Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
HaxorD
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Jaki linux na mój słaby PC!

Post autor: HaxorD »

Dokładnie doświadczenia heh a żeby je zdobyć trzeba mnóstwo czasu poświęcić debianowi żeby cokolwiek żrobić, ja już mam dość co chwila tylko jak nie jakieś błędy to co innego a naprawa ich trwała nie raz godzinami jak nie dniami XD a najgorsze jest to że wszytko trzeba ręcznie... dlatego wolę zainstalować ubuntu lub xubuntu i mieć ten problem z głowy, a i powiedziałbym że w niektórych aspektach naprawde jest pomocny.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Post autor: jacekalex »

Oj tam, przesadzasz.

W Debianie wystarczy go zainstalować z instalki konsolowej neinstall, a potem nie instalować metapakietów typu gnome czy xfce, tylko zainstalować sobie np nautilusa, gnome-panel, synaptica, gnome-sessoin i gdm, i już można odpalic srodowisko graficzne, a w Synapticu doinstalować dalej, co potrzebne.

Potem tylko skonfigurować dźwięk, zainstalować ster do grafiki, skonfigurować firewalla i ewentualnie sieć (instalator ma połączenie przy pomocy dhcp po kablu), i gotowe.
Do tego w konfiguracji apta wyłączyć instalowanie pakietów polecanych i rekomendowanych, dość ważna sprawa.

A każdy Linux zaczyna dużo ważyć, jak ktoś mu ładuje klkanaście rozmaitych demonow, jak np Network-manager - żeby podlączyc internet po kablu ;) , Pulseaudio - zamiast skonfigurować miksowanie w Alsie, Avahi - które nie jest do niczego potrzebne, itp.

Jak zaladujesz trochę takiego cholesterolu, to nawet najlżejszy Linux na świecie będzie mulił.
Ubuntu cale tony takiego cholesterolu ma zainstalowane domyślnie po instalacji :rotfl:
Debian też zaciąga tony takiego śmiecia, jak się instaluje środowisko graficzne z metapakietu z toną niepotrzebnych zależności, albo nie wylączy polecanych i rekomedowanych paczek.
Tak samo, jak z Debianem, można zrobić z Ubuntu isnstalując z obrazu mini,iso.

Ot cała tajemnica lekkiego, szybkiego systemu. ;)

Zupełnie, jak z plecakiem pod namiot, może ważyć 25 kilo albo 50 kilo. :rotfl:

Pozdrawiam
:craz:
Ostatnio zmieniony 27 cze 2012, 18:03 przez jacekalex, łącznie zmieniany 2 razy.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Poltiser
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Poltiser »

Nie rezygnowałbym z Lubuntu tak łatwo. Jest to bardzo sympatyczna dystrybucja. Niestety trzeba się douczać wszystkich sztuczek. Jest bardzo mało wymagające. Jeśli chcesz minimalistycznego linuksa z dość dobrze dopracowaną "twarzą" - masz klony debiana takie jak antix, tiny-core oraz crush-bang... Wszystkie są fajne, mają swoje limity i zagorzałych zwolenników. Spróbowałbym również U12.04 Unity2D - ma mniejszą stopę niż Unity 3D. Dużo zależy od tego co chcesz na tym komputerze robić. Powodzenia!
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Shimmy »

@Jacekalex - fajnie ze wszystkich zachęcasz do tego Debiana, używałem go ponad 3 lata ale zycie nie konczy sie na systemie operacyjnym. Wolę jednak te Ubuntu wgrac w 20minut niż grzebać się z instalacją i konfiguracją Debiana która jest dłuższa od staruszka XP. Mam przyjemniejsze sposoby na spędzanie wolnego czasu ;)

No i z 1GB ramu biedy nie ma, do debiana uciekałbym się mając 512mb.
@up Pewnie masz rację, i nawet mnie przekonałeś tylko jeszcze takie jedno pytanie czy to XFCE da się podobnie i tak samo łatwo skonfigurować jak gnome, chodzi mi głównie o compiza (ustawianie przeźroczystości i inne bajery) ?
Compiza to możesz na każdym środowisku zainstalować. Czy łatwo skonfigurować? Przecież XFCE opiera się o to cudowne Gnome 2.* które jeszcze nie tak dawno było dostępne w Ubuntu.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Dłuższa od XP?
Zależy dla kogo, u mnie to jest stworzenie 3 plików konfiguracyjnych, dopisanie conieco do czwatego, i gotowe.
Pliki mam, problemów brak.
Alsa: - plik /etc/asound.conf
Apt-get - wyłączane polecanych: /etc/apt/apt.conf
Firewall - /etc/network/if-up.d/firewall.sh

Do tego ustawić sieć w /etc/network/interfaces, repozytoria i zainstalować sterownik Nvidii

Gdzie tu masz jakieś długie i skomplikowane konfigurowanie?
Dłuższe od XP?

