Kernele testowe/RC wersja v19.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Kernele testowe wersja v19.x - atom oraz K8
A ciekawe co powiesz na mój, także specjalnie optymalizowany pod nVidię (tutaj 7300GT), oraz Plasma Netbook (brak przycisku minimalizacji) i wzorowany na Mac OS X (przyciski okna po lewej).
Instrukcja użycia:
Lewy górny narożnik - pokazanie okien na bieżącym pulpicie, prawy dolny - na wszystkich, prawy górny - pokazanie pulpitów, lewy dolny - nic, ale przy Plasma Desktop można podpiąć na pokazanie pulpitu.
Instrukcja użycia:
Lewy górny narożnik - pokazanie okien na bieżącym pulpicie, prawy dolny - na wszystkich, prawy górny - pokazanie pulpitów, lewy dolny - nic, ale przy Plasma Desktop można podpiąć na pokazanie pulpitu.
- Załączniki
-
kwinrc_galv.txt
- (3.48 KiB) Pobrany 92 razy
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Polecam aktualizacje do najnowszego KDE 4.8.4 - ponowny - jak podczas zmiany z 4.8.2, na 4.8.3 skok wydajności i responsywności środowiska. Jeśli spełnią się zapowiedzi odnośnie 4.9 to będziemy mieli już bez wątpienia najszybsze tak zaawansowane środowisko pod GNU/Linux.
Realizujemy to poprzez dodanie repozytorium ppa:kubuntu-ppa/ppa, a następnie aktualizacja i upgrade systemu.
Pozdrawiam
Realizujemy to poprzez dodanie repozytorium ppa:kubuntu-ppa/ppa, a następnie aktualizacja i upgrade systemu.
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Już to dzisiaj zrobiłem (mam podpięte to PPA na stałe).
Pozwolę sobie jeszcze powtórzyć pytanie z poprzedniego posta:
Galvatron pisze:
Wiesz może jak wygląda obecnie sprawa z "legendarną" kompresją w BTRFS? Czy jest ona obsługiwana przez kernel 3.4.x, a jeżeli tak, to w jaki sposób się ją aktywuje? Pytam, bo mam ochotę postawić sobie obok testowego Kubuntu właśnie na BTRFS + kompresja i porównać z obecnym.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
w jakim sensie zaawansowane?e X t 7 3 pisze:odnośnie 4.9 to będziemy mieli już bez wątpienia najszybsze tak zaawansowane środowisko pod GNU/Linux.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj, co do brtfs zobacz Pan w tym miejscu.Galvatron pisze:Już to dzisiaj zrobiłem (mam podpięte to PPA na stałe).
Galvatron pisze:
Wiesz może jak wygląda obecnie sprawa z "legendarną" kompresją w BTRFS? Czy jest ona obsługiwana przez kernel 3.4.x, a jeżeli tak, to w jaki sposób się ją aktywuje? Pytam, bo mam ochotę postawić sobie obok testowego Kubuntu właśnie na BTRFS + kompresja i porównać z obecnym.
Pozdrawiam
-- 18 cze 2012 14:44 --
Co do zmian to poprawa i to ponoć dość odczuwalnie wydajności responsywności środowiska, a ponadto np. nowości w KDE cz.1, nowości w KDE cz.2, nowości w KDE cz.3, itd.Dominbik pisze:w jakim sensie zaawansowane?e X t 7 3 pisze:odnośnie 4.9 to będziemy mieli już bez wątpienia najszybsze tak zaawansowane środowisko pod GNU/Linux.
Pozdrawiam

- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Dzięki, ale co z tą kompresją?
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04

Jestem zdolny powiesilem najnowsze KDE

Zawsze mam element interfejsu "Monitor Sieci" zaraz po upgrade KDE zniknal mi ten monitor, umiescilem go z powrotem na pasek ale zdziwienie, brak wifi same eth0 i eth1 a mam jedno eth0. Dzisiaj po restarcie systemu zniknal monitor, wiec znowu gdy go umieszczalem nastapilo totalne zamrozenie z tym, ze kursorem ruszalem bez zadnego efektu.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Z tego co się zorientowałem skok jakościowy nastąpi, ale dopiero z nadejściem Linux-3.5.x, za Phoronix:Galvatron pisze:Dzięki, ale co z tą kompresją?
PozdrawiamUnfortunately, the LZ4 compression and Snappy compression support for greater transparent file-system compression don't appear to be part of this 3.4 merge (though LZO/Zlib compression for Btrfs remains a mount option). Chris Mason also mentions the Btrfs RAID5/RAID6 support is on the table for the Linux 3.5 kernel.

- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
W takim razie przełom lipca i sierpnia zapowiada się wyjątkowo "gorąco" - KDE 4.9, Ubuntu 12.04.1 i BTRFSz kompresją.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Masz racje ... połączenie skoku wydajności i responsywności KDE i nowego kernela ... tu mojego v21.x opartego o Linux-3.5.x powinna być dość mocno odczuwalna. Ponadto lepsze zarządzanie energią i przebudowane dość mocno zarządzanie ACPI.Galvatron pisze:W takim razie przełom lipca i sierpnia zapowiada się wyjątkowo "gorąco" - KDE 4.9, Ubuntu 12.04.1 i BTRFSz kompresją.
Pozdrawiam
-- 18 cze 2012 20:29 --
Widać masz Pan talentJerryG pisze:![]()
![]()
![]()
Jestem zdolny powiesilem najnowsze KDEudalo sie bez twardego resetu klawiszami Ctrl+Alt+Del spowodowac wylogowanie automaczyczne po 24 sekundach.
Zawsze mam element interfejsu "Monitor Sieci" zaraz po upgrade KDE zniknal mi ten monitor, umiescilem go z powrotem na pasek ale zdziwienie, brak wifi same eth0 i eth1 a mam jedno eth0. Dzisiaj po restarcie systemu zniknal monitor, wiec znowu gdy go umieszczalem nastapilo totalne zamrozenie z tym, ze kursorem ruszalem bez zadnego efektu.

