[SOLVED] Ubuntu nie chce się uruchomić

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
ShadyPL
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

[SOLVED] Ubuntu nie chce się uruchomić

Post autor: ShadyPL »

Hej,
od 5 dni borykam się z pewnym problemem i sam nie mogę się z nim uporać. Przeszukałem chyba wszystkie linuxowate fora, jednak nie udało mi się znaleźć nic, co by było choć trochę podobne do mojego problemu.. Postanowiłem więc sięgnąć po Waszą pomoc.

W czwartek przeprowadziłem kilka zabiegów: tradycyjnie aktualizacje (apt-get update), później zrobiłem auto clean, reinstalowałem jeszcze nvidia-current (w niewiadomym nawet mi celu, po prostu gdzieś znalazłem jakiś poradnik, który miał przeinstalować nvidie i bodajże ją "ulepszyć" czy cuś), na koniec dnia chciałem zaaktualizować jeszcze xfce z 4.8 do 4.10, jednak nie udało mi się (wykonałem jakieś polecenie apt-get, coś sie zainstalowało, ale środowisko pozostało takie same - numerek 4.8.. przełożyłem te czynność na jutro).

W piątek uruchamiam ubuntu, wpisuje swoje hasło i kilkam ENTER, i co widzę? Czarny ekran, który po 2 sekundach powraca do menu logowania. Myślę sobie brak miejsca, wchodzę więc na konto gościa, sprawdzam stan partycji i jak się okazuje /boot zassał mi prawie całą przestrzeń. Odpalam tryb ratunkowy, robie ls -lh /boot i już znam przyczynę zapchania - stare pliki kerneli. Usunąłem kilka zbędnych pakietów, a będac jeszcze w trybie ratukowym wykonałem update i zainstalował się kernel 3.2.0-26-generic-pae, jednak nie wiem czy całkowicie bo pozostało po tym zabiegu tylko 10 MB wolnej przestrzeni - 96% z całości. Później usunąłem stare kernele i od razu zwolniło mi się 75 MB. Wieem, zrobiłem to nie po kolei :| pierw mogłem zwolnić miejsce i dopiero zainstalować nowe jądro, ale nawet nie zorientowałem się, że coś wgrywam, miałem ciężki dzień..
Restartuje pecet i moim oczom ukazuje się ten sam widok :-D Koledzy w wcześniejszym temacie doradzili, że być może kernel nie wgrał się poprawnie w związku z tym zapchanym miejscem. No to zrobiłem reinstalacje jądra, ale to na nic się zdało. Później wykonałem też reinstalke nvidia-current, xfce i pare takich tam rzeczy.. Jednak mój problem nie zniknął, jakieś sugestie, podpowiedźi pliss, jestem już bezsilny :-D
Ostatnio zmieniony 03 lip 2012, 15:06 przez ShadyPL, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Ubuntu nie chce się uruchomić

Post autor: bear7 »

Tak na szybkiego. Spróbuj przejść na konsole (ctrl+alt+F1) i dodać nowego użytkownika. A następnie zalogować się na nowe konto już normalnie. Może problem leży gdzieś w twoim koncie, a nie z systemem. Zwłaszcza, że mogłeś wejść na konto gościa.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
ShadyPL
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Re: Ubuntu nie chce się uruchomić

Post autor: ShadyPL »

bear7 pisze:Tak na szybkiego. Spróbuj przejść na konsole (ctrl+alt+F1) i dodać nowego użytkownika. A następnie zalogować się na nowe konto już normalnie. Może problem leży gdzieś w twoim koncie, a nie z systemem. Zwłaszcza, że mogłeś wejść na konto gościa.
Dzięęęęęki! Utworzyłem nowe konto, stare usunąłem, przeniosłem tylko katalog domyślny na nowe :D
Rosetta
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: [SOLVED] Ubuntu nie chce się uruchomić

Post autor: Rosetta »

Kurcze głupia sprawa a jak założyć to nowe konto użytkownika ? bo jak daje kombinacje ctrl+alt+F1 to pojawia mi się purpurowy ekran wszystko...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”