Nie można połączyć się poprzez multipleyer w Baldur's Gate II Cienie Amn
- necrordian
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Nie można połączyć się poprzez multipleyer w Baldur's Gate II Cienie Amn
Witam. Chciałem z kolegą (Windows XP, gra z tej samej płyty co ja czyli saga baldur's gate) zagrać w baldura przez sieć. Gra na single player przez wine jest bezproblemowa. Natomiast w multiplayer nie mogę się połączyć. Próbowałem nomalnie jak i przez hamachi. Wine mam najnowsze, system 9.10. Dodatkowo, ja nie mogę postawić serwera gry, to znaczy wpisuję nazwę gry, swój nick, daję nowa gra i nic się nie dzieje.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Nie można połączyć się poprzez multipleyer w Baldur's Gate II Cienie Amn
Witam,
Dopisuje sie do prosby o pomoc, u mnie wystepuje to samo.
Pozdrawiam, Bozoo.
Dopisuje sie do prosby o pomoc, u mnie wystepuje to samo.
Pozdrawiam, Bozoo.
- Raphael_13
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Nie można połączyć się poprzez multipleyer w Baldur's Gate II Cienie Amn
Na jednym z anglojęzycznych forów pisali, że udało im się rozwiązać problem dzięki zainstalowaniu DirectX 9 w odpowiedniej butelce Wine, nie wiem, co zrobiłem źle, ale u mnie to nie pomogło. Oprócz tego mamy takie rozwiązanie ze strony WineHQ:

PS Z Baldurem jedynką jest ten sam problem, ale nie znalazłem śladów rozwiązania. Może jest takie samo, jak z BG2 - ciężko powiedzieć.
PS2 Udało mi się rozwiązać problem z BG1. Oto tłumaczenie instrukcji, którą się kierowałem. Link do oryginału zamieściłem już wyżej.
1. Pobierz winetricks za pomocą:
2. Uruchom:
3. Pobierz DirectX mar 2009 redistributable z http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en
4. Uruchom pobrany plik exe, rozpakowując pliki do /tmp/directxcabs
5. Za pomocą cabextract wyodrębnij pliki z /tmp/directxcabs/dxnt.cab
6. Skopiuj wyodrębnione dplayx.dll, dpnet.dll, dpnhpast.dll, dpwsockx.dll, dplaysvr.exe do folderu ~/.wine/windows/system32
7. Dla wszystkich bibliotek dll z wyjątkiem dpwsockx.dll uruchom regsvr32, np.:
8. W winecfg dodaj te cztery dll w zakładce Biblioteki. Pamiętaj, by dodać je globalnie, a nie dla danej aplikacji.
Et voila!
EDIT Działa także dla BG2! Proszę o zmianę tematu na [SOLVED] Multiplayer w Baldur's Gate: TotSC oraz Baldur's Gate 2: ToB
Próbowałem, ale chyba nie do końca radzę sobie ze zrozumieniem angielskiego w niektórych momentach. I znowu lipa. Odświeżam na wypadek, gdyby ktoś miał ten sam problem za kolejne dwa lataMentioned in a comment by zsolty_szasz:
Multiplayer can work, but requires some setup first.
The problem is with the current DirectPlay implementation. Read here how to set it up: http://wiki.winehq.org/DirectPlayGames
To get multiplayer working for games that use a DirectPlay version prior to 8, place the following DLLs:
dplayx.dll, dpnet.dll, dpnhpast.dll and dpwsockx.dll in this archive in WINE's windows/system32 directory, then add DLL overrides (native,builtin) with WINECFG.

PS Z Baldurem jedynką jest ten sam problem, ale nie znalazłem śladów rozwiązania. Może jest takie samo, jak z BG2 - ciężko powiedzieć.
PS2 Udało mi się rozwiązać problem z BG1. Oto tłumaczenie instrukcji, którą się kierowałem. Link do oryginału zamieściłem już wyżej.
1. Pobierz winetricks za pomocą:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install winetricks
winetricks directplay
4. Uruchom pobrany plik exe, rozpakowując pliki do /tmp/directxcabs
5. Za pomocą cabextract wyodrębnij pliki z /tmp/directxcabs/dxnt.cab
6. Skopiuj wyodrębnione dplayx.dll, dpnet.dll, dpnhpast.dll, dpwsockx.dll, dplaysvr.exe do folderu ~/.wine/windows/system32
7. Dla wszystkich bibliotek dll z wyjątkiem dpwsockx.dll uruchom regsvr32, np.:
wine regsvr32 dplayx.dll
Et voila!
EDIT Działa także dla BG2! Proszę o zmianę tematu na [SOLVED] Multiplayer w Baldur's Gate: TotSC oraz Baldur's Gate 2: ToB