Autostart programu z opóźnieniem
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Autostart programu z opóźnieniem
Jak w temacie.
Zainstalowałem sobie aplet pogody, oraz dodałem go do programów startowych i tu mam mały problem. Po uruchomieniu systemu nawiązywanie połączenia z siecią zajmuje około 10 sekund, a aplet pogody uruchamia się zaraz po starcie systemu i informuje o problemie z dostępem do sieci.
Zatem, jak opóźnić autostart apletu pogody o kilka sekund, by w tym czasie system nawiązał połączenie z siecią?
Zainstalowałem sobie aplet pogody, oraz dodałem go do programów startowych i tu mam mały problem. Po uruchomieniu systemu nawiązywanie połączenia z siecią zajmuje około 10 sekund, a aplet pogody uruchamia się zaraz po starcie systemu i informuje o problemie z dostępem do sieci.
Zatem, jak opóźnić autostart apletu pogody o kilka sekund, by w tym czasie system nawiązał połączenie z siecią?
- gramfan
- Wytworny Kaczor
Re: Autostart programu z opóźnieniem
prosty skrypt o strukturze:
i dodajesz do autostartu, oczywiście jeszcze chmod +x nazwa_skryptu
Powinno działać, chociaż to pewnie zależy czy można ten aplet uruchamiać po starcie środowiska graficznego, czy musi byc uruchamiany razem z nim ( takie pierdólki się już pojawiały)
Kod: Zaznacz cały
#!bin/bash
sleep 15 # po 15 sekundahc o d uruchomienia skryptu uruchomi się polecenie po sleep 15
polecenie uruchomienia apletu
Powinno działać, chociaż to pewnie zależy czy można ten aplet uruchamiać po starcie środowiska graficznego, czy musi byc uruchamiany razem z nim ( takie pierdólki się już pojawiały)
- Ptak0076
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: Autostart programu z opóźnieniem
No wiec tak. Na poczatek musisz utwozyc plik tekstowy w folderze urzytkownika. w pliku wpisujemy no wiec przykladowo bedzie to wygladac mniej wiecej tak: potem musisz temu plikowi nadac odpowiednie prawa wiec w terminalu: potem wylacz terminal i i tam dodaj
#!/bin/bash
sleep <ilosc sekund opuznienia> && <polecenie jakim wlacza sie program w terminalu>
#!/bin/bash
sleep 20 && deluge
cd /home/<nazwa uzytkownika>
sudo chmod +x <nazwa pliku>
system -> preferencje -> programy startowe
-
- Sędziwy Jeż