Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Post autor: jacekalex »

@salvadhor
Z tym Gnome-2 trochę przesadzasz.
Akurat mam coś takiego przed nosem, i nie jest ani stare, ani powolne, powiem nawet, że Gnome-3 do pięt mu na razie nie dorosło.
(Na sąsiedniej partycji mam Whezzy z Gnome-3 i CInnamonem - i też mu do starego Gnome conieco brakuje).
W dodatku, na kazdym normalnym systemie nie ma żadneog problemu z równoczesnym instalowaniem Gtk-2 i Gtk-3, natomiast istotnym błędem jest, że Gtk-3 nie ma kompatybilności wstecznej z Gtk-2.

W przypadku starszego sprzętu barierą jest głównie to, że systemy powstają do współczesnych komputerów, a nie zabytków, nawet Xfce ma coraz większe wymagania, o Gnome czy KDE nie wspomiając.

Natomiast MATE na Whezzym chodzi płynnie i prawidłowo, praktycznie tak samo, jak Gnome-2, natomiast może być kiepsko wwpasowane w biblioteki najnowszego Ubuntu, bo paczki są uniwerslane - dla kilku wydań jednocześnie.
Na Wheezym żadnej istotnej rożnicy między MATE czy XFCE nie widzę, Ramu natomiast o tyle nie sprawdzałem, że wszystko co się da wpakowałem do Ramu, żeby się nie marnował.
Sam Firefox ma w ramie limit 1GB.

Oczyiwiscie żadnego środowiska graficznego, o którym tu pisalem nie próbowałbym odpalać na kompie z mniej, niż 512MB Ramu.

Pozdrawiam
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Funnykris »

Obrazek
Mint 13 MATE. I 186MB na czysto. Przy czym trzeba mieć na uwadze, że Mint uruchamia też różne usługi w tle podobnie jak Ubuntu. Można by to spokojnie zredukować. Wg mnie mówienie że jest W GTK2 i że to strata czasu jest bzdurą. Xfce też jest w GTK2. Osobiście nie widzę różnic wielkich w działaniu obu środowisk. MATE staje się coraz popularniejsze co widać na forum, gdzie coraz częściej pada nazwa tego środowiska. To nic innego jak stare dobre Gnome2 ze zmienioną nazwą. Wszyscy tęsknią za Gnome2 i szukają alternatyw a jak pojawia się Gnome2 przystosowane do nowych systemów różniące się od starego tylko nazwą wszyscy mówią że jest be, przestarzałe etc. :D Paradoks :D
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Linuxoholic »

brezniew pisze:Miałem na myśli sprzęt klasy Atom N270 i 1GB RAM.
Oka bym na tym nie zawiesił :)
Funnykris pisze:Wszyscy tęsknią za Gnome2 i szukają alternatyw
Nie wszyscy.
Funnykris pisze:Mint 13 MATE. I 186MB na czysto.
salvadhor pisze:A efekt uruchomienia na świeżo systemu?
Ubuntu z XFCE: zajęte 180MB pamięci.
Ubuntu z MATE: zajęte 330MB pamięci.
Z czystej ciekawości pokusiłem się zobaczyć jak to wygląda u mnie w przypadku Gnome Shell + 25 Rozszerzeń, świeżo po uruchomieniu.
Obrazek
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Linuxoholic pisze:
Ten wątek nie jest koncertem życzeń, tylko dotyczy właśnie takiego sprzętu, na którym prawie nikt by oka nie zawiesił ;-)
Z rożnych powodów ludzie chcą lub muszą używać takich, a nawet o wiele słabszych komputerów i często mogą to robić, po odpowiedniej konfiguracji, w miarę wygodnie.
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Linuxoholic »

brezniew pisze:
Linuxoholic pisze:
Ten wątek nie jest koncertem życzeń, tylko dotyczy właśnie takiego sprzętu, na którym prawie nikt by oka nie zawiesił ;-)
Z rożnych powodów ludzie chcą lub muszą używać takich, a nawet o wiele słabszych komputerów i często mogą to robić, po odpowiedniej konfiguracji, w miarę wygodnie.
Tak wiem, mam jeszcze na chacie jeden zabytek 9 letni, Gnome Classic na nim śmiga, filmy HD działają, ale Full HD już nie pójdzie :)
Awatar użytkownika
Mateusz91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Mateusz91 »

