od tego Canonical. Poza tym - coś o tym w sieci jest, choćby tutaj: http://askubuntu.com/questions/115795/c ... bre-office.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Biuro”