Pozdrawiam

- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Z tym wejściem BTRFS z kompresją LZO to jakieś nieporozumienie. Możliwość używania tejże kompresji istnieje już że ho hoGalvatron pisze:W takim razie przełom lipca i sierpnia zapowiada się wyjątkowo "gorąco" - KDE 4.9, Ubuntu 12.04.1 i BTRFSz kompresją.

Testowałem sam BTRFS z kompresją i bez i bez rewelacji. Jak można znaleźć w sieci benchmarki to oczywiście z kompresją BTRFS dorównuje EXT4 ale i tak tego systemu plików nie można uznać za stabilny. Dowodem na to jest to, że w następnej wersji Ubuntu defaultowym systemem plików ma pozostać EXT4. Jak testowałem BTRFS żeby użyć kompresji i mieć ją od początku, nie tylko dla nowo tworzonych plików ale i dla partycji root trzeba było zrobić myk z instalatorem, gdyż Canonical nie umożliwia w swoim instalatorze zmiany opcji formatowania/montowania - jest tylko sam wybór rodzaju systemu plików.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zatem takluk1don pisze:Z tym wejściem BTRFS z kompresją LZO to jakieś nieporozumienie. Możliwość używania tejże kompresji istnieje już że ho hoGalvatron pisze:W takim razie przełom lipca i sierpnia zapowiada się wyjątkowo "gorąco" - KDE 4.9, Ubuntu 12.04.1 i BTRFSz kompresją.![]()
Testowałem sam BTRFS z kompresją i bez i bez rewelacji. Jak można znaleźć w sieci benchmarki to oczywiście z kompresją BTRFS dorównuje EXT4 ale i tak tego systemu plików nie można uznać za stabilny. Dowodem na to jest to, że w następnej wersji Ubuntu defaultowym systemem plików ma pozostać EXT4. Jak testowałem BTRFS żeby użyć kompresji i mieć ją od początku, nie tylko dla nowo tworzonych plików ale i dla partycji root trzeba było zrobić myk z instalatorem, gdyż Canonical nie umożliwia w swoim instalatorze zmiany opcji formatowania/montowania - jest tylko sam wybór rodzaju systemu plików.

Pozdrawiam
-- 19 cze 2012 14:01 --
Jeszcze jedna kwestia, Ktoś stwierdził w rozmowie ze mną, że pod Kubuntu brakuje [nie działa] ważnego dla Ubuntu narzędzie, jakim jest Ubuntu Software Center ... ależ jest, oto dowód

kubuntu-12.04-ubuntu_software_center-1
kubuntu-12.04-ubuntu_software_center-2
Pozdrawiam

- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Właśnie zauważyłem, że Plasma Netbook, z powodu Search and Launch, ładuje się zauważalnie dłużej niż Desktop. Po przejściu na tą drugą - i wykonaniu nowego profilu e4rat - zyskałem kolejne 15-20 s. czasu ładowania.
Obecnego Ubuntu Software Center zdecydowanie NIE polecam na starsze maszyny, z 1-rdzeniowymi CPU. Na moim Pentium IV 3GHz muli tak, że prawie nie nadaje się do użytku.
Obecnego Ubuntu Software Center zdecydowanie NIE polecam na starsze maszyny, z 1-rdzeniowymi CPU. Na moim Pentium IV 3GHz muli tak, że prawie nie nadaje się do użytku.
- witek
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 16.04
Witam
To znowu ja
Chciałbym odświeżyć swój wątek, a mianowicie brak podawania przez aplet baterii (KDE) czasu pracy jaki jeszcze pozostał. Kubuntu 32bit + KDE 4.8.4. Dla przypomnienia wpisy grub dodane + apm 1.4.1 + instalator-cpufreqd-dynamiczny + kernel 19.1.
Jak na początku napisałem aplet baterii nie podaje czasu pozostałego do całkowitego rozładowania baterii ale co ciekawe po podłączeniu zasilania pokazuje czas do pełnego naładowania baterii. Z ciekawości postawiłem obok Kubuntu, Opensuse 12.1 + KDE 4.8.4 + wpisy w grub (doinstalowałem grub2 i usunąłem grub1) + ręcznie skopiowałem wpisy dotyczące zarządzania energią z apm 1.4.1 i co ciekawe Opensuse podaje bez najmniejszego problemu pozostały czas pracy na baterii. I teraz moje pytanie, czego w Kubuntu brak albo co Opensuse ma takiego, że aplet baterii działa. Kernel w Opensuse to Jak widać Opensuse to system 64 bit ale nie sądzę żeby to miało jakiś wpływ, tym bardziej, że mój pierwszy post odnosił się do Kubuntu 64bit, w którym to również aplet baterii nie działa jak powinien.
To znowu ja

