Najlżejsza przeglądarka internetowa
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Najlżejsza przeglądarka internetowa
Witam.
Szukam najlżejszej przeglądarki internetowej, żeby wszystkie strony wyświetlała poprawnie.
Żeby była obsługa flashu, javy, filmów i muzyki online.
Pobierała jak najmniej % procesora, pamięci RAM i GPU.
Żeby była w trybie graficznym.
Od razu mówię, że Firefox, Opera i Chrome odpadają, bo są za ciężkie na mój komputer.
Pozdrawiam.
Szukam najlżejszej przeglądarki internetowej, żeby wszystkie strony wyświetlała poprawnie.
Żeby była obsługa flashu, javy, filmów i muzyki online.
Pobierała jak najmniej % procesora, pamięci RAM i GPU.
Żeby była w trybie graficznym.
Od razu mówię, że Firefox, Opera i Chrome odpadają, bo są za ciężkie na mój komputer.
Pozdrawiam.
- andres88pl
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Najlżejsza przeglądarka internetowa
Dokładnie tak! Midori, Arora, Epiphany, Rekonq, Chromium, Firefox...itd po testuj trochę i wybierz która przypadnie Ci do gustu najbardziej. pozdrawiam
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Obawiam się, że w dzisiejszych czasach termin 'lekka przeglądarka' to ponury oksymoron. To jest niewykonalne przy obecnych objętościach stron WWW, stopniu napakowania na nich grafik (często niezoptymalizowanych), Javascriptów, Ajaxów i Flashów, dodając do tego coraz bardziej wymyślną interakcję strony z użytkownikiem, podchodzenie go reklamami, itp. Zawsze czegoś braknie by przechowywać elementy składowe stron - a to pamięci, a jak jej braknie, to dysk może być za wolny, żeby dynamicznie zapisywać/odczytywać pamięć cache, a procesor w którymś momencie spuchnie od natłoku informacji/elementów/uruchomionych skryptów - szczególnie, gdy nie jest pierwszej młodości.
Najlepsza optymalizacja dowolnej przeglądarki to wywalenie wtyczek Java/Flash/Adblock. To chyba jedyny kompromis.
Najlepsza optymalizacja dowolnej przeglądarki to wywalenie wtyczek Java/Flash/Adblock. To chyba jedyny kompromis.
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Ja to załatwiam tak, że mam przypiętą zakładkę w wtyczkami i w razie potrzeby włączam/wyłączam pożądaną wtyczkę jednym kliknięciem.salvadhor pisze:Najlepsza optymalizacja dowolnej przeglądarki to wywalenie wtyczek Java/Flash/Adblock. To chyba jedyny kompromis.

- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
Lynx
Najlżejsza przeglądarka na jakiej pracowałem
.
Najlżejsza przeglądarka na jakiej pracowałem

Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
A jak chcesz lekką z wyświetlaniem grafik to polecam:
links -g
dillo
links -g
dillo
GNU/Linux: dom - Slackware na blaszaku i laptoku; praca - Slackware na blaszakach, Ubuntu na laptokach
Znacie przeglądarkę wykorzystującą mniej zasobów od Midori, a zarazem wyświetlającą strony w normalny spsosób oraz obsługującą flasha?
-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: Inna
- Kontakt:
No ja mam "starego" kompa ,ale Mozilla i Google chrome, nawet płynnie chodzą ,tylko mam na nich problemy z flashem 

