Aktualizacja 7.04 do najnowszego wydania Ubuntu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: Inna
Aktualizacja 7.04 do najnowszego wydania Ubuntu
Co mogę zrobic żeby upgradowac ubuntu z wersji 7.04 do najnowszej. aktualizacje nie działają płyty mogę tylko odczytywac (nie ma szans nagrac)
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Architektura: x86_64
Re: 7.04 do najnowszego
z 7.04 do 12.04? Mówisz poważnie?
Nie ryzykowałbym. Nie masz pendrive i na niego nagrać?

- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Różne cuda mogę sobie wyobrazić ale nie takie 
Albo jak wspomniano pendrive, albo zdobyć gdzieś płytkę z 12.04. Podobno niektórzy nawet rozdają...

Albo jak wspomniano pendrive, albo zdobyć gdzieś płytkę z 12.04. Podobno niektórzy nawet rozdają...
-
- Piegowaty Guziec
na pendrive mam zdjęcia które zrzuciłem z kompa przed migracją z windy
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Pendrive (1-4GB) kosztuje w tej chwili 10 złotych na allegro.
Ewentualnie pożycz od sąsiada/kolegi/mamy/babci
Ewentualnie pożycz od sąsiada/kolegi/mamy/babci
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Co nie zmienia faktu, że migracja z 7.04 na 12.04 jest niewykonalna.
Zdjęcia możesz sobie przegrać na dysk, potem zainstalować ubuntu, potem zgrać z dysku na pena.
Zdjęcia możesz sobie przegrać na dysk, potem zainstalować ubuntu, potem zgrać z dysku na pena.
-
- Piegowaty Guziec
ile muszę miec wolnego miejsca na pendrive [i czy inne dane (zdjęcia) są bezpieczne?] jak drugie pytanie jest głupie to sory ale winda unicestwiająca wszystkie pliki zorała mi mózg.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
nigdy nie próbowałem dogrywać ubunciaka do istniejących danych na penie, zawsze miałem obawy że mi je wyciepie w kosmos.
Czemu nie chcesz przerzucenia tych zdjęć na dysk? Przecież instalator ci ich nie zje o ile mu nie każesz...
Inna sprawa że problem z pożyczeniem pena czy zdobyciem płyty jest dla mnie mało zrozumiały... no ale w sumie mi też przed pierwszym czasami na c(_) brakuje
Czemu nie chcesz przerzucenia tych zdjęć na dysk? Przecież instalator ci ich nie zje o ile mu nie każesz...
Inna sprawa że problem z pożyczeniem pena czy zdobyciem płyty jest dla mnie mało zrozumiały... no ale w sumie mi też przed pierwszym czasami na c(_) brakuje

- Shimmy
- Zakręcona Traszka
To załóż darmowe konto w dropboksie i tam sobie wrzuć te zdjęcia i inne pliki, po instalacji usuniesz je z chmury i zgrasz na dysk 

-
- Piegowaty Guziec
kolejny problem. pożyczyłem kamerę i teraz standardowo ERROR! ,,Error while copying to "/media/disk". You do not have permissions to write to this folder." jak można to naprawić? próbwałem ustawić uprawnienia ale nie ważne ile razy ustawiam i tak za każdym razem jak włączam znowu to jest tak jak było na początku.
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
albo w konsoli przez cp albo..
i kopiuj 
Kod: Zaznacz cały
sudo nautilus