Jeszcze jakiś czas temu w jednym z tematów napisałem:
Na swoim netbooku eMachines eM350 przetestowałem:

> Ubuntu 10.10 z klasycznym Gnome
> Ubuntu 11.04 z Unity i klasycznym Gnome (aktualka)
> Ubuntu 11.10 z Unity i Gnome-Shell (czysta instalacja)
> Mint 12 z LXDE
> Xubuntu 12.04 LTS

I co wybrałem? Xubuntu! Jest bezdyskusyjnie najlepiej spisującym się Linxuem na moim sprzęcie.
LXDE mimo sporej ilości komentarzy i testów mówiących o miminalnej przewadze na XFCE w przypadku Minta 12 spisywało się krótko i szczerze mówiąc bardzo źle.
Przy uruchomieniu większej ilości okien system drastycznie zwalniał i niejednokrotnie wieszał się, a pomagał mu tylko twardy reset.
Od niedawna siedzę na Xubuntu i powiem szczerze, że jeśli chodzi o szybkość działania w menedżeże plików, itp działa lepiej niż XP od Microsoftu Przegrywa niestety przy większej ilości kart w przeglądarce internetowej.
Po instalacji Minta 13stki na tym samym sprzęcie muszę jednak przyznać, że ten system ze środowiskiem "MATE" jest dla maszyn niewysokich lotów niczym dar od niebios! ;)
Użycie pamięci nieco większe, mimo tego zachowuję się znacznie sprawnej i szybciej niż XFCE i LXDE.
Gigabyte GA-EP43-DS3/Intel Core 2 Quard Q9550 2833 MHz/GeForce GTS 250 1024 MB/4096 MB DDR3/Genius 6000 + Xonar DS/ + eMachines eM350
Awatar użytkownika
dhg
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: dhg »

brezniew pisze: Ten wątek nie jest koncertem życzeń, tylko dotyczy właśnie takiego sprzętu, na którym prawie nikt by oka nie zawiesił ;-)
Poza użytkownikami linuxa :D
brezniew pisze: Z rożnych powodów ludzie chcą lub muszą używać takich, a nawet o wiele słabszych komputerów i często mogą to robić, po odpowiedniej konfiguracji, w miarę wygodnie.
Dodajmy do tego lekki posmak dumy z uruchomienia systemu na komputerze który wg dzisiejszych realiów do pięt nie dorasta nawet telefonom komórkowym ^^ .
A na poważnie, sam na własnej skórze przekonałem się, że stare komputery potrafią naprawdę dużo wytrzymać, mam świadomość wyższości sprzetu projektowanego na długie lata bezawaryjnej pracy nad nowymi wyrobami o żywotności góra 3 lat.
Dla przykładu: płyta główna desktopa IBM z roku 1997 - sprawna do dziś (na pokładzie win98 i DSL4.4) .
Płyta Gigabyte pod amd x2 trzyletnia - 2 razy po naprawach a może i wymianach gwarancyjnych - od ostatniej wizyty w serwisie - padły gniazda sata, zintegrowana grafika sypie krzakami, że o wymienionych elektrolitach nie wspomne.
Jak widać na przykładach cos jest w tych sprzętach bez technolologii PbFree :)
Inny OS: Debian Stable (6.0.3 Squeeze)
Register Linux User #551166
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

