Instalacja systemu, dysk 1000GB / bez Windows.
- Hombre30
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Instalacja systemu, dysk 1000GB / bez Windows.
Hej, witam!
Planuję powrócić do wcześniejszej edycji Ubuntu (10.04)
Dysk 1000GB z całkowitym przeznaczeniem na 10.04
Moje pytanie: instalacja standardowa czy indywidualny podział na partycje?
Planuję powrócić do wcześniejszej edycji Ubuntu (10.04)
Dysk 1000GB z całkowitym przeznaczeniem na 10.04
Moje pytanie: instalacja standardowa czy indywidualny podział na partycje?
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Instalacja systemu, dysk 1000GB / bez Windows.
Nie lepiej zmienić środowisko zamiast wracać do 10.04?
Jeśli nie planujesz absolutnie żadnego innego systemu to bez podziału. Ja z przyzwyczajenia robię osobno /home i / w razie jakiś awarii, po przeskoku z wersji na wersje Ubuntu czyszcze tylko partycje / z systemem i reszta zostaje. Nie nalezy jednak wspoldzielic /home z innymi dystrybucjami albo przeskakując z 10.04 do 12.04. Przy uzywaniu jednego systemu i posiadaniu 2gb ramu nie ma sensu robić swapu, wyznaczanie /boot itp. osobno przyniesie wiecej szkody niz pozytku.
Jeśli nie planujesz absolutnie żadnego innego systemu to bez podziału. Ja z przyzwyczajenia robię osobno /home i / w razie jakiś awarii, po przeskoku z wersji na wersje Ubuntu czyszcze tylko partycje / z systemem i reszta zostaje. Nie nalezy jednak wspoldzielic /home z innymi dystrybucjami albo przeskakując z 10.04 do 12.04. Przy uzywaniu jednego systemu i posiadaniu 2gb ramu nie ma sensu robić swapu, wyznaczanie /boot itp. osobno przyniesie wiecej szkody niz pozytku.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
instalacja w tym momencie 10.04 na desktopa jest bez sensu. 12.04 i zmiana środowiska. Lub dystrybucji.
tak kupujesz telewizor kineskopowy, bo nie umiesz korzystać z LCD
tak kupujesz telewizor kineskopowy, bo nie umiesz korzystać z LCD
- andres88pl
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.04
Dlaczego! Może mu się Unity nie podoba! A swoja drogą 10.04 bardzo udany i ciągle wspierany mam go od pół roku i zero problemów. Proponuje standardową instalację a w razie potrzeby GParted i stworzysz partycje jaką będziesz potrzebował i ile według uznania pamiętając o pozostawieniu niezbędnego minimum na system. Pozdrawiam
- Hombre30
- Piegowaty Guziec
Serdecznie dziękuję za wszelkie wypowiedzi.
Wracam do 10.04 aby po chwili zaktualizować do 10.10 (moim skromnym zdaniem najbardziej optymalna opcja)
Świetna sprawa, już ponad 3tyg bez Windows i powoli zapominam jak on wygląda. Architektura i filozofia Linuxa staje się dla mnie oczywista
Pozdrawiam!
Wracam do 10.04 aby po chwili zaktualizować do 10.10 (moim skromnym zdaniem najbardziej optymalna opcja)
Świetna sprawa, już ponad 3tyg bez Windows i powoli zapominam jak on wygląda. Architektura i filozofia Linuxa staje się dla mnie oczywista