-
- Piegowaty Guziec
nie działa
-- 04 lip 2012 13:04 --
Jak to zrobic żebym mógł te zdjęcia skopiowac?
-- 04 lip 2012 13:16 --
Fajniej wszystko brzmiało kiedy ktoś na forum internetowym namawiał mnie do przejścia na linuxa jednak wszystk wygląda do orzeszek kiedy okazuje się że w linuxie kopiowanie zdjęć jest bardziej skomplikowane niż wszystko co robiłem w winowsie razem wzięte.
-- 04 lip 2012 13:17 --
I podkreślem że jeszcze mi się nie udało
-- 04 lip 2012 13:04 --
Jak to zrobic żebym mógł te zdjęcia skopiowac?
-- 04 lip 2012 13:16 --
Fajniej wszystko brzmiało kiedy ktoś na forum internetowym namawiał mnie do przejścia na linuxa jednak wszystk wygląda do orzeszek kiedy okazuje się że w linuxie kopiowanie zdjęć jest bardziej skomplikowane niż wszystko co robiłem w winowsie razem wzięte.
-- 04 lip 2012 13:17 --
I podkreślem że jeszcze mi się nie udało
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
a (byćmoże głupie, ale warto spróbować) pytanie - jakiego formatu jest pamięć w kamerze i jeśli jest to SD/MMC - czy jest odbezpieczona blokada na karcie...?
-
- Piegowaty Guziec
kamerę oddałem i zamiast tego unicestwiłem wszystkie zapisy gier na psp a terez próbuję znaleźć program który by mi pozwolił przygotowac pendrive do instalacji
-- 04 lip 2012 15:46 --
Mam wolnego pendrive i dalej mam problem. nie mogę znaleźć żadnego programu , który by mi pozwolił zainstalowac ubuntu z usb bo mam dostęp tylko do ubuntu 7.04 na którym nie da się nic zainstalować bo repozytria są nieaktywne i open SUSE na ktrego jedyny program który znalazłem pzwala nagrac na usb tylko obraz openSUSE.
Mam wolnego pendrive i dalej mam problem. nie mogę znaleźć żadnego programu , który by mi pozwolił zainstalowac ubuntu z usb bo mam dostęp tylko do ubuntu 7.04 na którym nie da się nic zainstalować bo repozytria są nieaktywne i open SUSE na ktrego jedyny program który znalazłem pzwala nagrac na usb tylko obraz openSUSE.
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
Tego weź:qwerty667 pisze:kamerę oddałem i zamiast tego unicestwiłem wszystkie zapisy gier na psp a terez próbuję znaleźć program który by mi pozwolił przygotowac pendrive do instalacji
http://software.opensuse.org/package/un ... unetbootin
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
7.04 >> 12.04?
Teoretycznie wykonalne 7.04 >> 7.10 >> 8.04 >> 10.04 >> 12.04
Ale szkoda na to czasu i nerwów. Tak jak wyżej piszą, wykonaj kopię istotnych danych i instaluj od zera 12.04.

Są przeniesione do archiwum. W /etc/apt/sources.list zamień adresy http://pl.archive.ubuntu.com na http://old-releases.ubuntu.com/qwerty667 pisze:bo mam dostęp tylko do ubuntu 7.04 na którym nie da się nic zainstalować bo repozytria są nieaktywne
-
- Przyjaciel
Obraz płyty Ubuntu 12.04 utworzony jest w technologii isohybrid. Zamiast szukać programu pod Ubuntu 7.04, do utworzenia boot-owalnego pendrive-a, uruchom terminal i odpal poniższe polecenie:qwerty667 pisze: Mam wolnego pendrive i dalej mam problem. nie mogę znaleźć żadnego programu , który by mi pozwolił zainstalowac ubuntu z usb bo mam dostęp tylko do ubuntu 7.04 na którym nie da się nic zainstalować bo repozytria są nieaktywne
Kod: Zaznacz cały
dd if=/scieżka/do/obrazu/ubuntu/PLIK of=/dev/sdX bs=4M; sync
PLIK, to nazwa pliku ISO;
sdX, to twój pendrive (X sprawdzisz za pomocą sudo fdisk -l).
Od wydania 7.04 trochę czasu upłynęło i trochę się zmieniło...qwerty667 pisze: Fajniej wszystko brzmiało kiedy ktoś na forum internetowym namawiał mnie do przejścia na linuxa jednak wszystk wygląda do orzeszek kiedy okazuje się że w linuxie kopiowanie zdjęć jest bardziej skomplikowane niż wszystko co robiłem w winowsie razem wzięte.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
niestety nie chce się uruchomić z pendrive. w biosie ustawiłem że 1 miejsce w botowaniu to USB coś tam dalej a i tak uruchamia się zawszy z dysku twardego. chyba nie wykrywa tego usb i przechodzi dalej. 
-- 04 lip 2012 20:25 --
i zauważyłem że na pulpicie ten pendrive wyświetla się dopiero jak go odłącze i podłącze 2 raz.
-- 04 lip 2012 21:58 --
i jeszcze czy ja musiałem zrobic coś poza tym poleceniem? bo miałem absolutnie czysty pendrive (usunięte wszystko)
-- 04 lip 2012 23:02 --
jak wgrałem na pendrive obraz innej wersji to się włączyło ale wyświetlało ERROR(coś o tym że plik zesrany) isolinux.bin

