Konfiguracja wydajności systemu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
aero
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Konfiguracja wydajności systemu

Post autor: aero »

Witam.

Zainstalowałem Ubuntu 12.04 na Pentium 4 1,8 GHz, 512 RAM, 64 MB Grafika i wszystko chodzi, ale z lekkimi lagami i trzeba czekać.

Oczywiście szybkość przeglądarki Firefox odczułem znaczną w porównaniu używania jej na Windowsie, którego popsuł mi wirus.

Chciałbym skonfigurować system Ubuntu pod względem jak najlepszej wydajności.

Komputer nie jest demonem szybkości, ale do internetu i słuchania muzyki mi wystarcza.

Zacznijmy od tego, że chcę pozbyć się tego paska po lewej stronie na pulpicie i zrobić taki w po dobie jak w Windows czyli na dole po lewej start a zamykanie x po lewej w oknach.

Proszę mi coś doradzić, co mam zrobić w systemie, by chodził pełną parą na tej jakby nie mówiąc słabej konfiguracji.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Konfiguracja wydajności systemu

Post autor: rom »

http://ubuntu-andrzej001.blogspot.com/2 ... 4-lts.html
http://www.ubuntu-pomoc.org/instalacja- ... 12-04-lts/
Niby oba artykuły o tym samym, ale obrazki inne. Jest to lżejsze środowisko niż Unity i podobno łatwo konfigurowalne. Sam go nie używam, ale się przymierzam.

edycja:
Dorzucę jeszcze link do motywu udającego Windows 7. Nie jestem pewny, czy wersja XFCE jest tutaj istotna. Ale myślę, że bez problemu powinno zadziałać.
http://xfce-look.org/content/show.php/W ... ent=116499
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Wiesz, na takim sprzęcie to w ogóle skąd idea, aby instalować na tym Ubuntu z Unity :roll: Wiesz, na takim sprzęcie to pewnie używałeś Windows XP, który jest z roku 2001, a Ubuntu z Unity z 2012 - widzisz rozbieżność w datach i już wyjaśnienie, czemu są lagi? Gosh, to przecież technologiczna przepaść :) Zainstaluj Lubuntu, to Ubuntu z leciutkim środowiskiem LXDE. Nawet XFCE jest już momentami ciężkawe na taki sprzęt - wiem, bo może dopiero z 2mce temu pozbyłem się lapka, który miał P42GHz i 512MB RAM - nic naprawdę sensownego ze środowisk graficznych tam nie wciśniesz (owszem, XFCE, jednak jak wspomniałem - czasem i na nim da się odczuć, że jednak nie jest już środowiskiem na typowo bardzo słaby sprzęt). Xubuntu jest ciężkawy na taki sprzęt - tylko z Ubuntowców to Lubuntu. Chyba, że wiesz już nieco więcej, to Debian + LXDE i tyle starczy bez zbędnego spinania się.

ps: Przyciski z lewej strony nie są bez powodu. Tak samo jest w OS X. Według wielu statystyk prowadzonych przez Apple, kursor myszki pozostawiany jest najczęściej po lewej stronie ekranu - stąd i tam przyciski. Mnie zajęło chwilę przestawienie się, jednak przyciski po lewej, to tak naprawdę fajna sprawa , lecz zaznaczam - trzeba się przestawić. Pasek z boku, gdyż rządzą już ekrany panoramiczne 16:9, więc aby nie marnować miejsca - chowający się pasek po lewej stronie. Wbrew pozorom wszystko jest logiczne :) Choć rozumiem nawyki z Windows. Zaczynasz jednak, więc musisz z miejsca zmienić styl myślenia - Linux to nie Windows, więc wiele rzeczy jeszcze Cię zdziwi i jest innych niż w Windows, co nie znaczy właśnie, że te rzeczy w Windows były dobrze obmyślone i te z Linuksa są złe. Po prostu jeśli przyszedłeś na Linuksa z myślą "darmowy Windows", to nie do końca masz rację.
aero
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No dobra zainstaluje to Lubuntu.

Czy można zaktualizować Ubuntu do Lubuntu?

Albo pobrać Lubuntu i zainstalować go z Ubuntu?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

@aero
Proponuję, abyś zapoznał się z tym wątkiem: viewtopic.php?f=125&t=88780
aero pisze: Czy można zaktualizować Ubuntu do Lubuntu?
Albo pobrać Lubuntu i zainstalować go z Ubuntu?
Wałkowane setki razy na forum - nie ma powodu, aby robić to po raz kolejny:
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Nim temat ewentualnie poleci, to moje zdanie: nie ma sensu instalować wielu środowisk na jednym systemie - zrobi się bajzel z programami, usługi też na starcie ile fabryka dała, bo to będzie Ubuntu, tylko z lżejszym środowiskiem. Lubuntu to od razu ustawione Ubuntu tak, aby było relatywnie najlżejsze. I pamiętaj - to jest to samo Ubuntu co normalne z Unity - po prostu z innym środowiskiem na starcie (czyli oficjalna wersja Lite).
aero
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie wiem co się stało, ale już mi Ubuntu 12.04 chodzi stabilnie.

Mam 35 % wolnej pamięci RAM wg. Sysinfo z włączonym Firefox.

Ale jest inny problem, mam monitor płaski CRT 17" o rozdzielczości 1024 x 768 a system mi wyświetla tło 1920 x 1280.

Przez co widzę czarne przerwy w kątach ekranu, gdzie powinny być wypełnione obrazem.

Niektóre prawe boki stron www są niekompletne lub muszę przewijać paskiem.

Przy logowaniu mam Ubuntu i Ubuntu 2D co wybrać?

I jak ten pasek ukryć po lewej stronie, bo mi przeszkadza?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

aero pisze: Ale jest inny problem, mam monitor płaski CRT 17" o rozdzielczości 1024 x 768 a system mi wyświetla tło 1920 x 1280.

Przez co widzę czarne przerwy w kątach ekranu, gdzie powinny być wypełnione obrazem.

Niektóre prawe boki stron www są niekompletne lub muszę przewijać paskiem.

Przy logowaniu mam Ubuntu i Ubuntu 2D co wybrać?

I jak ten pasek ukryć po lewej stronie, bo mi przeszkadza?
Zapoznaj się z REGULAMINEM forum:
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
LTrol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: LTrol »

Ja mam eMachine e730 Procesor Intel Core i3 M350 2.27ghz , 8Gb ramu , dysk 250 GB grafika ATI HD 5470 i jak zainstalowałem ubuntu 12.04 to cały czas chodzi wentylator , pamięć to prawie aż parzy obudowa , dysk twardy to samo. Moze ktoś wie jak to poprawić zeby sie tak nie grzał?
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: witek »

@LTrol, polecam ten wątek viewtopic.php?f=216&t=158460
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

@LTrol Świeżo po instalacji masz zapewne zainstalowane otwarte stery grafiki. Zainstaluj te zamknięte to pewnie temperatura o kilka stopni spadnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”