Pozdrawiam!
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
Sprawdź jeszcze jak jest ze wsparciem dla 10.10 zanim zdecydujesz się na taki ruch.Hombre30 pisze: Wracam do 10.04 aby po chwili zaktualizować do 10.10 (moim skromnym zdaniem najbardziej optymalna opcja)
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
jak mu się Unity nie podoba to jest multum innych środowisk/dystrybucji z innymi preinstalowanymi środowiskami.andres88pl pisze:Dlaczego! Może mu się Unity nie podoba!
póki co to jeszcze złudzenie. ale tak po przetestowaniu Gentoo spokojnie będziesz mógł mówić.Hombre30 pisze:Serdecznie dziękuję za wszelkie wypowiedzi.
Pozdrawiam!
opcja może i optymalna, ale przestarzała. oprócz zwykłego 12.04 masz Kubuntu,Xubuntu, Minta z dwoma środowiskami, Debiana, Fedore, Suse itd....
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Pomijając, fakt, że instalacja 10.04 po to, żeby aktualizować 10.10 jest kompletnie pozbawiona sensu, jak ktoś chce stary system ze stabilnym Gnome 2 (na razie), ale aktualnymi paczkami dostępnymi bez problemu, to Debian Squezze może się nadać.
Jeśli Ubuntu, to radziłbym najnowsze, i do tego np Mate albo Xfce.
Z resztą KDE tez można całkiem sensownie skonfigurować, żeby bardziej przypominało system, a nie galaretkę.
Z resztą KDE tez można całkiem sensownie skonfigurować, żeby bardziej przypominało system, a nie galaretkę.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Chyba już zainstalowałeś , miejmy nadzieję , że na "/" dałeś ~ 20 GB no i nie zapomniałeś o SWAP'ie - choćby minimum 512 MB (jeśli nie będziesz hibernował systemu , jeśli tak , to SWAP tyle co RAM ) . Brak SWAP'u może być powodem problemów z niektórymi aplikacjami . Na linuksie , często programy (aplikacje) w momencie startu , rezerwują sobie , na wszelki wypadek , miejsce w SWAP'ie - nawet jeśli z niego nie będą musiały korzystać . Jeśli SWAP'u nie znajdą , może się to odbić na płyności działania . Parę lat temu miałem taki kłopot z Firefox'em - od tego czasu mam zawsze min. 512MB SWAP'u , mimo iż mam 4 GB RAM . Mam Conky , w tej chwili pokazuje zajętych ~750MB RAM (z 4GB) i 3,1 MB zajętego SWAP'u . Co do podziału - osobiście dałbym ~250 GB na /home i utworzyłbym ze dwie partycje magazynowe na dane , z których nie korzystam zbyt często . Po kie licho ma mi za każdym razem mieszać w 1TB ?
- Hombre30
- Piegowaty Guziec
Wybaczcie, że nie pisałem. Walczyłem z X'ami i konfiguracją:)
Aktualnie jestem na 11.04 (bez swap'u)
Kolejny dzień bez XP za nami
Serdeczne dzięki za odpowiedzi w temacie!
Aktualnie jestem na 11.04 (bez swap'u)
Fakt, Mate mega minimal, jednak pozostanę przy ulubionym Gnome.jacekalex pisze:
Kolejny dzień bez XP za nami

Serdeczne dzięki za odpowiedzi w temacie!
- andres88pl
- Serdeczny Borsuk
Radzę żebyś pozostał przy 10.04 to lts czyli system z długotrwałym wsparciem ale już 10.10 nie czyli na tym wcześniejszym będziesz dostawał update ale na 10.10 już nie. Niech tam mówią co chcą nie ma to jak stare dobre Gnome 2. Pozdrawiam 

- Hombre30
- Piegowaty Guziec
Serdeczne dzięki 
Namieszałem coś z rozdzielczością/odświeżaniem i chwilowo jestem na 11.10
Całe szczęście zapisuję wszystko na pendrive, więc mam okazję uczyć się i testować.
Na 11.10 udało mi się ustawić rozdzielczość 1280x1024 i odświeżanie na poziomie 75h:)

Całe szczęście zapisuję wszystko na pendrive, więc mam okazję uczyć się i testować.
Na 11.10 udało mi się ustawić rozdzielczość 1280x1024 i odświeżanie na poziomie 75h:)
- andres88pl
- Serdeczny Borsuk
No od razu Polski nie zbudowanoHombre30 pisze:Serdeczne dzięki