salvadhor pisze:Optymalizacja systemu to ciekawa sprawa, można się wiele nauczyć, a jak ktoś nie chce się uczyć - to pozostaje wrzucanie haseł w googla 'co można wyłączyć w ubuntu 12.04' :)
salvadhor pisze:Inna szkoła jazdy, to instalacja lekkiego środowiska. Tu ciekawe efekt można uzyskać rzeźbiąc sobie środowisko samodzielnie (tak zrobili twórcy Crunchbag i zeszli z pamięcią używaną przez sam system do 112MB), jednak stajemy przed dylematami 'jaki menadżer logowania będzie najszybszy/najlżejszy, jakie menedżer okien będzie najsprawniejszy, a co do obsługi pulpitu, itp.'. Za dużo pytań, za dużo wątpliwości...
Jest też stara szkoła jazdy tzn - 'co można włączyć w Debianie'. bez problemu 60MB RAMu na starcie w pełni działające środowisko (razem z ficzerami typu ilość maili, aktualizacji, powiadomienia, ikonki itd...)
wystarczy trochę poczytać. uważam, że to znacznie łatwiejsze niż odchudzanie Ubuntu
Awatar użytkownika
mati75
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: mati75 »

Dominbik pisze:Jest też stara szkoła jazdy tzn - 'co można włączyć w Debianie'. bez problemu 60MB RAMu na starcie w pełni działające środowisko (razem z ficzerami typu ilość maili, aktualizacji, powiadomienia, ikonki itd...)
wystarczy trochę poczytać. uważam, że to znacznie łatwiejsze niż odchudzanie Ubuntu
Dokładnie, można nawet wyciągnąć 30 MB z uruchomionym X'serverem i przeglądarką internetową.
Przykład:
Obrazek
Debian z openbox - 64 MB ramu.

Ubuntu nawet nie da się odchudzić, zainstalowane z płyty mini.iso pod samą konsolą pobiera 80 MB ramu, dla przykładu debian 9 MB, a arch linux 4 MB.

Jeszcze dość lekkim środowiskiem jest XFCE 4.10, przy uptime 5 dni, mam użyte 245 MB ramu, oczywiście wyłączając efekty graficzne i różne śmieci można zejść jeszcze niżej.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

to i ja się dołożę (środowisko którego używam);
stara stacjonarka (pentium4 2.4GHz HT) Debian Wheezy i386 - 64MB
Obrazek

bajery typu wygaszacz ekranu, blokowanie po 10minutowej nieobecności, logowanie w oknie/obok istniejącej sesji, zatrzymywanie dysków, hibernacja itd... wszystko jest i działa. jak się już to ogarnie, to taką desktpową instalację można postawić w 2-3h.
Gamur
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Gamur »

Przeglądnąłem trochę temat i mam już jako taki pogląd na sytuację, ale wolę zapytać. Jaką dystrybucję linuxa(nie ukrywam, że preferowałbym ubuntu) i z jakim środowiskiem graficznym(najprawodopodobniej Xfce) zastosować do następującej konfiguracji:
Amd Athlon 64 3000+ 2.0 GHz
1Gb RAM DDR1
Nvidia GeForce FX5500 128mb
płyta główna Nvidia nForce 3

Obecnie przesiadam się z windowsa XP i zainstalowałem ubuntu 12.04 ale niestety muli trochę. Przy kilku/kilkunastu zakładkach na chrome pokazuje ok 75% zużycia ramu i 40-50% procesora. Dodatkowo z tego co wyczytałem Xorg w ubuntu 12.04 nie obsługuje starszych steroników nvidia(173.14.31) przez co nie mogę korzystać z aplikacji obsługujących OpenGL(gry, compiz itp). W przypadku wyboru którejś z dystrybucji dobrze by było żeby była ona LTS, co w pewnym stopniu ułatwiłoby korzystanie z systemu.
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: salvadhor »

Gamur pisze: Amd Athlon 64 3000+ 2.0 GHz
1Gb RAM DDR1
Nvidia GeForce FX5500 128mb
płyta główna Nvidia nForce 3
Praktycznie sobie odpowiedziałeś :) W przypadku, gdy system ma być taki bardziej prowadzący 'za rączkę' - brałbym środowisko XFCE (dystrybucja niemal dowolna, Xubuntu, Mint+XFCE, Fedora+XFCE - jednak najprostszy dostęp do większości świeżego oprogramowania (np. Firefox 13 już jest, LibreOffice 3.5.4 też, itp.) będzie w Xubuntu/Mint - Fedora też, ale czasem ciężko dojść, skąd repozytoria brać). Odpowiednie byłoby też LXDE, lecz w tym środowisku trzeba czasem coś ręcznie dłubnąć w terminalu.

