Jak w temacie, nie wiem dlaczego, komputer nie jest zły, jest to laptop HP 6735s, który ma 2GB RAM DDR2, Athlon Thurion X2 64bit 2x2GHz i kartę graficzną Radeon HD3200. Całe środowisko graficzne strasznie muli, klikam w ikonę, a po jakiejś sekundzie czy dwóch otwiera się co kliknąłem, podczas przesuwania okien widać przycinki. Domyślnie był sterownik VESA, teraz zmieniłem na ati, ściągnąłem ze strony i zainstalowałem razem z CCC ale nic nie pomogło. Dodam, że Windows XP na tym kompie chodzi dobrze, więc raczej nie chodzi o sprzęt.
Teraz zmieniłem środowisko graficzne na GNOME 3.41 ale jest to samo. Poza tym zauważyłem ciekawą rzecz - monitor systemu w Ubuntu pokazuje cały czas użycie każdego z procesorów na poziomie 45-48%!! Wszedłem w zakładkę procesy i tam niby Gnome bierze między 10-12% i compiz 12-14% (nie instalowałem Compiz Fusion) , ale nawet gdyby to zsumować, nie da ponad 40% na każdego pruca... coś tu jest nie tak...
Pomóżcie co może być nie tak. Dodam jeszcze, że oba systemy są świeże, dopiero co zainstalowane.
Ubuntu 12.04 bardzo wolno działa
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu 12.04 bardzo wolno działa
Windows XP został wydany w 2001 roku a Ubuntu 12.04 w 2012 roku, więc jeśli już chcesz porównywać to z Windowsem 7. Tak to niestety jest, że aktualnie z Ubuntu zrobiło się zasobożerne pole minowe. W ostatnim tygodniu powstało chyba z kilkanaście wątków o zamulaniu Unity, więc najbardziej racjonalnym wyjściem będzie zmiana środowiska.
Zainstaluj Kubuntu/Xubuntu/Lubuntu albo Fedorę/Debian z KDE/Gnome3 (z moich własnych obserwacji wynika, że Gnome 3 na Fedorze działa o wiele lepiej niż Ubuntu)
Zainstaluj Kubuntu/Xubuntu/Lubuntu albo Fedorę/Debian z KDE/Gnome3 (z moich własnych obserwacji wynika, że Gnome 3 na Fedorze działa o wiele lepiej niż Ubuntu)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Ubuntu 12.04 bardzo wolno działa
No ja uzywam Debian'a z gnome'em i nie mam takich problemow. Teraz zona chciala ubuntu bo miala ostatnio jakies wiec sciagnalem najnowsze. Szkoda ze zrobili z tego kombajn do zbierania kur po wioskach:/ no trudno... Zona dostanie chyba Debiana z gnome albo nawet z xfce...