Ubuntu 12.04 bardzo wolno działa

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
mrocznyszewc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Ubuntu 12.04 bardzo wolno działa

Post autor: mrocznyszewc »

Jak w temacie, nie wiem dlaczego, komputer nie jest zły, jest to laptop HP 6735s, który ma 2GB RAM DDR2, Athlon Thurion X2 64bit 2x2GHz i kartę graficzną Radeon HD3200. Całe środowisko graficzne strasznie muli, klikam w ikonę, a po jakiejś sekundzie czy dwóch otwiera się co kliknąłem, podczas przesuwania okien widać przycinki. Domyślnie był sterownik VESA, teraz zmieniłem na ati, ściągnąłem ze strony i zainstalowałem razem z CCC ale nic nie pomogło. Dodam, że Windows XP na tym kompie chodzi dobrze, więc raczej nie chodzi o sprzęt.
Teraz zmieniłem środowisko graficzne na GNOME 3.41 ale jest to samo. Poza tym zauważyłem ciekawą rzecz - monitor systemu w Ubuntu pokazuje cały czas użycie każdego z procesorów na poziomie 45-48%!! Wszedłem w zakładkę procesy i tam niby Gnome bierze między 10-12% i compiz 12-14% (nie instalowałem Compiz Fusion) , ale nawet gdyby to zsumować, nie da ponad 40% na każdego pruca... coś tu jest nie tak...
Pomóżcie co może być nie tak. Dodam jeszcze, że oba systemy są świeże, dopiero co zainstalowane.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 12.04 bardzo wolno działa

Post autor: Shimmy »

Windows XP został wydany w 2001 roku a Ubuntu 12.04 w 2012 roku, więc jeśli już chcesz porównywać to z Windowsem 7. Tak to niestety jest, że aktualnie z Ubuntu zrobiło się zasobożerne pole minowe. W ostatnim tygodniu powstało chyba z kilkanaście wątków o zamulaniu Unity, więc najbardziej racjonalnym wyjściem będzie zmiana środowiska.

Zainstaluj Kubuntu/Xubuntu/Lubuntu albo Fedorę/Debian z KDE/Gnome3 (z moich własnych obserwacji wynika, że Gnome 3 na Fedorze działa o wiele lepiej niż Ubuntu)
mrocznyszewc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Ubuntu 12.04 bardzo wolno działa

Post autor: mrocznyszewc »

No ja uzywam Debian'a z gnome'em i nie mam takich problemow. Teraz zona chciala ubuntu bo miala ostatnio jakies wiec sciagnalem najnowsze. Szkoda ze zrobili z tego kombajn do zbierania kur po wioskach:/ no trudno... Zona dostanie chyba Debiana z gnome albo nawet z xfce...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”