-- 04 lip 2012 20:25 --
i zauważyłem że na pulpicie ten pendrive wyświetla się dopiero jak go odłącze i podłącze 2 raz.
-- 04 lip 2012 21:58 --
i jeszcze czy ja musiałem zrobic coś poza tym poleceniem? bo miałem absolutnie czysty pendrive (usunięte wszystko)
-- 04 lip 2012 23:02 --
jak wgrałem na pendrive obraz innej wersji to się włączyło ale wyświetlało ERROR(coś o tym że plik zesrany) isolinux.bin
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Dodałbym jeszcze, że zanim zaczniesz pakowac 12.04 na pendraka, sprawdź, czy Twoój procek wspiera PAE, i czy Ubuntu, kktórego nagrywasz, nie wymaga przypadkiem PAE.
Bo niedawno czytałem, jakoby Ubuntu zrezygnowało z kernela i386 bez PAE, a szkoda byłoby, gdybyś całą robotę odwalił bez potrzeby.
Poza tym 7.04 ma gparted standardowo, wiec radziłbym sprawdzić, czy da się w nim wygospodarować osobną partycję na dane, a na przyszłosć, jak instalujesz LInuxa, to w zawansowanympodziale dysku wygospodaruj sobie osobną partycję na system (partycja / ), a osobną na /home, i potem tak instaluj.
W ten sposób po nowej instalacji możesz zachować wszystkie pliki użyszkodnika, zazwyczaj nic się nie gubi.
Może być problem z plikami konfiguracyjnymi zlokalizowanymi w katalogu domowym użytkownika, ale zawsze można sobie zmienić nazwę takiego fol;lderu, instalator automatycznie utworzy nowy, a nw starym zostaną wszystkie cenne dane, na których komuś może zależeć.
Pozdrawiam

Bo niedawno czytałem, jakoby Ubuntu zrezygnowało z kernela i386 bez PAE, a szkoda byłoby, gdybyś całą robotę odwalił bez potrzeby.
Poza tym 7.04 ma gparted standardowo, wiec radziłbym sprawdzić, czy da się w nim wygospodarować osobną partycję na dane, a na przyszłosć, jak instalujesz LInuxa, to w zawansowanympodziale dysku wygospodaruj sobie osobną partycję na system (partycja / ), a osobną na /home, i potem tak instaluj.
W ten sposób po nowej instalacji możesz zachować wszystkie pliki użyszkodnika, zazwyczaj nic się nie gubi.
Może być problem z plikami konfiguracyjnymi zlokalizowanymi w katalogu domowym użytkownika, ale zawsze można sobie zmienić nazwę takiego fol;lderu, instalator automatycznie utworzy nowy, a nw starym zostaną wszystkie cenne dane, na których komuś może zależeć.
Pozdrawiam

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
To dopiero w przyszłym wydaniu 12.10 >> Quantal: End of the line for i386 non-PAEjacekalex pisze:Dodałbym jeszcze, że zanim zaczniesz pakowac 12.04 na pendraka, sprawdź, czy Twoój procek wspiera PAE, i czy Ubuntu, kktórego nagrywasz, nie wymaga przypadkiem PAE.