Z tym Gnome-2 trochę przesadzasz.
Akurat mam coś takiego przed nosem, i nie jest ani stare, ani powolne, powiem nawet, że Gnome-3 do pięt mu na razie nie dorosło.
(Na sąsiedniej partycji mam Whezzy z Gnome-3 i CInnamonem - i też mu do starego Gnome conieco brakuje).
W dodatku, na kazdym normalnym systemie nie ma żadneog problemu z równoczesnym instalowaniem Gtk-2 i Gtk-3, natomiast istotnym błędem jest, że Gtk-3 nie ma kompatybilności wstecznej z Gtk-2.
W przypadku starszego sprzętu barierą jest głównie to, że systemy powstają do współczesnych komputerów, a nie zabytków, nawet Xfce ma coraz większe wymagania, o Gnome czy KDE nie wspomiając.
Natomiast MATE na Whezzym chodzi płynnie i prawidłowo, praktycznie tak samo, jak Gnome-2, natomiast może być kiepsko wwpasowane w biblioteki najnowszego Ubuntu, bo paczki są uniwerslane - dla kilku wydań jednocześnie.
Na Wheezym żadnej istotnej rożnicy między MATE czy XFCE nie widzę, Ramu natomiast o tyle nie sprawdzałem, że wszystko co się da wpakowałem do Ramu, żeby się nie marnował.
Sam Firefox ma w ramie limit 1GB.
Oczyiwiscie żadnego środowiska graficznego, o którym tu pisalem nie próbowałbym odpalać na kompie z mniej, niż 512MB Ramu.
Pozdrawiam