Instalacja sterownika nv ze źródeł Xubuntu 12.04

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Re: Instalacja sterownika nv ze źródeł Xubuntu 12.04

Post autor: luk1don »

Przecież vesa jest w repo, nv - brak... Cofanie xorga jest bez sensu, bo się zawsze coś spier...
Masz jeszcze kilka alternatyw, np. coś z mesą, dostosowanie nouveau (wpisy w pliku xorg.conf).
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Post autor: jacekalex »

Cofanie Xorga jest wykonalne i nie powoduje jakichś kłopotów, przynajmniej nie powodował kilka tyg. temu, ze sterem 173.*.31 - który jeszcze nie obsługiwał Xorga 1.11 i wyższych.

Tu jest opis, jak to zrobić:
http://ubuntuforums.org/showpost.php?s= ... ostcount=4

Jednak nie jest to rozwiązanie na wieki wieków....
Radzę się zaprzyjaźnić z otwarto źródłowymi sterami, albo w ostateczności poszukać sprzętu młodszego, niż 10 lat.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2012, 15:02 przez jacekalex, łącznie zmieniany 2 razy.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
mrmarkos
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: mrmarkos »

Etam cofanie xorg ma sens. Mam jedną maszynkę z właśnie cofniętym xorg i problemów brak.

Cofanie xorg:
1. Dodajesz repozytoria oneric do sources.list

Kod: Zaznacz cały

sudo nano /etc/apt/sources.list
i dodajesz wpis

deb http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric main
2. Ustawiasz Pin-Priority dla xorg

sudo nano /etc/apt/preferences
i dodajesz wpis

Package: *xserver* xorg 
Pin: release a=oneiric 
Pin-Priority: 1050
3. Cofasz xorg

sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
-- 26 cze 2012, o 23:03 --
jacekalex pisze:... albo w ostateczności poszukać sprzętu młodszego, niż 10 lat.
Słuszna uwaga, taka karta jak GeForce 6200 nie kosztuje majątku.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

@nowypawel

1. Z Xorg.0.log wynika, że Xserver wstał na sterowniku nv. Czy odczułeś poprawę jakości wyświetlania? Jak tak to chyba nie ma sensu walka z cofaniem wersji Xservera...

2. Na takim sprzęcie i tak nic 3D nie odpalisz, więc chyba nie ma co przejmować się Gallium.

3. Źródeł nie musisz umieszczać w katalogu /usr/src możesz je spokojnie kompilować w katalogu domowym.

4. Uczenie się Ubuntu na komputerze kolegi, może nie być najlepszym sposobem, do zachęcenia go do Linuksa (zwłaszcza jak coś popsujesz)...

@luk1don
1. NVIDIA zalecała używanie vesa zamiast nv do instalacji binarnych sterów, ponieważ nv nie obsługuje nowych kart graficznych. Dla starych układów i tak zapewni lepszą akcelerację 2D niż vesa i może być rozsądnym rozwiązaniem, gdy nouveau nie działa poprawnie.

2. Nv tak zupełnie martwe nie jest. Ostatnia zmiana w repozytoriach git datuje się na 2012-06-07.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
nowypawel
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: nowypawel »

@makson

Dlatego też pytam, czy Gallium jest czymś, czym powinienem się przejmować.

Póki co po zmianie sterownika nie widzę, żeby się działo się coś złego.

Nie bawię się Ubuntu na komputerze kolegi, tylko na swoim starym, którego przekażę krewnemu jadącemu na starym poczciwcu z Windowsem XP.

Niepokoją mnie te wpisy w Xorg.0.log:

[    17.588] (II) NV(0): Not using default mode "1856x1392" (hsync out of range)
[    17.588] (II) NV(0): Not using default mode "928x696" (hsync out of range)
[    17.588] (II) NV(0): Not using default mode "1920x1440" (hsync out of range)
[    17.588] (II) NV(0): Not using default mode "960x720" (hsync out of range)
[    17.588] (II) NV(0): Not using default mode "1360x768" (monitor doesn't support reduced blanking)
[    17.588] (II) NV(0): Not using default mode "1680x1050" (monitor doesn't support reduced blanking)
[    17.588] (II) NV(0): Not using default mode "1920x1080" (monitor doesn't support reduced blanking)
[    17.588] (II) NV(0): Not using default mode "1920x1200" (monitor doesn't support reduced blanking)
[    17.588] (II) NV(0): Not using default mode "1920x1440" (hsync out of range)
[    17.588] (II) NV(0): Not using default mode "960x720" (hsync out of range)
[    17.588] (II) NV(0): Not using default mode "2048x1536" (hsync out of range)
[    17.588] (II) NV(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
[    17.588] (II) NV(0): Not using default mode "2048x1536" (bad mode clock/interlace/doublescan)
[    17.588] (II) NV(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
Nie działa np. rozdzielczość 1024x768...
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

Panowie, pewnie, że cofanie wersji xorga może mieć sens, ale kierowałem się tymi słowami użytkownika:
nowypawel pisze: 2) komputer jest przeznaczony dla zwykłego użytkownika i nie chciałbym, żeby przy okazji pierwszej większej aktualizacji nie zobaczył niczego poza czarnym ekranem,
3) takie cofanie się nie wygląda na rozwiązanie "na dłuższą metę"
-- środa, 27 czerwca 2012, 10:18 --
makson pisze: 1. NVIDIA zalecała używanie vesa zamiast nv do instalacji binarnych sterów, ponieważ nv nie obsługuje nowych kart graficznych. Dla starych układów i tak zapewni lepszą akcelerację 2D niż vesa i może być rozsądnym rozwiązaniem, gdy nouveau nie działa poprawnie.

2. Nv tak zupełnie martwe nie jest. Ostatnia zmiana w repozytoriach git datuje się na 2012-06-07.
Lepsza "akceleracja" 2d to i tak w tym przypadku mały pożytek, tym bardziej, że jak widać:
nowypaweł pisze: Nie działa np. rozdzielczość 1024x768...
No i w przypadku upgradowania systemu - nv wyleciał z repozytoriów i możliwe, że trzeba będzie sięgać po źródła i kompilować - tu wracam do pierwszego cytatu. /tyle ode mnie
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

@nowypawel
A czy działa Ci taka rozdzielczość, jakiej używasz? Jeżeli tak i nie ma artefaktów na ekranie, to ja bym w tym już nie grzebał. Logi Xorga często wypluwają wiele groźnie brzmiących linijek, ale nie warto się tym przejmować.

@luk1don
Na nv jest szansa obejrzenia filmiku na YouTube, na vesa takiej szansy nie ma. Gra jest więc chyba warta świeczki...
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
nowypawel
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: nowypawel »

Na razie nie dostrzegam problemów, poza jednym: działam na rozdzielczości 1152x864 i zauważyłem, że pulpit z boku potrafi się trochę zwężyć i zaraz rozszerzyć z powrotem, nie wiem, czy jest to coś, czego powinienem się obawiać.

Mi się również wydaje, że to rozwiązanie ze sterownikiem nv ma sens, tym bardziej jeśli na ves-ie nie da się skorzystać z Youtube'a.

Nie wiem, może jest jakaś opcja, żeby sterownik nouveau działał poprawnie, bez tych skaczących białych kropek? To mogłoby być jeszcze lepszym rozwiązaniem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”