Jak dodać pasek zadań i zainstalować stare dobre gnome2
- Reikgao
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Jak dodać pasek zadań i zainstalować stare dobre gnome2

Ostatnio zmieniony 15 cze 2012, 20:13 przez Reikgao, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafcio
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: Jak dodać pasek zadań
...Gnome classic instalujesz poleceniem
http://www.ubuntu-pomoc.org/alternatywn ... graficzne/
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install gnome-session-fallback
Debian Jessie
- brezniew
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86_64
Napisz jaka to wersja systemu i o co Ci w ogóle chodzi.
GNOME 2 nie ma już w repozytorium.
GNOME 2 nie ma już w repozytorium.
- kondziu jah
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
...a zamiast GNOME 2 można zainstalować jego fork - Mate.
Skrypt pobierający najnowszy sterownik nvidia -> http://adf.ly/Y8HRT
http://adf.ly/Y8HMh -> zaproszenie do dropboksa -> 500MB gratis.
http://adf.ly/?id=5385762 -> zarabiaj na linkowaniu
http://adf.ly/YIOh1 -> UIQ3 is not dead!
http://adf.ly/Y8HMh -> zaproszenie do dropboksa -> 500MB gratis.
http://adf.ly/?id=5385762 -> zarabiaj na linkowaniu
http://adf.ly/YIOh1 -> UIQ3 is not dead!
- Reikgao
- Sędziwy Jeż
Rafcio - fallback mam, chodzi mi o gnome2 lub o mate. Więc jak zainstalować mate? Choć mate nie znam, a Stare gnome tak i mi pasowało. Czy mate jest też tak modyfikowalne jak g2? Chodzi mi np o DockbarX aplet?
- Rafcio
- Wytworny Kaczor
Re: Jak dodać pasek zadań i zainstalować stare dobre gnome2
...nie próbowałem jeszcze mate , również jestem przywiązany do Gnome 2 , DockbarX aplet również mam zainstalowany na swoim Debianie.
Nowości Ubu... mi nie przypadły do gustu i zainstalowałem Debiana Squeeze z Gnome 2 który nadal otrzymuje łatki bezpieczeństwa
Nowości Ubu... mi nie przypadły do gustu i zainstalowałem Debiana Squeeze z Gnome 2 który nadal otrzymuje łatki bezpieczeństwa

Debian Jessie
- Reikgao
- Sędziwy Jeż
No więc jest możliwość zainstalowania starego gnome, czy nie? Mój śp. 10.10 był pod tym względem nieoceniony. Gdyby nie stracił wsparcia.... Dlatego przeszedłem na UE 3.2 chociaż to jest fallback który jest niereformowalny. Nie mogę przenieść paska na dół ( 30 lat przyzwyczajenia) dodać np: DockbarX. Więc jak to jest z tym mate, da się tam to tak ustawić, czy już lepiej przejść na KDE?
- Rafcio
- Wytworny Kaczor
http://forum.dobreprogramy.pl/projekty- ... 91466.html
...tutaj podobny temat. Gnome 2 już nie zainstalujesz na Ubu... masz jeszcze Ubuntu 10.04 LTS ze wsparciem z Gnome 2, wybór środowiska należy do Ciebie . Ja zainstalowałem Debiana 6 z Gnome 2
...tutaj podobny temat. Gnome 2 już nie zainstalujesz na Ubu... masz jeszcze Ubuntu 10.04 LTS ze wsparciem z Gnome 2, wybór środowiska należy do Ciebie . Ja zainstalowałem Debiana 6 z Gnome 2

Debian Jessie
- Nettmanek
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
własnie ponoć da się zainstalować ręcznie przy przy pomocy paczek z gnome 2 z ubuntu 11.04... przynajmniej tak twierdził jeden doktor u mnie na PCz (specjalista od bezpieczenstwa danych i fanatyk linuxa), że na ubuntu 12.04 server zainstalował gnome 2
Lenovo G580-20150 | Intel Core i3 3120M | 8GB DD3 | Intel HD 4000 & Nvidia GF 710M | 1TB HDD | kubuntu 13.10 64bit
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Nie rozumiem waszej awersji do XFCE - przecież tam praktycznie większość aspektów wyglądu idzie skonfigurować. Minusem jest jedynie kompozytor korzystający z xrender, który purystów może razić 'zrywaniem' video/przy szybkim przesuwaniu okien.
GNOME2 to trupek - oczywiście, są forki (Mate, coś tam w SolusOS, itp), ale świat idzie ku nowemu i przed siebie. Na dzień dzisiejszy z nowoczesnych technologicznie pulpitów, ale obsługiwanych w starych stylu to tylko KDE i Cinnamon (niedługo doczeka się wersji 2d i nie będzie wymagał karty z 3d).
GNOME2 to trupek - oczywiście, są forki (Mate, coś tam w SolusOS, itp), ale świat idzie ku nowemu i przed siebie. Na dzień dzisiejszy z nowoczesnych technologicznie pulpitów, ale obsługiwanych w starych stylu to tylko KDE i Cinnamon (niedługo doczeka się wersji 2d i nie będzie wymagał karty z 3d).
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Przez ten xrender nie da się czasami komfortowo oglądać filmów. Zrywa jak .........salvadhor pisze:Nie rozumiem waszej awersji do XFCE - przecież tam praktycznie większość aspektów wyglądu idzie skonfigurować. Minusem jest jedynie kompozytor korzystający z xrender, który purystów może razić 'zrywaniem' video/przy szybkim przesuwaniu okien.

- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Dobrze że wczoraj o tym nie wiedziałem - oglądałem komfortowo film na kompie z XFCE i kartą Intela...
- Reikgao
- Sędziwy Jeż
Gnome 2 to trupek? Więc jak reanimować trupka? Nie wierzę że na tym forum nie ma nikogo kto by nie wiedział jak wrócić do starego gnoma! Fallback jest fajne, ale nie można zmienić położenia paska, ani dodać DockbarX, jeśli by było można to proszę o pomoc.
- qnebra
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Kontakt:
Jacy desperaci. Typowy szok osoby która nie może przyzwyczaić się do nowości i przez długie lata używała jednego środowiska które dogłębnie poznała i zrozumiała ze wszelkich możliwych stron.
@Reikgao: Dlaczego masz takie parcie na tego Gnome 2?
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
- Rafcio
- Wytworny Kaczor
+1 dla Gnome 2Reikgao pisze:Gnome 2 to trupek? Więc jak reanimować trupka? Nie wierzę że na tym forum nie ma nikogo kto by nie wiedział jak wrócić do starego gnoma! Fallback jest fajne, ale nie można zmienić położenia paska, ani dodać DockbarX, jeśli by było można to proszę o pomoc.

Zwyczajnie ... Jestem Staryqnebra pisze:Jacy desperaci. Typowy szok osoby która nie może przyzwyczaić się do nowości i przez długie lata używała jednego środowiska które dogłębnie poznała i zrozumiała ze wszelkich możliwych stron.

Debian Jessie
- brezniew
- Przyjaciel
Przecież odpowiedź już tu padła. Mniej pisać, a więcej czytać.
Jeśli to starsze wydanie Ubuntu, Debiana lub innych dystrybucji, to GNOME2 jest w repozytoriach.
W nowszych wersjach jest GNOME Shell/Fallback, ale dla wielbicieli staroci powstało MATE (fork GNOME2).
Jeśli to starsze wydanie Ubuntu, Debiana lub innych dystrybucji, to GNOME2 jest w repozytoriach.
W nowszych wersjach jest GNOME Shell/Fallback, ale dla wielbicieli staroci powstało MATE (fork GNOME2).
- Nettmanek
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Jeśli nie to moge Ci jedynie zaproponowac zainstalować sobie ubuntu server 10.04 (gdyz ma wsparcie na 5 lat (czyt. do 2015 roku) a standardowe ubuntu 10.04 ma wsparcie do kwietnia 2013 roku) i w trybie tekstowym doinstalować sobie ubuntu-desktop (czyt. gnome2)Nettmanek pisze:własnie ponoć da się zainstalować ręcznie przy przy pomocy paczek z gnome 2 z ubuntu 11.04... przynajmniej tak twierdził jeden doktor u mnie na PCz (specjalista od bezpieczenstwa danych i fanatyk linuxa), że na ubuntu 12.04 server zainstalował gnome 2
Lenovo G580-20150 | Intel Core i3 3120M | 8GB DD3 | Intel HD 4000 & Nvidia GF 710M | 1TB HDD | kubuntu 13.10 64bit
- Reikgao
- Sędziwy Jeż
Dobra, więc czy jest możliwość przeniesienia paska w fallback na dół? I podpięciaDockbarX?
Sorry Breżniew, jak nie chcesz pomóc, to chociaż nie przeszkadzaj! Być może masz dużą wiedzę o linuksie, ale najwywazniej nie umiesz się nią dzielić. Moja przygoda z linkiem trwa dopiero 1,5 roku, a twój cięty dowcip nie przypada mi do gustu. Jesteś moderatorem a ja userem dlatego moje oczekiwania wobec osoby o takim doświadczeniu są trochę inne. Mniej cynizmu, więcej zrozumienia. A wracając do tematu, da się to zrobić w fallbacku, czy nie?
Sorry Breżniew, jak nie chcesz pomóc, to chociaż nie przeszkadzaj! Być może masz dużą wiedzę o linuksie, ale najwywazniej nie umiesz się nią dzielić. Moja przygoda z linkiem trwa dopiero 1,5 roku, a twój cięty dowcip nie przypada mi do gustu. Jesteś moderatorem a ja userem dlatego moje oczekiwania wobec osoby o takim doświadczeniu są trochę inne. Mniej cynizmu, więcej zrozumienia. A wracając do tematu, da się to zrobić w fallbacku, czy nie?
-
- Serdeczny Borsuk
Przecież sam żeś napisał, że masz fallback zainstalowany. To co stoi na przeszkodzie, by spróbować - rączki niesprawne, czy jak?
Możesz sobie pododawać panele do każdej krawędzi ekranu.
I tu jest sedno sprawy. Ktoś pyta, a tu pada odpowiedź o rączkach.To jest chyba forum, w którym można zwrócić się o pomoc a nie otrzymywać odpowiedzi typu - rączki niesprawne, czy jak? Wkurza mnie to. Dobrze że jest google. Myślę, że za moją wypowiedź nie dostanę bana, są tu inni którzy bardziej na to zasługują.ionash. pisze:Przecież sam żeś napisał, że masz fallback zainstalowany. To co stoi na przeszkodzie, by spróbować - rączki niesprawne, czy jak?