Jak zaszyfrować cały dysk z ubuntu?

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
sobigchicken
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Jak zaszyfrować cały dysk z ubuntu?

Post autor: sobigchicken »

Na laptopie nie mam żadnego systemu w tej chwili, dysk jest zupełnie czysty. Chcę na nim zainstalować Ubuntu najnowsze, ale nim to zrobię, chcę się dowiedzieć jak zaszyfrować cały dysk. Jakim programem? (chcę szyfrowanie AES, czyli to standardowe, pierwsze na liście w truecrypt, ale truecrypt na livecd odpaliłem i nie miał opcji szyfrowania dysków, mógł szyfrować partycje, czy coś w tym stylu formatując je przy tym).

1) skoro dysk mam czysty na razie, to czy można z live cd odpalić jakiś program, stworzyć nim partycje jakieś, przygotowując się na instalację ubuntu i zaszyfrować wszystko tak, by przy odpalaniu kompa prosiło o hasło (a jako, że ubuntu nie jest wgrany to po wpisaniu hasła nic się nie odpali)... A następnie elegancko zainstalowałbym sobie ubuntu i miał już szyfrowanie z głowy. Da radę tak?

2) a jeśli punkt pierwszy nierealny, to proszę opisać dowolny sposób na zaszyfrowanie całego dysku. Czyli jaki program pobrać i czy odpalić go z live cd, czy z zainstalowanego już na dysk ubuntu. Mam nadzieję, że jest jakiś dość prosty sposób.
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Jak zaszyfrować cały dysk z ubuntu?

Post autor: zovalik »

Polecam szyfrowanie poprzez Alternate CD czyli LVM + LUKS.

viewtopic.php?f=213&t=152909

Może wygląda trochę skomplikowanie, ale jak ogaraniasz angielski i będziesz postępował zgodnie z instrukcjami podanymi w tutkach to spokojnie Ci się to uda i będzie fajnie działać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”