Nowocześniejsze środowiska typu Unity, Gnome-Shell, Cinnamon - utkną na etapie tej karty graficznej. Sterowniki dla niej nie są już rozwijane, może się okazać, że brakuje im jakieś funkcjonalności, żeby coś chodziło.

Zatem - XFCE, doinstaluj sobie zram-enabler (swap w pamięci RAM) i będzie myślę wygodnie.
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
Awatar użytkownika
javazlaz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Jakie distro na Thin Clienta?

Post autor: javazlaz »

Siemka!

Wpadłem na pomysł zakupu Thin Clienta, ponieważ zawsze chciałem mieć w 100% pasywny i bezgłośny komputer. Domyślnie ładują tam Windowsa XPe (Embedded), ale to trochę kicha. Pokombinuję z Linuksem, tylko nie bardzo wiem które distro najlepiej się nada. Parametry komputera:
- procesor VIA C7 800MHz lub 1GHz
- 256MB DDR2, które rozbuduję do 1GB lub 2GB jeśli uciągnie
- grafika Unichrome, nie spodziewam się cudów po niej
- zamontuję SSD z przejściówką Zif -> ATA (8-16GB) lub Microdrive (miniaturowy dysk wielkości karty CF, najczęściej 5GB).
Do czego mi będzie służył:
- internet (e-mail, Allegro, Facebook, fora, na YouTube nawet nie liczę)
- muzyka + synchronizacja z iPodem Shuffle
- klient MS RDC
- później też ma dzielić internet po Wi-Fi (przyjmuje skrętką, rozsyła Wi-Fi, mój dongiel jest bardzo dobrze obsługiwany pod Linuksem)
- torrent.
Myślałem nad postawieniem Debiana Squeeze z Netinstall lub Ubuntu LTS w podobny sposób. A może bardziej nadawałoby się inne distro. Doradźcie, macie większe doświadczenie. Chcę postawić goły system i potem doinstalować X'y oraz jakiś szybki WM. I tu znowu rodzi się pytanie - który WM będzie na tyle lekki, że komputerek nie będzie zbytnio przymulał przy moich zastosowaniach? Podejrzewam, że przy XFCE wymięknie. LXDE? Zaciekawił mnie projekt razor-qt. Uciągnie go? Aha, zapomniałem dodać - będzie wypuszczał obraz na monitor Full HD.
Gamur
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Gamur »

czyli generalnie zostać na 12.04 tylko XFCE czyli Xubuntu? Czy może jakąś niższą wersję? bo tak jak wspomniałem Xorg w 12.04 nie obsługuje sterowników do mojej karty i są problemy
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Post autor: salvadhor »

Gamur pisze:czyli generalnie zostać na 12.04 tylko XFCE czyli Xubuntu? Czy może jakąś niższą wersję? bo tak jak wspomniałem Xorg w 12.04 nie obsługuje sterowników do mojej karty i są problemy
Cóż, spróbuj - na otwartych sterownikach Novuea (domyślne) karta powinna działać, w XFCE kompozytor też powinno się dać włączyć - będą cienie i przeźroczystość, ale gierki raczej nie pójdą. Będziesz musiał sprawdzać, jak się sprawa z poprawką do zamkniętych sterowników - jednak na ruch ze strony NVIDII bym nie liczył (w końcu po to je zostawili, żeby już do nich nie wracać), pozostaje ew. patch na Xorga (?).
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
Awatar użytkownika
mati75
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Re: Jakie distro na Thin Clienta?

