upgrade zapełnił całą partycją / => brak możliwości uruchomienie systemu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
upgrade zapełnił całą partycją / => brak możliwości uruchomienie systemu
Witam,
Problem mam taki jak w temacie,
około 10 Gb na partycji /
przy upgade-owaniu do 12.04 pobrał mi wszystko co potrzeba i nie mam miejsca na dysku
system ładuje sie do momentu uruchomienia kdm ale nie mogę się zalogować
jak dostać się do / z prawami aby usunąć pliki w /var/apt/cache z tego co pamiętam tam wszystko się pobrało
albo znacie jakieś inne - bardziej eleganckie -rozwiązanie
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki
Pozdrawiam
Jacek
Problem mam taki jak w temacie,
około 10 Gb na partycji /
przy upgade-owaniu do 12.04 pobrał mi wszystko co potrzeba i nie mam miejsca na dysku
system ładuje sie do momentu uruchomienia kdm ale nie mogę się zalogować
jak dostać się do / z prawami aby usunąć pliki w /var/apt/cache z tego co pamiętam tam wszystko się pobrało
albo znacie jakieś inne - bardziej eleganckie -rozwiązanie
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki
Pozdrawiam
Jacek
- qnebra
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: upgrade zapełnił całą partycją / => brak możliwości uruchomienie systemu
1. Wyłącz i włącz komputer
2. Pewnie wyświetli ci się GRUB.
3. Wybierasz pozycję podobną do tej "Ubuntu with Linux 3.2.0.26 pae (tryb awaryjny)" bynajmniej u mnie to tak wygląda
4. Enter na tym wpisie.
5. Włączy się system i przywita cię trybem tekstowym, aczkolwiek ładnie opakowanym.
6. Przechodzisz strzałkami do pozycji "root" opisanej jako wiersz poleceń root.
7. Wpisujesz a następnie
2. Pewnie wyświetli ci się GRUB.
3. Wybierasz pozycję podobną do tej "Ubuntu with Linux 3.2.0.26 pae (tryb awaryjny)" bynajmniej u mnie to tak wygląda
4. Enter na tym wpisie.
5. Włączy się system i przywita cię trybem tekstowym, aczkolwiek ładnie opakowanym.
6. Przechodzisz strzałkami do pozycji "root" opisanej jako wiersz poleceń root.
7. Wpisujesz
Kod: Zaznacz cały
apt-get autoremove
Kod: Zaznacz cały
apt-get autoclean
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
- gramfan
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Problem jest taki, że już nigdy nie będziesz mógł zrobić upgrade bo będzie ci się zapełniał, opcji masz parę:
1) Najbezpieczniejsza jeśli nie zależy ci na danych, po prostu reinstall i większa partycja roota
2) zwiększenie partycji roota jakimś tam programikiem zewnętrznym, choćby gparted na livecd ( troche niebezpiecznie, bo będzie przesuwał całą partycje /home polecał bym zrobić jej kopie zapasową, albo chociaż konfigów)
3) jeśli wiesz jakie programy aktualizuje, po prostu zainstaluj ich nowsze wersje ręcznie i po kolei, trochę czasochłonne, ale bezpieczne( raczej piekła zależności nie będzie)
1) Najbezpieczniejsza jeśli nie zależy ci na danych, po prostu reinstall i większa partycja roota
2) zwiększenie partycji roota jakimś tam programikiem zewnętrznym, choćby gparted na livecd ( troche niebezpiecznie, bo będzie przesuwał całą partycje /home polecał bym zrobić jej kopie zapasową, albo chociaż konfigów)
3) jeśli wiesz jakie programy aktualizuje, po prostu zainstaluj ich nowsze wersje ręcznie i po kolei, trochę czasochłonne, ale bezpieczne( raczej piekła zależności nie będzie)
-
- Piegowaty Guziec
Szanowny kolego dzięki za rady
Już sądziłem że będzie dobrze, "Już był w ogródku, już witał się z gąską" aż tu to :/
https://picasaweb.google.com/smog82/Kubuntu
Tak czy owak dzięki
Pozdr
Jacek
Już sądziłem że będzie dobrze, "Już był w ogródku, już witał się z gąską" aż tu to :/
Tak czy owak dzięki
Pozdr
Jacek
- qnebra
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Przepraszam za swoją pomyłkę. Zapomniałem Ci powiedzieć żebyś przed użyciem pozycji "root" w trybie odzyskiwania wcześniej użył "fcsk" mającą opis sprawdzenie systemu plików lub podobnym. Jedna z opcji w tym trybie ratunkowym. Spowoduje ona zamontowanie systemu plików w trybie odczytu i zapisu (co nas najbardziej interesuje) oraz sprawdzi poprawność systemu plików (od tego w końcu jest). Potem już możesz spokojnie używać w wierszu poleceń "root" tych poleceń które Ci podałem.smog82 pisze:Szanowny kolego dzięki za rady
Tak czy owak dzięki
Pozdr
Jacek
Jeszcze raz przepraszam.
