Po instalacji gnome-shell znikła konsola (GeForce 7300, sterownik nvidia current)

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Po instalacji gnome-shell znikła konsola (GeForce 7300, sterownik nvidia current)

Post autor: ethanak »

Tak, wiem że tytuł wygląda jak z kawału o radzieckich naukowcach (po oderwaniu sześciu nóg mucha ogłuchła), ale tak to wygląda.
Świeżutka instalacja 12.04. Zainstalowane gnome-session-fallback. W konfiguracji gruba żadnych splashy i zaznaczone:

Kod: Zaznacz cały

GRUB_TERMINAL=console
.
Konsola ustawiona na pracę w ISO-2.
Wszystko działało świetnie do momentu, gdy dostałem zachcianki pt. "zobaczymy jak się spisuje gnome-shell". Zainstalowałem. Kazał się rebutnąć, no to rebutłem...
I teraz Ctrl-Alt-F1 - czarno. Takoż na wszystkich konsolach. Wrócić do X-ów mogę bez problemu. Konsola działa (mam odpalanego na starcie speakupa, mogę się zalogować i coś tam zrobić, ale jeszcze na tyle ślepy nie jestem aby speakupa na codzień używać) - tyle że nic nie wyświetla. Gwoli informacji - setupcon też nie wywołuje widocznych efektów...
Po zmianie terminala w grubie na graficzny mam owszem konsolę, ale graficzną, a nie o taką mi chodziło (jakieś paszczarsko drobne literki, w dodatku obraz ma tę samą rozdzielczość i częstotliwości co w X-ach ale jest przesunięty, a monitor nie widzi różnicy).
Nie mogę odinstalować gnome-shell (co prawda nie planuję regularnego używania, ale jest mi potrzebny do eksperymentów). Nie mogę normalnie korzystać z konsoli...
Jakieś pomysły bo mi się skończyły?
Ostatnio zmieniony 15 cze 2012, 13:53 przez ethanak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Po instalacji gnome-shell znikła konsola

Post autor: jacekalex »

Jakieś pomysły bo mi się skończyły?
A jak poczekasz z logowaniem w *dm i logujesz się do konsoli przed zalogowaniem w *dm, to też konsoli nie ma?
Bo ja podobne klocki miałem z nouveau w 10.04, (po starcie Xów nie było konsoli), i w tym miejscu bym szukał.
Co to za karta, i jakie stery do niej?
Gshell potrafi się też efektownie sypać na sterach ATI.

PS.
Mnie się pomysły w Ubuntu skończyły dawno temu :D

Pozdrawiam
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
qulak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: qulak »

Heh.. rzeczywiście - dziwne...

1. Mam takie pomysły:

A) Ciężko i uwierzyć by instalacja gnome-shell sama z siebie coś mogła nabroić przy grubi-e.. |
Pytanie czy nie zauważyłeś że czy podczas instalacji gnome-shella coś sie zaktualizowało?? Ja bym jednak przywrócił pierwotny kształt /etc/default/grub + dodatkowo w tym pliku dopisał bym

vga=normal
w lini

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=""
a także dodał # przy

GRUB_TERMINAL=console
po edycji /etc/default/grub wykonujemy oczywiscie

sudo update-grub2
Na wszelki "zaś" dodatkowo - wykonałbym prewencyjnie (via sudo oczywiście):

sudo dpkg-reconfigure console-setup && sudo setupcon --force --save && sudo update-initramfs
B) na ubuntuforums.org odkopałem taki wątek http://ubuntuforums.org/showpost.php?p= ... stcount=20 odnośnie podobnego problemu - choć pisany w 2010 - to może Ci pomoże.

C) istnieje też możliwość że namieszałeś coś z run-levelami - Aczkolwiek mało to prawdopodobne o ile tylko zainstalowałeś - gnome-shell - jak rozumiem - nie startujesz x'ow manualnie - tylko wchodzisz od razu na środowisko graficzne??
--------------------------------
Pomogłem?? Dodaj tag [SOLVED] w tytule wątku
Linux User #400734 // Ubuntu user #7948
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

jacekalex pisze: A jak poczekasz z logowaniem w *dm i logujesz się do konsoli przed zalogowaniem w *dm, to też konsoli nie ma?
Nie ma :(
Bo ja podobne klocki miałem z nouveau w 10.04, (po starcie Xów nie było konsoli), i w tym miejscu bym szukał.
Co to za karta, i jakie stery do niej?
Z nouveau na tej karcie (GeForce 7300) miałem zawsze same problemy nie tylko w Ubuntu, sterownik z nvidii.
Ciekawe tylko, co tam nabruździł gnome-shell bo konsola bardzo ładnie istniała zanim go nie było :)
PS.
Mnie się pomysły w Ubuntu skończyły dawno temu :D
Oj, ja co chwilę odkrywam jakieś nowości w Ubuntu: np. wczoraj któryś ze skryptów instalacyjnych przy updacie - nie wiem który, bo jeszcze nie sprawdzałem - dopisał mi iksianą klawiaturę do /etc/default/keyboard, mimo że miałem ją grzecznie zakomentowaną i podany KMAP=/moja/wydumana/klawiatura/do/speakupa :)

-- 15 cze 2012 09:57 --
qulak pisze: a także dodał # przy

GRUB_TERMINAL=console
Ale ja akurat tego potrzebuję, z zakomentowanym ślicznie (no, prawie ślicznie) działa!
Bez zakomentowanego ekran Gruba ładnie się na konsoli wyświetla, system po chwili zaczyna coś pisać ale potem mam czarno.
Jedyne co jest niestandardowe to ustawienia konsoli na ISO-2 (w Ubuntu jest standardowo na HGW WHAT), ale przedtem nie przeszkadzało...
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

W logach {apt-get|aptitude} powinno pisać, co przy okazji zaciągnął.

Zakładam jakieś biblioteki odpowiedzialne za grafikę czy opengl.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2012, 14:42 przez jacekalex, łącznie zmieniany 1 raz.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

jacekalex pisze:W logach {apt-get|aptitude} powinno pisać, co przy okazji zaciągnął.

Zakladam jakieś biblioteki odpowiedzialne za grafikę czy opengl.
Sprawdzę jak będę w domu (oczywiście stary sklerotyk ethanak zapomniał zainstalować sshd) :)

-- 15 cze 2012 11:02 --

Aż nie wytrzymałem i polazłem sprawdzić.
Jedyny podejrzany to libcogl - reszta to prawie same giry i jakieś dodatkowe komponenty gnome/gtk
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

To zdecydowanie wygląda na problem ze sterownikiem nvidia a nie z samym Gnome Shell.
Dopisz model karty i wersję sterowników do tematu.
Ja bym próbował z inną wersją sterowników/jądra.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

brezniew pisze:To zdecydowanie wygląda na problem ze sterownikiem nvidia a nie z samym Gnome Shell.
Dopisz model karty i wersję sterowników do tematu.
Ja bym próbował z inną wersją sterowników/jądra.
A, tego to się domyślam że to nvidia zawiniła.
Zobaczę jeszcze z nouveau (chociaż poprzednio były problemy, ale szczerze mówiąc nawet nie sprawdziłem po instalacji tylko od razu zaciągnąłem nvidię), jeśli się nie uda - cóż, postaram się z tym żyć... może któraś aktualizacja pomoże...
A poza tym może będę miał powód, aby się wreszcie nauczyć klawiatury speakupa :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”