Przenoszenie danych z Windows na Ubuntu
- Rambdal
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Przenoszenie danych z Windows na Ubuntu
Witam
Postanowiłem całkowicie przenieść dane pod Linuxa, na nowo zainstalować system i zrobić partycję home. Problem jest już na etapie przenoszenia danych, przeniosłem wszystkie ważne dane na komputer z Windows a jak wiadomo Windows nie zobaczy partycji Linuxowych. Jedyny pomysł jaki mi przyszedł to odpalenie komputera (tego z kopią danych) z Live CD Ubuntu i przenieść dane ale czy da rade ?
Postanowiłem całkowicie przenieść dane pod Linuxa, na nowo zainstalować system i zrobić partycję home. Problem jest już na etapie przenoszenia danych, przeniosłem wszystkie ważne dane na komputer z Windows a jak wiadomo Windows nie zobaczy partycji Linuxowych. Jedyny pomysł jaki mi przyszedł to odpalenie komputera (tego z kopią danych) z Live CD Ubuntu i przenieść dane ale czy da rade ?
- Reikgao
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Architektura: x86
Re: Przenoszenie danych z Windows na Ubuntu
Pytanie, czy zainstalujesz Linuxa obok Windy, czy na całym dysku. Jeśli obok windy to niema problemu, będziesz miał przecież dostęp do danych z poziomu Linka. Jeśli instalujesz Linka na całym dysku to zrób sobie DVD z danymi , lub 8G pena (zależy ile masz tych danych) i już. Potem możesz wrzucić wszystko pod home.
- Rambdal
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Właśnie chce cały dysk pod Ubuntu danych jest z 400 GB i stąd problem 

- eskimoss
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
Zdaje się, że parted magic powinien bez problemu widzieć, montować i czytać wszystkie systemy plików, nawet te windowsowe. Wgrywa się do pamięci więc możesz montować różne dyski bez uruchamiania systemów, które na nich są.
http://partedmagic.com/doku.php
"Parted Magic supports the following: btrfs, ext2, ext3, ext4, fat16, fat32, hfs, hfs+, jfs, linux-swap, ntfs, reiserfs, and xfs."
http://partedmagic.com/doku.php
"Parted Magic supports the following: btrfs, ext2, ext3, ext4, fat16, fat32, hfs, hfs+, jfs, linux-swap, ntfs, reiserfs, and xfs."
- Rambdal
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
czyli jak mam dysk D to mogę go przerobić np na home ?
- eskimoss
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
Chodzi ci o ten dysk z danymi? Oczywiście. Wystarczy, że go zamontujesz jako /home dodając odpowiedni wpis w fstab. Tylko żeby miał linuksowy system plików. Ostatecznie możesz go zamontować jako kolejny dysk do jakiegoś katalogu np. /media/dane - trzeba najpierw utworzyć ten katalog - i wtedy już nie powinno mieć znaczenia czy tam jest linuksowy system plików czy ntfs. W tym wypadku /home musi być na innym dysku. Może być na tym samym co root ale lepiej mieć home na oddzielnej partycji ze względu na ustawienia programów.
To w końcu na komputerze z linuksem możesz mieć dysk z linuksem, podzielony na partycję root i home oraz dysk dane zamontowany do katalogu /media/dane, albo dysk z partycją root i dysk z partycją home (ten z danymi zamontowany jako /home). O ile dobrze cię zrozumiałem.
Jeśli masz tylko jeden fizyczny dysk przeznaczony dla komputera z linuksem a na nim dane to masz problem, bo musisz jakoś wydzielić partycję lub dwie na linuksa. To też da się zrobić przy pomocy gparted, ale jest ryzyko - jak zawsze przy zabawie z partycjami.
To w końcu na komputerze z linuksem możesz mieć dysk z linuksem, podzielony na partycję root i home oraz dysk dane zamontowany do katalogu /media/dane, albo dysk z partycją root i dysk z partycją home (ten z danymi zamontowany jako /home). O ile dobrze cię zrozumiałem.
Jeśli masz tylko jeden fizyczny dysk przeznaczony dla komputera z linuksem a na nim dane to masz problem, bo musisz jakoś wydzielić partycję lub dwie na linuksa. To też da się zrobić przy pomocy gparted, ale jest ryzyko - jak zawsze przy zabawie z partycjami.