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
-
- Piegowaty Guziec
Witam ponownie
narzędzie fsck ładnie sprawdza 2 partycje i działa w nieskończoność przy następnej, po zakończeniu procesu "ctrl+c" przechodzi do dalszej części uruchamiania systemu i zawiesza się przy kdm-ie
Macie jakieś jeszcze inne pomysły??
Reinstalacje biorę w ostateczności pod uwagę, ale wolałbym jeśli to możliwe ominąć ten proces
Dzięki za rady!
Pozdrawiam serdecznie
Jacek
narzędzie fsck ładnie sprawdza 2 partycje i działa w nieskończoność przy następnej, po zakończeniu procesu "ctrl+c" przechodzi do dalszej części uruchamiania systemu i zawiesza się przy kdm-ie
Reinstalacje biorę w ostateczności pod uwagę, ale wolałbym jeśli to możliwe ominąć ten proces
Dzięki za rady!
Pozdrawiam serdecznie
Jacek
- qnebra
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Tak. Narzędzie fcsk NIE MA PRAWA przejść samo z siebie do dalszego uruchamiania systemu, nawet gdy je ukatrupisz, w tym całym trybie awaryjnym trzeba z premedytacją nacisnąć "przejdź do dalszego uruchamiania". Widocznie brak ci cierpliwości, zjedz obiad, wyjdź na spacer, obejrzyj film i wróć kilka godzin później. Ten czas skanowania zależy od wielkości dysku.smog82 pisze:Witam ponownie
-
- Piegowaty Guziec
Witam ponownie
Niestety kolego u mnie to tak nie wygląda po "ukatrupieniu" fsck, system zaczyna się uruchamiać - musisz mi wierzyć na słowo. No, jeszcze moge ci to nagrać.
I z moją cierpliwością również się mylisz, partycje ext4 - sprawdzane są w kilkanaście sekund łącznie mają jakieś 25 Gb, a partycja 120 Gb z ntfs nie została sprawdzona w ciągu ponad 4 godzin - z zegarkiem nie mierzyłem
Chyba czeka mnie niechciany reinstall :/
Dzięki za rady!
Pozdrawiam
Jacek
Niestety kolego u mnie to tak nie wygląda po "ukatrupieniu" fsck, system zaczyna się uruchamiać - musisz mi wierzyć na słowo. No, jeszcze moge ci to nagrać.
I z moją cierpliwością również się mylisz, partycje ext4 - sprawdzane są w kilkanaście sekund łącznie mają jakieś 25 Gb, a partycja 120 Gb z ntfs nie została sprawdzona w ciągu ponad 4 godzin - z zegarkiem nie mierzyłem
Chyba czeka mnie niechciany reinstall :/
Dzięki za rady!
Pozdrawiam
Jacek