Ja widzę 5 minut ciężkiej pracy :rotfl:
Za to potem w Squeeze z backportami nie miałem żadnego błędu przy aktualizacjach, pierwszy pojawił się dopiero, jak aktualizowałem go do testinga.
Ciekawe, które Ubuntu może się poszczycić takim wynikiem, jak Debian Squeeze.
Dla początkujących w sam raz. ;)

Pozdrawiam
:craz:
Linux User #499936
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

Shimmy pisze:Wolę jednak te Ubuntu wgrac w 20minut niż grzebać się z instalacją i konfiguracją Debiana która jest dłuższa od staruszka XP. Mam przyjemniejsze sposoby na spędzanie wolnego czasu ;)
jak się już trochę nabierze skilla w tym to ma się pod ręką backup pojedynczych plików/całej instalacji.
HaxorD pisze:gdyż przetestowałem już debiana, minta i żaden z nich nie jest tak wspierany, konfiugurowalny i prosty jak ubuntu tylko teraz pytanie jaki żeby w miare chodził na ty sprzęcie:
słabo testowałeś tego Debiana. zwłaszcza jeśli chodzi o "konfigurowalność".

od siebie polecam minimalnego Debiana. Używam stacjonarce o podobnej konfiguracji, kiedyś używałem na laptopie pentium2, 128MB RAM. w obu przypadkach byłem/jestem zadowolony
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Post autor: Rafcio »

...oddaje swój głos na Debiana :roll: razem z @Dominbik i @Jacekalex ...
Debian Jessie
Awatar użytkownika
dhg
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: dhg »

[sarkazm mode on]
Jakże trudna jest instalacja i konfiguracja wyklętego Debiana!
Zainstaluje *buntu i wszystko bedzie działać!

[sarkazm mode off]

Po co za przeproszeniem pakować jako lekki system *buntu?
Przecież odchudzenie tego tzw user friendly systemu zabiera 10 razy wiecej czasu i energi niż skonfigurowanie Debiana do pracy ze wszystkimi bajerami/ tak samo sprawa ma się z XFCE i LXDE. Do szczęścia i wygodnej pracy wystarczy X-server i openbox z jakimś przyjemnym panelem jak np tint2 (choć osobiście preferuję fluxboxa).

Wątek Jaki Linux na stary/słaby komputer? ciągnie się jak brazylijska telenowela, konfiguracje komputerów rozciągają się od i486 do core i5, wymienialiśmy optymalnie dobrane systemy/zbiory oprogramowania na prawie każdy zestaw zaprezentowany w tym temacie i to nie na podstawie domysłów, a sprawdzone w praktyce.
Panowie i Panie - czytanie ze zrozumieniem i myślenie się kłania!

Pozdrawiam serdecznie.
dhg [zatracony, niereformowalny użyszkodnik Debiana Stable]
Inny OS: Debian Stable (6.0.3 Squeeze)
Register Linux User #551166
kch2323
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jaki Linux na i586

Post autor: kch2323 »

Witam i proszę mnie nie rugać panowie i panie Administratorzy forum, mianowicie mam problem wiem, że jest dużo tematów tego typu na google ale jakoś żaden do mnie nie trafia więc chcę się doradzić na forum Ubuntu.
Mam stary komputerek AMD K5 PR133Mhz,płyta gł na układach VIA jakaś grafa S3 4MB też jest, dysk 8GB, botowanko z CD wery możliwe, co chcę zrobić:
- posadzić jakiegoś linuxa lekkiego najlepiej gdyby można było jakieś pakiety doinstalować.
- na danym linuxie chcę udostępnić pliki dla konsoli PS2 czyli sambe trzeba hmm.
- linux w polskiej wersji językowej było by fajnie.
- linki do stron z poradami mile widziane chociaż już mnie oczy bolą od tego czytania.

Doradźcie coś ???

Dziś popróbuje z Elive, small damn linux może puppy. :pt36:

//brezniew: po lekturze tego wątku chyba sam już znajdziesz odpowiedź.
Florius
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Re: Jaki Linux na i586

Post autor: Florius »

Powiem ci że wersji Ubuntu na pewno na coś takiego nie znajdziesz bo Ubuntu jest bodajże od 2003-2004 roku (Mam prawo się mylić) a komputery z tamtego okresu są na pewno szybsze bo mam kompa w domu z 2002 i on ma dużo lepsze parametry od tego, Poleciłbym ci jednak coś z rodziny Windows jeśli to również interesuje, może Windows 95 ? :D Lub inny OS z epoki tego komputera

EDIT:
Kilka błędów
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Windows 95? kolga wyżej chyba nigdy nie używał tego systemu. koszmarna stabilność, potrafi się wywalić przy najprostszej rzeczy jak p2p, ftp. By oferować podstawowe usługi na jakimś poziomie w dzisiejszym świecie - Linux na tą maszynę.

Już komuś w podobnym wątku lub tobie, ale skasowali polecałem; Debian Lenny
Oczywiście net install. Mimo, że teoretycznie powinien Stable na i386 nie zadziałał. Lenny owszem. Mimo, że to Lenny o wiele więcej rzeczy i szybciej byłem wstanie tam wykonać niż na DSL itd....