Kod: Zaznacz cały
GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax"
Jak na początku napisałem aplet baterii nie podaje czasu pozostałego do całkowitego rozładowania baterii ale co ciekawe po podłączeniu zasilania pokazuje czas do pełnego naładowania baterii. Z ciekawości postawiłem obok Kubuntu, Opensuse 12.1 + KDE 4.8.4 + wpisy w grub (doinstalowałem grub2 i usunąłem grub1) + ręcznie skopiowałem wpisy dotyczące zarządzania energią z apm 1.4.1
sudo cp advanced_power_management_by_ext73_v1.4 /etc/pm/power.d/
sudo cp readahead /usr/lib/pm-utils/power.d/
sudo chmod a+x /etc/pm/power.d/advanced_power_management_by_ext73_v1.4
sudo chmod a+x /usr/lib/pm-utils/power.d/readahead
3.1.10-1.9-desktop #1 SMP PREEMPT Thu Apr 5 18:48:38 UTC 2012 (4a97ec8) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Standardowo powiedziałbym, ze winny jest kernel ... ale zarówno pod 19.1, jak i testowym v19.2 opisywana przez Ciebie sytuacja nie występuje na żadnej z maszyn na jakich instalowałem te kernele - ok 20 maszyn. Proszę przypomnij, czy taka sytuacja występuje jedynie pod moim kernelem, czy pod generic także, jaka to maszyna oraz proszę podaj wyniki [mój kernel] lsmod, w trakcie działania na baterii i ac. Przykładowo tak wygląda to u mnie na MSi X370 pod Kubuntu 12.04 [64-bit], kernel v19.2 [to samo pod v19.1] oraz KDE 4.8.4:
ubuntu-12.04-bateria-rozładowywanie
ubuntu-12.04-bateria-ładowanie
Pozdrawiam
-- 20 cze 2012 08:17 --
Testowałem jeszcze ostatnio działanie Kubuntu oraz Ubuntu na MSi X370 oraz Asusie 1201n. Wyniki są porównywalne. Poniżej wyniki testów pod X370. Konfiguracja systemów:
Kubuntu 12.04 - KDE 4.8.4
moje rozwiązania: Kernel v19.2, APM 1.4.1, cpufreqd, wpisy w Grub, zmodyfikowane ustawienia usług, zoptymalizowane ustawienia zasilanie pod KDE - różne w zależności od stanu: AC - pełne podświetlanie matrycy, bez przygaszania, a tylko wyłączanie, bateria od 25 - 100 % - podświetlenie na 50 % a następnie przygaszanie [w trakcie bezczynności] aż do wygaszenia, bateria [tryb "krytyczny"] - 0 - 25 % jej stanu, jasność ekranu 20 % i szybsze przechodzenie do przygaszania i wyłączenia matrycy. Zawsze włączone i połączone wifi.
Ubuntu 12.04 - Unity [najnowsze]
moje rozwiązania: Kernel v19.2, APM 1.4.1, cpufreqd, wpisy w Grub, zmodyfikowane ustawienia usług, włączone przygaszanie matrycy - ze względu na ubogie możliwości konfiguracji nic ponadto. Zawsze włączone i połączone wifi.
Wyniki dla mnie były wręcz niewiarygodne, dlatego przeprowadziłem testy 3 razy. Zatem czas pracy z tekstem: LibreOffice + praca z pdf:
Kubuntu [przypominam pod X370 mam jedynie baterie 4 komorową !] - ok 5 h 05/15 min.
Ubuntu - 3 h 30/40 min [głownie "wina" leży po stronie sterowania podświetlaniem matrycy ... a w zasadzie jego brakiem pod GNOME 3].
Temperatura pracy - tu nie mierzyłem dokładnie po sensorach, ale ... organoleptycznie dotykając spodu notebooka i słuchając pracy wentylatora:
Kubuntu - komputer praktycznie cały czas "zimny", osoby które go dotykały w czasie wyłączenia matrycy [idle] twierdziły, ze komputer nie działa [jest zimny] ... co dodatkowo wynikało z praktycznie nie działającego wiatraka i wyłączenia dysku [tryb sleep].
Ubuntu - komputer wyraźnie cieplejszy ... ludzie opisywali to jako 2 do "kilku" razy cieplejszy od tego pod Kubuntu, wentylator pracuje praktycznie cały czas - co prawda delikatnie, ale pracuje. Ponadto pod Unity ciężko zapewnić wprowadzenie dysku w tryb sleep.
Po tych trzykrotnych testach mogę ponownie stwierdzić, że środowiska bazujące na GNOME 3 – Unity/Gnome Shell/Cinnamon obecnie nie nadają się do komfortowej pracy mobilnej. Tu zdecydowanie królem jest KDE i co wydanie jest lepiej
.
Pozdrawiam
ubuntu-12.04-bateria-rozładowywanie
ubuntu-12.04-bateria-ładowanie
Pozdrawiam
-- 20 cze 2012 08:17 --
Testowałem jeszcze ostatnio działanie Kubuntu oraz Ubuntu na MSi X370 oraz Asusie 1201n. Wyniki są porównywalne. Poniżej wyniki testów pod X370. Konfiguracja systemów:
Kubuntu 12.04 - KDE 4.8.4
moje rozwiązania: Kernel v19.2, APM 1.4.1, cpufreqd, wpisy w Grub, zmodyfikowane ustawienia usług, zoptymalizowane ustawienia zasilanie pod KDE - różne w zależności od stanu: AC - pełne podświetlanie matrycy, bez przygaszania, a tylko wyłączanie, bateria od 25 - 100 % - podświetlenie na 50 % a następnie przygaszanie [w trakcie bezczynności] aż do wygaszenia, bateria [tryb "krytyczny"] - 0 - 25 % jej stanu, jasność ekranu 20 % i szybsze przechodzenie do przygaszania i wyłączenia matrycy. Zawsze włączone i połączone wifi.
Ubuntu 12.04 - Unity [najnowsze]
moje rozwiązania: Kernel v19.2, APM 1.4.1, cpufreqd, wpisy w Grub, zmodyfikowane ustawienia usług, włączone przygaszanie matrycy - ze względu na ubogie możliwości konfiguracji nic ponadto. Zawsze włączone i połączone wifi.
Wyniki dla mnie były wręcz niewiarygodne, dlatego przeprowadziłem testy 3 razy. Zatem czas pracy z tekstem: LibreOffice + praca z pdf:
Kubuntu [przypominam pod X370 mam jedynie baterie 4 komorową !] - ok 5 h 05/15 min.
Ubuntu - 3 h 30/40 min [głownie "wina" leży po stronie sterowania podświetlaniem matrycy ... a w zasadzie jego brakiem pod GNOME 3].
Temperatura pracy - tu nie mierzyłem dokładnie po sensorach, ale ... organoleptycznie dotykając spodu notebooka i słuchając pracy wentylatora:
Kubuntu - komputer praktycznie cały czas "zimny", osoby które go dotykały w czasie wyłączenia matrycy [idle] twierdziły, ze komputer nie działa [jest zimny] ... co dodatkowo wynikało z praktycznie nie działającego wiatraka i wyłączenia dysku [tryb sleep].
Ubuntu - komputer wyraźnie cieplejszy ... ludzie opisywali to jako 2 do "kilku" razy cieplejszy od tego pod Kubuntu, wentylator pracuje praktycznie cały czas - co prawda delikatnie, ale pracuje. Ponadto pod Unity ciężko zapewnić wprowadzenie dysku w tryb sleep.
Po tych trzykrotnych testach mogę ponownie stwierdzić, że środowiska bazujące na GNOME 3 – Unity/Gnome Shell/Cinnamon obecnie nie nadają się do komfortowej pracy mobilnej. Tu zdecydowanie królem jest KDE i co wydanie jest lepiej

