ubuntu! - serwer do pobierania plików

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
ramzes7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

ubuntu! - serwer do pobierania plików

Post autor: ramzes7 »

Witam
Zacznę od tego że jestem zielony z ubuntu, mimo to chciałbym postawić serwer z którego będzie można pobierać pliki np. muzykę filmy. Czy zrobienie takiego serwera jest trudne, zainstalowałem serwery apache msql, php. Po wejściu do panelu sterowania phpmyadmin załamałem się bo nic z tego nie rozumiem. Czy byłby ktoś taki życzliwy i pomógł mi skonfigurować ten serwer. bym był bardzo wdzięczny
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 lip 2012, 13:31 przez ramzes7, łącznie zmieniany 2 razy.
T18315C
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Re: server ubuntu

Post autor: T18315C »

Tak się składa że jesteśmy chyba na tym sameym etapie, znalazłem taki poradnik, może Ci się przyda:
http://www.mepi.pl/component/hwdvideosh ... temid=1272

inny tutorial w wersji anglojęzycznej:
http://net.tutsplus.com/tutorials/php/h ... -for-free/

jak Ci się nie spodoba to na google pod hasłem "ubuntu server setup:" masz milion innych alternatyw:)
ramzes7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

właśnie z tego poradnika korzystam tylko teraz chciałbym bardziej rozbudować swój serwer żeby można pobierać z niego pliki.
T18315C
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: T18315C »

skoro zrobiłeś już go to już powinieneś wiedzieć jak pobierać pliki, strona html to nic innego jak plik, tak wiec jesli do tego folderu wrzucisz jakikolwiek inny plik wystarczy ze wpiszesz w przegladarce adres domenda.pl/plik.rar i gotowe, plik gotowy do pobierania
ramzes7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: ubuntu serwer do pobierania plików

Zrobiłem wszystko tak jak na tym kursie krok po kroku i nie wiem jak ruszyć dalej bo moja wiedza jeśli chodzi o ubuntu na tym się kończy, może za szybko chcę postawić taki serwer nie mając podstaw w tym systemie ? dlatego może ktoś mógłby mi doradzić pomóc przy dalszej konfiguracji serwera.
dexter55
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: ubuntu! - serwer do pobierania plików

Post autor: dexter55 »

Zainstalowałem serwer apache +inne komponenty (według kursu z tej strony http://net.tutsplus.com/tutorials/php/h ... -for-free/)serwer niby działa ale dlaczego kiedy łącze się przez ftp-a lub przez konsolę MC mój folder na serwerze jest pusty.
proszę jeszcze o małe wyjaśnienie bo nie za bardzo to rozumiem dlaczego przeprowadza się te zmiany

Scroll down (down arrow) to where it says “ServerTokens Full” and change it to read “ServerTokens Prod”
Now, scroll down a little further and change “ServerSignature On” to “ServerSignature Off”

Change “expose_php = On” to “expose_php = Off”

Proszę o odpowiedź
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”