Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Xaris
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Post autor: Xaris »

Witam, jestem nowicjuszem i zielonkiem jeżeli chodzi o Ubuntu, ale chciałbym zainstalować na swoim PC-cie tak Ubuntu 11.04 Niebiańska Nimfa jak i XP-ka.
Dotychczas pomagał mi kumpel, bardziej w tym obeznany, jednakże teraz wyjechał na wakacje i nie mam z nim kontaktu.
Otóż zrobiłem tak jak mi poradził, wydzieliłem trzy partycje, 2x po 20GB na każdy system i jedna na całą resztę miejsca. Chciałbym zainstalować na każdej jeden system oraz ustawić aby dysk z Resztą był używany i abym miał pełny dostęp z każdego systemu. I tu pojawia się moja prośba, jeżeli ktoś mógłby mi napisać po kolei co powinienem zrobić/zainstalować najpierw, który system, czy w ogóle zrobiłem dobrze, gdyż przy czytaniu pobieżnym tego tematu mam wrażenie, że gdzieś skiepściłem i czegoś mi brakuje. Jak mówiłem jestem jeszcze dość zielony, choć powoli coś łapię. Systemy plików wszystkich partycji mam ustawione na NTFS, podobno przy instalacji Ubuntu sam zmieni w razie potrzeby system plików na partycji na ten pod Ubuntu lecz przy instalacji nie jestem pewny, jak to ustawić.
Proszę o w miarę szybką pomoc!
Dziękuję Ślicznie!
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: linuxozaurus »

I tu pojawia się moja prośba, jeżeli ktoś mógłby mi napisać po kolei co powinienem zrobić/zainstalować najpierw,
najpierw instalujesz XP potem ubuntu
Otóż zrobiłem tak jak mi poradził, wydzieliłem trzy partycje, 2x po 20GB na każdy system i jedna na całą resztę miejsca.
kiepska organizacja
gdyż przy czytaniu pobieżnym tego tematu mam wrażenie, że gdzieś skiepściłem i czegoś mi brakuje.
bo brakuje

Ja bym dała,
1 partycja dla windows NTFS] ustaw flagę boot
2 partycja rozszerzona a na niej
1 swap
2 partycja /(root) [ReiserFS lub inny linuxowy system plików] ustaw flagę boot
3 partycja /home (pliki użytkowników [ReiserFS lub inny linuxowy system plików]
4 ewentualnie partycja do wymiany danych pomiędzy systemami [NTFS]

Warto wydzielić /home (nie musisz kopiować danych w razie reinstalki systemu
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: Dominbik »

napisz może ile masz miejsca na dysku i co chcesz zrobić, bo na razie to wróżenie z kart. podział wolnego miejsca do orzeszek.
linuxozaurus pisze: 1 partycja dla windows NTFS] ustaw flagę boot
2 partycja rozszerzona a na niej
1 swap
2 partycja /(root) [ReiserFS lub inny linuxowy system plików] ustaw flagę boot
3 partycja /home (pliki użytkowników [ReiserFS lub inny linuxowy system plików]
ad1. flaga boot tylko przed instalacją Windowsa. Później tam gdzie zainstalujemy GRUBa
2. EXT4 - jaki normalny user bawi się w ReiserFS?
3. patrz wyżej
Xaris
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ogólnie mam coś koło 300GB na całym dysku

Jednakże jak pisałem, jestem zielony i połowa z tego co piszecie jest dla mnie niepojęta jak powietrze dla ryby, dlatego prosiłbym o w miarę możliwości wytłumaczenie jak zrobić, abym miał 2 systemy ale aby oba miały tak jak by "swoje miejsce" na którym mógłbym zapisywać i odczytywać dane bez żadnego problemu z każdego systemu. Tak jakby dysk wspólny do którego z każdego systemu miałbym pełny dostęp. Proszę o wyjaśnienie tego, w miarę możliwości jak dla przeciętnego kowalskiego. Póki co zrobiłem po prostu pełny format i mam podział parted magicem na 3 partycje, 2x 20 GB gdzie na każdej chciałem zainstalować jeden system i jedną z całą resztą miejsca (260 GB zdaję się, coś koło tego). Kumpel ma podobny podział i u niego to działa bez zarzutu, jednakże w tej chwili wyjechał i do końca wakacji nie będę miał z nim raczej kontaktu, proszę więc o pomoc, dla takiego zielonka jak ja, jak można to zrobić.