Pozdrawiam

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
Ja zauważyłam dziwną rzecz w KDE Regulacja Głośności (klawisz funkcyjny) nigdy nie działa bo zawsze ona dotyczy nie aktywnej karty dźwiękowej (jak jest aktywna karta Nvidi o regulacja dotyczy intela lub odwrotnie)
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Aby działał, jak należy - koniecznym jest wskazanie używanego urządzenia, jako "główny kanał" i tylelinuxozaurus pisze:Ja zauważyłam dziwną rzecz w KDE Regulacja Głośności (klawisz funkcyjny) nigdy nie działa bo zawsze ona dotyczy nie aktywnej karty dźwiękowej (jak jest aktywna karta Nvidi o regulacja dotyczy intela lub odwrotnie)

Pozdrawiam

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
tak sobie czytam teraz o tych nowościach kde, i czytam o różnych panelach, a ostatnio zafundowałem sobie możliwośc korzystania z większości paneli (gnome 3,2 , unity, mac) instalując odpowiednie dodatki i zestawienie plików (poprostu klikajac prawym klawiszem moge sobie modyfikować na bieżąco to jaki panel mam) ale opcje przedstawione w tych newsach są konkretne, własnie sobie robie aktualizacje do 4,9 i się pobawie trochę:)
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
w jak dodać aplet odpowiedzialny za tryby powerseve i pozostałe?
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- witek
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 16.04
Sprzęt: Lenovo 3000 N200 C2D T8100 GF 7300 RAM 2GB
Na genericu z tego co pamiętam również nie podaje czasu pozostałego do wyczerpania baterii. Nie mam w sumie teraz jak sprawdzić, gdyż usunąłem pozostałe kernele zostawiając tylko Twój.
lsmod na zasilaniu
lsmod na baterii
Może się przyda komenda lshw
-- 20 cze 2012 21:18 --
I jeszcze lsmod z Opensuse 12.1 64 bit
lsmod na zasilaniu
lsmod na baterii
Na genericu z tego co pamiętam również nie podaje czasu pozostałego do wyczerpania baterii. Nie mam w sumie teraz jak sprawdzić, gdyż usunąłem pozostałe kernele zostawiając tylko Twój.
lsmod na zasilaniu
dom@kubuntu:~$ lsmod
Module Size Used by
bnep 8514 2
rfcomm 34236 0
bluetooth 164987 10 bnep,rfcomm
ipv6 263286 16
nvidia 10910418 43
arc4 1030 2
snd_hda_codec_realtek 54901 1
iwl4965 92393 0
snd_hda_intel 20414 3
joydev 7952 0
mousedev 9405 0
iwlegacy 45962 1 iwl4965
snd_hda_codec 91162 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
uvcvideo 63465 0
videobuf2_core 18243 1 uvcvideo
snd_hwdep 4694 1 snd_hda_codec
snd_pcm 58062 2 snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_seq_midi 4127 0
videodev 72420 1 uvcvideo
media 8799 2 uvcvideo,videodev
r852 9198 0
snd_rawmidi 14850 1 snd_seq_midi
mac80211 231549 2 iwl4965,iwlegacy
videobuf2_vmalloc 1616 1 uvcvideo
sm_common 6422 1 r852
snd_seq_midi_event 4616 1 snd_seq_midi
snd_seq 50936 2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
firmware_class 5110 2 iwl4965,snd_hda_codec
nand 45071 2 r852,sm_common
cfg80211 166363 3 iwl4965,iwlegacy,mac80211
videobuf2_memops 1506 1 videobuf2_vmalloc
nand_ids 3573 1 nand
mtd 25456 2 sm_common,nand
nand_bch 1950 1 nand
psmouse 78240 0
r592 10799 0
memstick 5078 1 r592
snd_timer 15554 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 4523 3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd 46391 15 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
bch 13270 1 nand_bch
nand_ecc 3264 1 nand
serio_raw 3429 0
i2c_core 17220 2 nvidia,videodev
rfkill 12819 3 bluetooth,cfg80211
soundcore 4086 1 snd
snd_page_alloc 5880 2 snd_hda_intel,snd_pcm
mac_hid 2402 0
evdev 7086 7
wmi 8647 0
coretemp 4458 0
hwmon 953 1 coretemp
sr_mod 12544 0
firewire_ohci 31573 0
cdrom 34218 1 sr_mod
sd_mod 33824 4
crc_t10dif 981 1 sd_mod
firewire_core 47200 1 firewire_ohci
sdhci_pci 8611 0
sdhci 21763 1 sdhci_pci
ata_generic 2335 0
pata_acpi 2295 0
crc_itu_t 981 1 firewire_core
mmc_core 75151 2 sdhci_pci,sdhci
ata_piix 18496 4
video 9661 0
intel_agp 8497 0
intel_gtt 11935 1 intel_agp
button 3393 0
lsmod na baterii
dom@kubuntu:~$ lsmod
Module Size Used by
bnep 8514 2
rfcomm 34236 0
bluetooth 164987 10 bnep,rfcomm
ipv6 263286 16
nvidia 10910418 43
arc4 1030 2
snd_hda_codec_realtek 54901 1
iwl4965 92393 0
snd_hda_intel 20414 3
joydev 7952 0
mousedev 9405 0
iwlegacy 45962 1 iwl4965
snd_hda_codec 91162 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
uvcvideo 63465 0
videobuf2_core 18243 1 uvcvideo
snd_hwdep 4694 1 snd_hda_codec
snd_pcm 58062 2 snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_seq_midi 4127 0
videodev 72420 1 uvcvideo
media 8799 2 uvcvideo,videodev
r852 9198 0
snd_rawmidi 14850 1 snd_seq_midi
