Świeżutka instalacja 12.04. Zainstalowane gnome-session-fallback. W konfiguracji gruba żadnych splashy i zaznaczone:
Kod: Zaznacz cały
GRUB_TERMINAL=console
Konsola ustawiona na pracę w ISO-2.
Wszystko działało świetnie do momentu, gdy dostałem zachcianki pt. "zobaczymy jak się spisuje gnome-shell". Zainstalowałem. Kazał się rebutnąć, no to rebutłem...
I teraz Ctrl-Alt-F1 - czarno. Takoż na wszystkich konsolach. Wrócić do X-ów mogę bez problemu. Konsola działa (mam odpalanego na starcie speakupa, mogę się zalogować i coś tam zrobić, ale jeszcze na tyle ślepy nie jestem aby speakupa na codzień używać) - tyle że nic nie wyświetla. Gwoli informacji - setupcon też nie wywołuje widocznych efektów...
Po zmianie terminala w grubie na graficzny mam owszem konsolę, ale graficzną, a nie o taką mi chodziło (jakieś paszczarsko drobne literki, w dodatku obraz ma tę samą rozdzielczość i częstotliwości co w X-ach ale jest przesunięty, a monitor nie widzi różnicy).
Nie mogę odinstalować gnome-shell (co prawda nie planuję regularnego używania, ale jest mi potrzebny do eksperymentów). Nie mogę normalnie korzystać z konsoli...
Jakieś pomysły bo mi się skończyły?