Z góry Dziękuję!
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

Najprościej poprosić kogoś obeznanego viewforum.php?f=200 Szybko, sprawnie, bez stresu.
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

Na dysku możesz utworzyć maksymalnie 4 partycje. Jedna z nich może być tzw. rozszerzona - wtedy na niej możesz tworzyć dyski logiczne. Jeżeli chcesz w prosty sposób podzielić dysk aby działały dwa systemy, to zrób 4 partycje: jedna na Windows, druga na Ubuntu, trzecia na SWAP, czwarta na dane. Nie słuchaj ludzi, którzy odradzają tworzenie partycji SWAP. Na partycji przeznaczonej na dane (filmy, muza, fotki itp) utwórz system plikowy NTFS - wtedy do tych danych będziesz miał dostęp i spod Ubuntu, i spod Windows.

-- 7 lip 2012, o 12:26 --

Jeżeli takie pojęcia jak SWAP, partycja podstawowa, rozszerzona, dysk logiczny są Ci obce, to znak, że nie powinieneś tego robić samodzielnie. Najpierw poczytaj, poszerz swoją wiedzę. Pozdrawiam.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Xaris pisze:Jednakże jak pisałem, jestem zielony i połowa z tego co piszecie jest dla mnie
wszystko masz w internecie, wystarczy pomyśleć i użyć google lub skorzystać z rady kolegi wyżej.
Xaris pisze:Ogólnie mam coś koło 300GB na całym dysku
1. wydzielasz partycję NTFS na Windowsa + Programy - 110GB powinno wystarczyć.
z flagą BOOT (użyj do tego programu gparted [znajdziesz w internecie])
2. wydzielasz partycję NTFS na dane, które chcesz mieć zawsze dostępne nie ważne z którego systemu (Ubuntu cz Windowsa). np. dokumenty tekstowe, skany, trochę mp3 itd....
np 90GB
3. pozostawiasz obszar bez partycji

Najpierw instalujesz Windowsa na pierwszej partycji, następnie Ubuntu - automatycznie, by podzielił obszar niespartycjonowany (podzieli automatycznie i prawidłowo).

Xaris pisze:Tak jakby dysk wspólny do którego z każdego systemu miałbym pełny dostęp.
Tym zajmiesz się po instalacji wystarczy edycja /etc/fstab w Linuxie - służę pomocą. Generalnie z poziomu Linuxa będziesz mieć dostęp wszędzie. Z poziomu Windowsa - tylko to co jest w NTFS. Proste i logiczne. Resztę wywnioskuj samemu.
Tomfoc pisze:Na dysku możesz utworzyć maksymalnie 4 partycje. Jedna z nich może być tzw. rozszerzona - wtedy na niej możesz tworzyć dyski logiczne.
W mojej propozycji.
1. NTFS na system Podstawowa
2. NTFS magazyn na dane Podstawowa
następne nie mają znaczenia
Xaris
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi, mam jeszcze pytanie, czy Programy, które chce instalować pod systemy MUSZĄ znajdować się na tych samych partycjach co podany system? np. jeżeli chcę zainstalować dajmy na to sterowniki pod Windowsa XP to MUSZĘ to instalować na tej samej partycji co XP czy mogę w wydzielonym obszarze na partycji 3, z Danymi Wspólnymi dla Obu Systemów?
Mówiąc Krócej, czy mogę zrobić tak, aby na partycji systemowej były Tylko najpotrzebniejsze pliki systemowe a Cała reszta, programy etc. mogłabyć swobodnie instalowana na partycji Wspólnej dla obu systemów i działała?

Nie tak krótko i zwięźle jakbym chciał ale troszkę krócej i zdaję się wiadomo o co chodzi;)

EDIT:
Jak dużo miejsca dalibyście na SWAP?
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: qnebra »

Sterowników pod Windows nie instalowałeś? Sterowniki Windows instalują się w Windows. Plik instalacyjny może być gdzie indziej.

1. Czy korzystasz z hibernacji?
a) Tak
b) Nie

2. Czy masz małą ilość pamięci RAM?
a) Tak
b) Nie

Jeśli wybrałeś 2x Tak obowiązkowo zrób Swap. Zależy ile masz pamięci RAM.
Jeśli twoje odpowiedzi Nie i Tak, to dokup sobie RAM.
Jeśli wybrałeś odpowiedzi Tak i Nie, to zrób Swap wielkości takiej samej jak ilość pamięci Ram.
Jeśli wybrałeś 2x Nie, nie rób sobie Swap.
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Xaris
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Sterowniki to był taki przykład, ale czy będzie jakiś problem, aby wszystkie programy instalować na partycji wspólnej? Tylko podzielonej dajmy na to katalogami, "Programy XP", "Programy Ubuntu" etc? Czy da się to normalnie zrobić, czy może trzeba coś pokombinować lub w ogóle może to przysporzyć jakichś trudności/problemów?
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Zależy ile dasz miejsca. Jeżeli 120GB na pierwszą partycję w NTFS instalujesz programy tam gdzie system. W praktyce przy dzisiejszych komputerach nie ma to znaczenia. Nie ma też znaczenia gdzie znajduje się sama instalka programu (może być na pendrive, innej partycji, cd itd...).