mac80211 231549 2 iwl4965,iwlegacy
videobuf2_vmalloc 1616 1 uvcvideo
sm_common 6422 1 r852
snd_seq_midi_event 4616 1 snd_seq_midi
snd_seq 50936 2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
firmware_class 5110 2 iwl4965,snd_hda_codec
nand 45071 2 r852,sm_common
cfg80211 166363 3 iwl4965,iwlegacy,mac80211
videobuf2_memops 1506 1 videobuf2_vmalloc
nand_ids 3573 1 nand
mtd 25456 2 sm_common,nand
nand_bch 1950 1 nand
psmouse 78240 0
r592 10799 0
memstick 5078 1 r592
snd_timer 15554 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 4523 3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd 46391 15 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
bch 13270 1 nand_bch
nand_ecc 3264 1 nand
serio_raw 3429 0
i2c_core 17220 2 nvidia,videodev
rfkill 12819 3 bluetooth,cfg80211
soundcore 4086 1 snd
snd_page_alloc 5880 2 snd_hda_intel,snd_pcm
mac_hid 2402 0
evdev 7086 7
wmi 8647 0
coretemp 4458 0
hwmon 953 1 coretemp
sr_mod 12544 0
firewire_ohci 31573 0
cdrom 34218 1 sr_mod
sd_mod 33824 4
crc_t10dif 981 1 sd_mod
firewire_core 47200 1 firewire_ohci
sdhci_pci 8611 0
sdhci 21763 1 sdhci_pci
ata_generic 2335 0
pata_acpi 2295 0
crc_itu_t 981 1 firewire_core
mmc_core 75151 2 sdhci_pci,sdhci
ata_piix 18496 4
video 9661 0
intel_agp 8497 0
intel_gtt 11935 1 intel_agp
button 3393 0
Może się przyda komenda lshw
dom@kubuntu:~$ sudo lshw
[sudo] password for dom:
kubuntu
description: Notebook
product: 0769K2G (Lenovo)
vendor: LENOVO
version: 3000 N200
serial: L3HB042
width: 32 bits
capabilities: smbios-2.4 dmi-2.4 smp-1.4 smp
configuration: boot=oem-specific chassis=notebook cpus=2 family=Lenovo sku=Lenovo uuid=68E5989B-EC65-11DC-877B-001EEC083AF9
*-core
description: Motherboard
product: IEL10
physical id: 0
version: REFERENCE
serial: 43N7648Z1ZEBM83A8YA
*-firmware
description: BIOS
version: 68ET32WW
date: 01/03/2008
size: 106KiB
capacity: 960KiB
capabilities: pci pnp apm upgrade shadowing escd cdboot bootselect edd int13floppy360 int13floppy1200 int13floppy720 int13floppy2880 int5printscreen int9keyboard int14serial int17printer int10video acpi usb ls120boot biosbootspecification
*-cpu:0
description: CPU
product: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T8100 @ 2.10GHz
vendor: Intel Corp.
physical id: 4
bus info: cpu@0
version: 6.7.6
serial: 0001-0676-0000-0000-0000-0000
slot: U2E1
size: 2101MHz
capacity: 4096MHz
width: 64 bits
capabilities: boot fpu fpu_exception wp vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx x86-64 constant_tsc arch_perfmon pebs bts aperfmperf pni dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm sse4_1 lahf_lm ida tpr_shadow vnmi flexpriority cpufreq
configuration: id=1
*-cache
description: L1 cache
physical id: 5
slot: L1 Cache
size: 64KiB
capacity: 64KiB
capabilities: asynchronous internal write-back
*-logicalcpu:0
description: Logical CPU
physical id: 1.1
capabilities: logical
*-logicalcpu:1
physical id: 1.2
*-memory
description: System Memory
physical id: d
slot: System board or motherboard
size: 2GiB
*-bank:0
description: SODIMM DDR2 Synchronous 667 MHz (1,5 ns)
product: SODIMM000
vendor: Mfg 0
serial: 1234-B0
slot: M1
size: 1GiB
clock: 667MHz (1.5ns)
*-bank:1
description: SODIMM DDR2 Synchronous 667 MHz (1,5 ns)
product: SODIMM001
vendor: Mfg 1
physical id: 1
serial: 1234-B1
slot: M2
size: 1GiB
clock: 667MHz (1.5ns)
*-cpu:1
bus info: cpu@1
version: 6.7.6
serial: 0001-0676-0000-0000-0000-0000
size: 2101MHz
capacity: 2101MHz
capabilities: vmx ht cpufreq
configuration: id=1
*-logicalcpu:0
physical id: 1.1
*-logicalcpu:1
physical id: 1.2
*-pci
description: Host bridge
product: Mobile PM965/GM965/GL960 Memory Controller Hub
vendor: Intel Corporation
physical id: 100
bus info: pci@0000:00:00.0
version: 0c
clock: 33MHz
*-pci:0
description: PCI bridge
product: Mobile PM965/GM965/GL960 PCI Express Root Port
bus info: pci@0000:00:01.0
version: 0c
capabilities: pci pm msi pciexpress normal_decode bus_master cap_list
configuration: driver=pcieport
resources: irq:40 ioport:6000(size=4096) memory:c9000000-caffffff ioport:d0000000(size=268435456)
*-display
description: VGA compatible controller
product: G72M [Quadro NVS 110M/GeForce Go 7300]
vendor: NVIDIA Corporation
bus info: pci@0000:01:00.0
version: a1
capabilities: pm msi pciexpress vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=nvidia latency=0
resources: irq:16 memory:c9000000-c9ffffff memory:d0000000-dfffffff memory:ca000000-caffffff
*-usb:0
description: USB controller
product: 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #4