javazlaz pisze: - procesor VIA C7 800MHz lub 1GHz
- 256MB DDR2, które rozbuduję do 1GB lub 2GB jeśli uciągnie
- grafika Unichrome, nie spodziewam się cudów po niej
- zamontuję SSD z przejściówką Zif -> ATA (8-16GB) lub Microdrive (miniaturowy dysk wielkości karty CF, najczęściej 5GB).
Do czego mi będzie służył:
- internet (e-mail, Allegro, Facebook, fora, na YouTube nawet nie liczę)
- muzyka + synchronizacja z iPodem Shuffle
- klient MS RDC
- później też ma dzielić internet po Wi-Fi (przyjmuje skrętką, rozsyła Wi-Fi, mój dongiel jest bardzo dobrze obsługiwany pod Linuksem)
- torrent.
Myślałem nad postawieniem Debiana Squeeze z Netinstall lub Ubuntu LTS w podobny sposób. A może bardziej nadawałoby się inne distro. Doradźcie, macie większe doświadczenie. Chcę postawić goły system i potem doinstalować X'y oraz jakiś szybki WM.
Debian Netinstall w wersji testing lub Arch Linux, Ubuntu do takiego zadania się nie nadaje. Ja bym instalował fluxbox/openbox lub nawet np. evilwm, awesome.

Na moim terminalu wyglądało to tak: http://mati75.eu/screenshots/2011-07-21 ... _scrot.png Aktualnie używam innego sprzętu.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Re: Jakie distro na Thin Clienta?

@javazlaz - to co mati75 powiedział chodź jak nie potrzebujesz najnowszych pakietów zainstalowałbym może nawet i minimalną wersję Debiana Stable.
javazlaz pisze:na YouTube nawet nie liczę
jeżeli będziesz mieć link do filmu na youtube wystarczy;
youtube-dl + mplayer
jbc podrzucę Ci skrypt jak to odpalać. środowisko np. fluxbox chodź zastanowiłbym się jeszcze nad IceWM - domyślnie bardzo fajnie działa(bez konfiguracji), lecz nie pozwala na tak dogłębną i ładną stylowo konfiguracje jak np fluxbox. jest równie lekkie co fluxbox/lżejsze
Gamur pisze:czyli generalnie zostać na 12.04 tylko XFCE czyli Xubuntu? Czy może jakąś niższą wersję? bo tak jak wspomniałem Xorg w 12.04 nie obsługuje sterowników do mojej karty i są problemy
nie - lepiej zainstalować zamknięte ze względu na wydajność. zobacz czy Xorg 1.10 z wcześniejszej wersji Ubuntu da się zainstalować. jak nie to polecam Debiana w którym przy pomocy snapshot Xorg cofa się i działa bezproblemowo.
kch2323
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kch2323 »

Witam chciałbym odświeżyć temat a mianowicie, posiadam stary komputer pentium 166 bodajże, 4xPCI itd. Chodzi mi o to, że chciałbym udostępnić pliki dla konsoli PS2 oraz w sieć LAN ewentualnie FTP.
Próbowałem systemu Debian Lenny lecz jest kilka problemów, chodzi o to, że po wciśnięciu Power w kompie, system startuje i pojawia się okienko z logowaniem czyli: root/toor - chciałbym żeby wszystko odpalało się bez pytania o logowanie i katalogi były udostępniane automatycznie.
Czy może zamiast debiana jest inny lżejszy system na którym poleci samba???
Chciałbym również żeby po udanej konfiguracji linuxa na tym sprzęcie można było odłączyć niepotrzebny sprzęt np: karta graficzna, dzwiękowa w celu zmniejszenia poboru mocy i żeby po takiej operacji tak zmodyfikowany komp udostępniał pliki.
Jeżeli ktoś próbował czegoś takiego to proszę o jakieś porady.
Awatar użytkownika
mati75
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Po co się logować samba ma moduł który razem z systemem i nie trzeba się logować.

//bear7: Przydał by się jakiś przecinek, ewentualnie kropka...
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

po odłączeniu karty graficznej - zarządzasz przez ssh

logowanie nie powinno Cię interesować - pomijając to, że można to ustawić (autologowanie)

hdparm - dodatkowo powinno oszczędzić energie przez wyłączenie nieużywanych dysków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”