W Ubuntu wszystko instalujesz przez Centrum Oprogramowania i one samo ustala miejsce nowych pakietów - na partycji systemowej Linuxa.

Co do SWAPa - Możesz to olać, instalator się tym zajmie. Albo podaj wielkość RAMu
Xaris
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Czyli mogę wszystko wydzielić np.
30 GB na system XP, 30 GB na Ubuntu, dajmy na to 4GB na SWAP i całą resztę te ~200 GB na wspólną i to na tej wspólnej instalować wszystkie programy i nie będzie problemu, dobrze zrozumiałem?
Czu też muszę wydzielić np. po 100GB na każdą partycje z systemem i tylko tam instalować oprogramowanie?
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: qnebra »

Windows i Linux mają zupełnie inne systemy instalowania programów. Ta partycja to tylko na przechowywanie wspólnych danych takie jak dokumenty, muzyka, filmy i pliki instalacyjne programów.
Może taki układ:

C:\ około 80 GB NTFS z windowsem, instalujesz na samym początku.
D:\ okolo 150 GB NTFS na pliki wspólne. Muzykę, filmy i inne takie tam.
/ około 20 GB ext4 główny katalog linuksowy
/home około 40 GB ext4 twój katalog domowy
Zostaje około 10 GB na ewentualne zrobienie Swap.
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Lepiej poproś kogoś znajomego lub zacznij czytać wcześniejsze posty ze zrozumieniem.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

jaki normalny user bawi się w ReiserFS?
Ja korzystam z ReiserFS. Ostatnio mnie uratował przed całkowitą utratą danych po awarii dysku (wymiana w ramach gwarancji) w przeciwieństwie do EXT3.

@ Dominbik
Czemu odradzasz system plików ReiserFS?
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Nie odradzam. Doradzam tylko EXT4 ze względu na popularność i przetestowanie.
linuxozaurus pisze:Ostatnio mnie uratował przed całkowitą utratą danych po awarii dysku (wymiana w ramach gwarancji) w przeciwieństwie do EXT3.
Może jakieś szczegóły?

http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... 2_fs&num=1
http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... arks&num=1
http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... arge&num=1

Poza tym los ReiseraFS nie jest pewny.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hans_Reiser
Trzymając duże ilości danych, używając jedną instalację kilka lat (przy jako takich umiejętnościach, w przypadku Linuxa nie problem) w Reisera bym się nie pakował.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Shimmy »

linuxozaurus pisze:
jaki normalny user bawi się w ReiserFS?
Ja korzystam z ReiserFS.
On napisał normalny user a nie ktoś komu się nudzi i sam sobie tworzy kłopoty.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Ja nie miałam kłopotów z powodu Reisera (straciłam tylko część danych z dziennika zmian w systemie plików a nie to co było ważne) A na EXT3 zawsze straciłam co było ważne. Możliwe ze to przypadek mnie tak urządził.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
krawiec333
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: krawiec333 »

Witam.
Czy moglibyście pomoc mi w ustawieniu partycji?
ASUS X53SM-SX036-8 i7-2670QM, 8GBram , geforce 630M 2Gb ,Samsung ssd pm810 128GB

Będę korzystał głównie z ubuntu jednak muszę mieć również windows 7. Chciałbym mieć partycje na której będą pliki widoczne dla obu systemów. Czy partycja swap jest konieczna przy 8Gb ram ? Jestem początkującym użytkownikiem ubuntu. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Krawiec
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

linuxozaurus pisze:Ja nie miałam kłopotów z powodu Reisera (straciłam tylko część danych z dziennika zmian w systemie plików a nie to co było ważne) A na EXT3 zawsze straciłam co było ważne. Możliwe ze to przypadek mnie tak urządził.
z powodu odcięcia zasilania? mi przy EXT4 z powodu utraty zasilania jeszcze żadnych plików stracić się nie udało (tych zapisanych)

krawiec333 pisze: ASUS X53SM-SX036-8 i7-2670QM, 8GBram , geforce 630M 2Gb ,Samsung ssd pm810 128GB

Będę korzystał głównie z ubuntu jednak muszę mieć również windows 7. Chciałbym mieć partycje na której będą pliki widoczne dla obu systemów. Czy partycja swap jest konieczna przy 8Gb ram ? Jestem początkującym użytkownikiem ubuntu. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Krawiec
1. partycja podstawowa NTFS na Windows7+programy - zależy ile programów będziesz instalować 60GB normalnie powinno wystarczyć
2. partycja podstawowa NTFS na wspólne dane - to zleży od Ciebie. ~40GB
2. EXT4 może być podstawowa na / dla Ubuntu - do 10GB
3 zostaje 2GB na SWAPa gdybyś chciał hibernacji pod Ubuntu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”