physical id: 1a
bus info: pci@0000:00:1a.0
version: 03
capabilities: uhci bus_master
configuration: driver=uhci_hcd latency=0
resources: irq:16 ioport:1800(size=32)
*-usb:1
product: 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #5
physical id: 1a.1
bus info: pci@0000:00:1a.1
resources: irq:21 ioport:1820(size=32)
*-usb:2
product: 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #2
physical id: 1a.7
bus info: pci@0000:00:1a.7
capabilities: pm debug ehci bus_master cap_list
configuration: driver=ehci_hcd latency=0
resources: irq:18 memory:fc304000-fc3043ff
*-multimedia
description: Audio device
product: 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller
physical id: 1b
bus info: pci@0000:00:1b.0
capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list
configuration: driver=snd_hda_intel latency=0
resources: irq:46 memory:fc300000-fc303fff
*-pci:1
product: 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 1
physical id: 1c
bus info: pci@0000:00:1c.0
capabilities: pci pciexpress msi pm normal_decode bus_master cap_list
resources: irq:41 ioport:2000(size=4096) memory:f6000000-f7ffffff ioport:f0000000(size=33554432)
*-pci:2
product: 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 2
physical id: 1c.1
bus info: pci@0000:00:1c.1
resources: irq:42 ioport:3000(size=4096) memory:f8000000-f9ffffff ioport:f2000000(size=33554432)
*-network DISABLED
description: Wireless interface
product: PRO/Wireless 4965 AG or AGN [Kedron] Network Connection
bus info: pci@0000:04:00.0
logical name: wlan0
version: 61
serial: 00:1f:3b:27:08:93
capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical wireless
configuration: broadcast=yes driver=iwl4965 driverversion=3.3.7-ext73-f1-19.1-k8-ags-cfs firmware=228.61.2.24 latency=0 link=no multicast=yes wireless=IEEE 802.11abgn
resources: irq:45 memory:f8000000-f8001fff
*-pci:3
product: 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 3
physical id: 1c.2
bus info: pci@0000:00:1c.2
resources: irq:43 ioport:4000(size=4096) memory:fa000000-fbffffff ioport:f4000000(size=33554432)
*-pci:4
product: 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 4
physical id: 1c.3
bus info: pci@0000:00:1c.3
resources: irq:44 ioport:5000(size=4096) memory:c6000000-c7ffffff ioport:cc000000(size=33554432)
*-network
description: Ethernet interface
product: NetLink BCM5906M Fast Ethernet PCI Express
vendor: Broadcom Corporation
bus info: pci@0000:06:00.0
logical name: eth0
version: 02
serial: 00:1e:ec:08:3a:f9
capacity: 100Mbit/s
capabilities: pm vpd msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=tg3 driverversion=3.122 firmware=sb v3.03 latency=0 link=no multicast=yes port=twisted pair
resources: irq:47 memory:c6000000-c600ffff
*-usb:3
product: 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #1
physical id: 1d
bus info: pci@0000:00:1d.0
resources: irq:23 ioport:1840(size=32)
*-usb:4
product: 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #2
physical id: 1d.1
bus info: pci@0000:00:1d.1
resources: irq:19 ioport:1860(size=32)
*-usb:5
product: 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #3
physical id: 1d.2
bus info: pci@0000:00:1d.2
resources: irq:18 ioport:1880(size=32)
*-usb:6
product: 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #1
physical id: 1d.7
bus info: pci@0000:00:1d.7
capabilities: pm debug ehci bus_master cap_list
configuration: driver=ehci_hcd latency=0
resources: irq:23 memory:fc304400-fc3047ff
*-pci:5
product: 82801 Mobile PCI Bridge
physical id: 1e
bus info: pci@0000:00:1e.0
version: f3
capabilities: pci subtractive_decode bus_master cap_list
resources: memory:fc000000-fc0fffff
*-firewire
description: FireWire (IEEE 1394)
product: R5C832 IEEE 1394 Controller
vendor: Ricoh Co Ltd
physical id: 6
bus info: pci@0000:08:06.0
version: 00
capabilities: pm ohci bus_master cap_list
configuration: driver=firewire_ohci latency=32 maxlatency=4 mingnt=2
resources: irq:22 memory:fc000000-fc0007ff
*-generic:0
description: SD Host controller
product: R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter
physical id: 6.1
bus info: pci@0000:08:06.1
version: 19
capabilities: pm bus_master cap_list
configuration: driver=sdhci-pci latency=32
resources: irq:23 memory:fc000800-fc0008ff
*-generic:1
description: System peripheral
product: R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter
physical id: 6.2
bus info: pci@0000:08:06.2
version: 0a
capabilities: pm cap_list
configuration: driver=r592 latency=0
resources: irq:23 memory:fc000c00-fc000cff
*-generic:2
description: System peripheral