- socrates
- Wytworny Kaczor
Kiedys mialem podobny problem.
Przetestowalem wiele roznych wynalazkow typu midori czy arora. Lekkie sa to prawda. Ale za to wysoce niestabilne lub tez nie potrafia przetworzyc wielu stron.
Ostatecznie wybralem chromium ktore uzywam do dzis na kazdym sprzecie.
Chromium (nie chrome) jest rownie lekkie jak w/w przegladarki ale jakosciowo jest bezkonkurencyjne.
Z wlasnych obserwacji moge powiedziec ze firefox z 5 zakladkami juz potrafi niezle mielic, kiedy chromium z 30 zakladkami chodzi plynnie caly czas.
Na slabym sprzecie jak bedziesz mial tylko kilka zakladek to bedziesz zadowolony z chromium.
Przetestowalem wiele roznych wynalazkow typu midori czy arora. Lekkie sa to prawda. Ale za to wysoce niestabilne lub tez nie potrafia przetworzyc wielu stron.
Ostatecznie wybralem chromium ktore uzywam do dzis na kazdym sprzecie.
Chromium (nie chrome) jest rownie lekkie jak w/w przegladarki ale jakosciowo jest bezkonkurencyjne.
Z wlasnych obserwacji moge powiedziec ze firefox z 5 zakladkami juz potrafi niezle mielic, kiedy chromium z 30 zakladkami chodzi plynnie caly czas.
Na slabym sprzecie jak bedziesz mial tylko kilka zakladek to bedziesz zadowolony z chromium.
Gentoo + XFCE
Używałem kiedyś chromium, ale teraz szkoda mi 100 MB przestrzeni dyskowej na tą przeglądarkę. Zastanawiam się nad midori, wszelkie opinie na temat jej stabilności mile widziane.
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_web_browsers
Przy wyborze przeglądarki nie kierujcie się lekkością i stabilnością. W obecnej chwili te dwie rzeczy mniej zależą od samej przeglądarki a od konfiguracji systemu. Jednemu FF będzie chodził błyskawicznie, a chrome na tym samym komputerze będzie się ciął niemiłosiernie. (piszę z autopsji). Takie opinie nie mają sensu w odniesieniu do przeglądarek.
Jeżeli wybiera się coś innego niż FF/Chrome/Opera, to trzeba patrzeć czy przeglądarka obsługuje najpopularniejsze webowe technologie. W przypadku pierwszych 3 nie ma takiego problemu, bo web deweloperzy dostosowują się do nich.
Przy wyborze przeglądarki nie kierujcie się lekkością i stabilnością. W obecnej chwili te dwie rzeczy mniej zależą od samej przeglądarki a od konfiguracji systemu. Jednemu FF będzie chodził błyskawicznie, a chrome na tym samym komputerze będzie się ciął niemiłosiernie. (piszę z autopsji). Takie opinie nie mają sensu w odniesieniu do przeglądarek.
Jeżeli wybiera się coś innego niż FF/Chrome/Opera, to trzeba patrzeć czy przeglądarka obsługuje najpopularniejsze webowe technologie. W przypadku pierwszych 3 nie ma takiego problemu, bo web deweloperzy dostosowują się do nich.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Absolutnie najlżejsze przeglądarki jakie znam, to telnet i netcat.
Dzialają normalnie, troszkę roboty jest, żeby pliki flash i filmy lądowały w playerach, bo żadne z wyżej wymienionych w nie obsluguje wtyczek, za to to bardzo "hakerska" metoda.
Pozdrawiam

Dzialają normalnie, troszkę roboty jest, żeby pliki flash i filmy lądowały w playerach, bo żadne z wyżej wymienionych w nie obsluguje wtyczek, za to to bardzo "hakerska" metoda.

Pozdrawiam

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
Prawdziwy haker sam tłumaczy mignięcia diody karty sieciowej na kod html i renderuje go w głowie.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
prócz Chrome, Chromium, Opera, Firefox jest taka wogóle?aero pisze: Żeby była obsługa flashu, javy, filmów i muzyki online.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
zacznijmy od tego, że zużycie zasobów przez flasha o javę jest co najmniej o rząd wielkości większe niż samej przeglądarki...
a tak przy okazji - epiphany (czy jak on się teraz nazywa) nie pójdzie?
a tak przy okazji - epiphany (czy jak on się teraz nazywa) nie pójdzie?
- Sepirio
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Unity
jeżeli z flaszem, to tylko midori. u mnie spisuje się dobrze
Używam już od pewnego czasu chromium z adblockiem i jestem zadowolony. Midori nie wyświetla prawidłowo strony mojego bukmachera.