Gentoo jeżeli masz skilla.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Mam stary komputerek AMD K5 PR133Mhz,płyta gł na układach VIA jakaś grafa S3 4MB też jest, dysk 8GB, botowanko z CD wery możliwe, co chcę zrobić:
Do poziomu konsoli to i Squeeze wstanie, o ile znajdzie z 64MB ramu, na 128MB ram i Pentium 200 mmx chodzi bez kłopotu.
Problematyczne na takim sprzęcie jest środowisko graficzne, jakieś ultra minimalistyczne FLuxBB, OpenBox, IceWm czy LightDM może by dało radę, ale Xfce już na pewno zdechnie w najbardziej skromnej wersji, o Gnome i KDE nie wspominając.

Najlepiej na takim gracie postawić lekki serwerek, np do torrenta, a zarządzać nim przez sieć, ssh powinien uciągnąć. ;)

Inna spprawa, ze przy obecnych cenach prądu elektycznego, komputer poniżej np Pentium 4 i 0,5 GB ram, ktory w czasie pracy zżera około ~80-100 Watt, więcej kosztuje forsy i nerwów, niż wynosi jego faktyczna wartość.
Lepiej wytargać na alledroogo grata, np dwurdzeniowy P4-2,8Ghz z 1GB ram i dskiem 40 Giga widziałem ostatnio za 229 zł.
A już na czymś takim, Debian pójdzie bez problemu.
I przy normalnej pracy taki komputer weźmie znacznie mniej energii, niż kilka lat starszy P3.
Linux User #499936
kch2323
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Więc, hmm próbowałem te linuxy i kicha, jedynie co wstaje to windałns 95/98, milenium już niestety nie za mało Mhz wymaga minimum 150, kurcze brakuje paru taktów więcej :) i chyba jednak zostaje mi to "Najlepiej na takim gracie postawić lekki serwerek, np do torrenta, a zarządzać nim przez sieć, ssh powinien uciągnąć" potrzebna samba...
Chcę żeby kompik był bezgłośny a ten taki jest graty z allegro raczej wyją potem trzeba kombinować jak to wyciszyć, jeżeli postawiłbym serverek to raczej grafa, karta dźwiękowa i inne wodotryski do kosza więc i z prądem nie powinno być tak źle, myśle hmm :)
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Próbowałeś Debiana Lenny? jak to nie wstaje - nie chce się zainstalować czy uruchomić?

tutaj link do systemu:
http://cdimage.debian.org/cdimage/archi ... etinst.iso

Miałem kiedyś stary komputer i586 i pamiętam, że nie chciał czytać wszystkich nagranych płyt CD.
kch2323
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ale co przyczyną nieczytania płyt mógł być np: procek czy płyta główna ? wiesz windałns 98 ruszył więc nie sądzę żeby coś było nie teges... a jeszcze ktoś coś tam z ramem więc mam to szczęście i na płycie są dwa sloty sd-ram wsadziłem w jeden 128MB.
O tak dzięki SenSei tegoz linku mi było trzeba widać słabo szukałem tego linuxa... jeszcze raz dzięki.
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Jaki Linux na i586

Post autor: Cubensis »

kch2323 pisze:- na danym linuxie chcę udostępnić pliki dla konsoli PS2 czyli sambe trzeba hmm.
Miałem ten sam problem. Posiadasz może router?
Awatar użytkownika
Ziendal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Kontakt:

Post autor: Ziendal »

Potrzebuje dystrybucji, dla komputera którego używam do Samby i serwera Minecraft (java). Nie używam monitora, więc pozostaje pulpit zdalny po instalacji (teamViewer ?). Co polecacie ? Czy Xubuntu dorówna wydajnością Debianowi ?
Intel Pentium 4 2.3 GHZ bez HT.
1 GB ramu.
Nvidia FX5500.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Shimmy »

Nie, nie dorówna. Maksymalne osiągi będą z Gentoo. Nie wiem natomiast jak w tym Gentoo jest z instalacją Javy. Jak nie lubisz sie bawić to szybko i prosto debian. I nie instaluj środowiska graficznego, to tylko zbędne kilkaset mb ramu i obciązenie procesora. Zarządzać możesz zdalnie w terminalu.

Swoją drogą, stawianie serwera do gry na desktopie z Intel Pentium 4 i 1GB ramu jest troszkę nienormalne, utrzyma to w porywach 6 osób. Lepiej zainwestować w dedyk, chyba że chcesz tylko LAN ;)
Awatar użytkownika
Ziendal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Kontakt:

Post autor: Ziendal »

Na razie stoi to xubuntu, najwyżej kiedyś zmienię na Debiana jak już się wykraczy. Środowisko może się przydać, czasami ktoś będzie chciał może skorzystać z komputera czy coś. Gdy będę potrzebował ramu najwyżej zabije x-y.
Właśnie, serwer będzie dla 2-4 osób na Lan :), dzięki za pomoc.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

na serwer Debian bez środowiska graficznego.
do tego jak potrzebne - jakieś lekkie środowisko graficzne typu *box, XFCE to chyba maks.

zarządzanie przez SSH (Xy administracji i tak Ci nie ułatwią) - ewentualnie zdalny pulpit - NX
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”