product: xD-Picture Card Controller
physical id: 6.3
bus info: pci@0000:08:06.3
version: 05
capabilities: pm cap_list
configuration: driver=r852 latency=0
resources: irq:23 memory:fc001000-fc0010ff
*-isa
description: ISA bridge
product: 82801HM (ICH8M) LPC Interface Controller
physical id: 1f
bus info: pci@0000:00:1f.0
capabilities: isa bus_master cap_list
configuration: latency=0
*-ide:0
description: IDE interface
product: 82801HM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) IDE Controller
physical id: 1f.1
bus info: pci@0000:00:1f.1
capabilities: ide bus_master
configuration: driver=ata_piix latency=0
resources: irq:19 ioport:1f0(size=8) ioport:3f6 ioport:170(size=8) ioport:376 ioport:18a0(size=16)
*-ide:1
description: IDE interface
product: 82801HM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA Controller [IDE mode]
physical id: 1f.2
bus info: pci@0000:00:1f.2
clock: 66MHz
capabilities: ide pm bus_master cap_list
configuration: driver=ata_piix latency=0
resources: irq:19 ioport:18f8(size=8) ioport:18cc(size=4) ioport:18f0(size=8) ioport:18c8(size=4) ioport:18e0(size=16) ioport:18d0(size=16)
*-serial UNCLAIMED
description: SMBus
product: 82801H (ICH8 Family) SMBus Controller
physical id: 1f.3
bus info: pci@0000:00:1f.3
configuration: latency=0
resources: memory:80000000-800000ff ioport:1c00(size=32)
*-scsi:0
physical id: 2
logical name: scsi0
capabilities: emulated
*-cdrom
description: DVD-RAM writer
product: DVD-RAM UJ-850 z
vendor: MATSHITA
physical id: 0.0.0
bus info: scsi@0:0.0.0
logical name: /dev/cdrom
logical name: /dev/cdrw
logical name: /dev/dvd
logical name: /dev/dvdrw
logical name: /dev/sr0
version: RB32
capabilities: removable audio cd-r cd-rw dvd dvd-r dvd-ram
configuration: ansiversion=5 status=nodisc
*-scsi:1
physical id: 3
logical name: scsi2
capabilities: emulated
*-disk
description: ATA Disk
product: FUJITSU MHY2160B
vendor: Fujitsu
physical id: 0.0.0
bus info: scsi@2:0.0.0
logical name: /dev/sda
version: 0084
serial: K435T8325FVV
size: 149GiB (160GB)
capabilities: partitioned partitioned:dos
configuration: ansiversion=5 signature=08cf4090
*-volume:0
description: EXT4 volume
vendor: Linux
bus info: scsi@2:0.0.0,1
logical name: /dev/sda1
logical name: /
version: 1.0
serial: 4598e4bb-da53-41ea-915b-3c9d07fb4858
size: 20GiB
capacity: 20GiB
capabilities: primary journaled extended_attributes large_files huge_files dir_nlink extents ext4 ext2 initialized
configuration: created=2012-06-05 21:01:09 filesystem=ext4 lastmountpoint=/ modified=2012-06-19 22:48:08 mount.fstype=ext4 mount.options=rw,relatime,errors=remount-ro,user_xattr,barrier=1,data=ordered mounted=2012-06-20 19:10:59 state=mounted
*-volume:1
description: Linux swap volume
bus info: scsi@2:0.0.0,2
logical name: /dev/sda2
version: 1
serial: fa6e2158-9fe9-4945-9ce3-41856ed24ef1
size: 4000MiB
capacity: 4000MiB
capabilities: primary nofs swap initialized
configuration: filesystem=swap pagesize=4096
*-volume:2
description: Extended partition
physical id: 3
bus info: scsi@2:0.0.0,3
logical name: /dev/sda3
size: 125GiB
capacity: 125GiB
capabilities: primary extended partitioned partitioned:extended
*-logicalvolume:0
description: Linux filesystem partition
logical name: /dev/sda5
logical name: /home
capacity: 90GiB
configuration: mount.fstype=ext4 mount.options=rw,relatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered state=mounted
*-logicalvolume:1
physical id: 6
logical name: /dev/sda6
capacity: 11GiB
*-logicalvolume:2
physical id: 7
logical name: /dev/sda7
capacity: 11GiB
capabilities: bootable
*-logicalvolume:3
physical id: 8
logical name: /dev/sda8
capacity: 10GiB
*-scsi:2
bus info: usb@2:1
logical name: scsi6
logical name: scsi7
capabilities: emulated scsi-host
configuration: driver=usb-storage
*-cdrom
description: SCSI CD-ROM
bus info: scsi@6:0.0.0
logical name: /dev/cdrom1
logical name: /dev/sr1
capabilities: audio partitioned partitioned:mac
configuration: status=ready
*-volume:0 UNCLAIMED
description: Apple partition map
bus info: scsi@6:0.0.0,1
capacity: 1KiB
*-volume:1 UNCLAIMED
description: Apple HFS
bus info: scsi@6:0.0.0,2
version: 4
serial: 00000000-0000-0000-0000-000000000800
size: 25MiB
capacity: 25MiB
capabilities: hfsplus initialized
configuration: checked=2011-05-09 14:08:20 created=2011-05-09 12:08:20 filesystem=hfsplus lastmountedby=LSDf modified=2011-05-09 14:08:20 state=unclean
*-disk
description: SCSI Disk
bus info: scsi@7:0.0.0
logical name: /dev/sdb
I jeszcze lsmod z Opensuse 12.1 64 bit
lsmod na zasilaniu
dom@linux-n4wv:~> lsmod
Module Size Used by
ip6t_LOG 17095 5
xt_tcpudp 12924 2
xt_pkttype 12504 3
ipt_LOG 13040 5
xt_limit 12711 10
ip6t_REJECT 12974 3
nf_conntrack_ipv6 14349 3
nf_defrag_ipv6 18438 1 nf_conntrack_ipv6
ip6table_raw 12683 1
xt_NOTRACK 12504 4
ipt_REJECT 12576 3
iptable_raw 12678 1
iptable_filter 12810 1
ip6table_mangle 12740 0
nf_conntrack_netbios_ns 12665 0
nf_conntrack_broadcast 12589 1 nf_conntrack_netbios_ns
nf_conntrack_ipv4 14783 3
nf_defrag_ipv4 12729 1 nf_conntrack_ipv4
ip_tables 27717 2 iptable_raw,iptable_filter
xt_conntrack 12760 6
nf_conntrack 96202 6 nf_conntrack_ipv6,xt_NOTRACK,nf_conntrack_netbios_ns,nf_conntrack_broadcast,nf_conntrack_ipv4,xt_conntrack
ip6table_filter 12815 1
ip6_tables 27864 4 ip6t_LOG,ip6table_raw,ip6table_mangle,ip6table_filter
x_tables 34102 16 ip6t_LOG,xt_tcpudp,xt_pkttype,ipt_LOG,xt_limit,ip6t_REJECT,ip6table_raw,xt_NOTRACK,ipt_REJECT,iptable_raw,iptable_filter,ip6table_mangle,ip_tables,xt_conntrack,ip6table_filter,ip6_tables
cpufreq_conservative 13821 0
cpufreq_userspace 13162 0
cpufreq_powersave 12618 0
acpi_cpufreq 18766 1
mperf 12667 1 acpi_cpufreq
microcode 35758 0
nvidia 12341194 43
snd_hda_codec_realtek 338195 1
snd_hda_intel 33441 2
snd_hda_codec 119003 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
snd_hwdep 13613 1 snd_hda_codec
arc4 12529 2
r852 18277 0
sm_common 16865 1 r852
nand 59061 2 r852,sm_common
nand_ids 12723 1 nand
nand_bch 13147 1 nand
bch 22061 1 nand_bch
snd_pcm 109553 2 snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_timer 34086 1 snd_pcm
iwl4965 136020 0
iwl_legacy 87133 1 iwl4965
sdhci_pci 14286 0
sdhci 37175 1 sdhci_pci
iTCO_wdt 17863 0
mac80211 332552 2 iwl4965,iwl_legacy
snd 86602 10 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_timer
wmi 19256 0
nand_ecc 13230 1 nand
uvcvideo 76804 0
videodev 102250 1 uvcvideo
r592 18144 0
mmc_core 108074 1 sdhci
memstick 16762 1 r592
i2c_i801 18013 0
soundcore 15091 1 snd
iTCO_vendor_support 13718 1 iTCO_wdt
mtd 37277 2 sm_common,nand
v4l2_compat_ioctl32 17083 1 videodev
cfg80211 210368 3 iwl4965,iwl_legacy,mac80211
snd_page_alloc 18572 2 snd_hda_intel,snd_pcm
joydev 17606 0
firewire_ohci 44818 0
firewire_core 71750 1 firewire_ohci
crc_itu_t 12707 1 firewire_core
sg 36561 0
rfkill 25967 1 cfg80211
sr_mod 22464 0
cdrom 47994 1 sr_mod
pcspkr 12702 0
video 19653 0
battery 18608 0
ac 13055 0
button 13949 0
autofs4 43290 2
processor 45192 3 acpi_cpufreq
thermal_sys 25017 2 video,processor
lsmod na baterii
dom@linux-n4wv:~> lsmod
Module Size Used by
fuse 87910 3
ip6t_LOG 17095 5
xt_tcpudp 12924 2
xt_pkttype 12504 3
ipt_LOG 13040 5
xt_limit 12711 10
ip6t_REJECT 12974 3
nf_conntrack_ipv6 14349 3
nf_defrag_ipv6 18438 1 nf_conntrack_ipv6
ip6table_raw 12683 1
xt_NOTRACK 12504 4
ipt_REJECT 12576 3
iptable_raw 12678 1
iptable_filter 12810 1
ip6table_mangle 12740 0
nf_conntrack_netbios_ns 12665 0
nf_conntrack_broadcast 12589 1 nf_conntrack_netbios_ns
nf_conntrack_ipv4 14783 3
nf_defrag_ipv4 12729 1 nf_conntrack_ipv4
ip_tables 27717 2 iptable_raw,iptable_filter
xt_conntrack 12760 6
nf_conntrack 96202 6 nf_conntrack_ipv6,xt_NOTRACK,nf_conntrack_netbios_ns,nf_conntrack_broadcast,nf_conntrack_ipv4,xt_conntrack
ip6table_filter 12815 1
ip6_tables 27864 4 ip6t_LOG,ip6table_raw,ip6table_mangle,ip6table_filter
x_tables 34102 16 ip6t_LOG,xt_tcpudp,xt_pkttype,ipt_LOG,xt_limit,ip6t_REJECT,ip6table_raw,xt_NOTRACK,ipt_REJECT,iptable_raw,iptable_filter,ip6table_mangle,ip_tables,xt_conntrack,ip6table_filter,ip6_tables
cpufreq_conservative 13821 0
cpufreq_userspace 13162 0
cpufreq_powersave 12618 0
acpi_cpufreq 18766 1
mperf 12667 1 acpi_cpufreq
microcode 35758 0
nvidia 12341194 43
snd_hda_codec_realtek 338195 1
snd_hda_intel 33441 2
snd_hda_codec 119003 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
snd_hwdep 13613 1 snd_hda_codec
arc4 12529 2
r852 18277 0
sm_common 16865 1 r852
nand 59061 2 r852,sm_common
nand_ids 12723 1 nand
nand_bch 13147 1 nand
bch 22061 1 nand_bch
snd_pcm 109553 2 snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_timer 34086 1 snd_pcm
iwl4965 136020 0
iwl_legacy 87133 1 iwl4965
sdhci_pci 14286 0
sdhci 37175 1 sdhci_pci
iTCO_wdt 17863 0
mac80211 332552 2 iwl4965,iwl_legacy
snd 86602 10 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_timer
wmi 19256 0
nand_ecc 13230 1 nand
uvcvideo 76804 0
videodev 102250 1 uvcvideo
r592 18144 0
mmc_core 108074 1 sdhci
memstick 16762 1 r592
i2c_i801 18013 0
soundcore 15091 1 snd
iTCO_vendor_support 13718 1 iTCO_wdt
mtd 37277 2 sm_common,nand
v4l2_compat_ioctl32 17083 1 videodev