ubuntu mam od lat. Przetrwało X aktualizacji, wymiane dwóch płyt głównych, dwóch dysków, grafiki (łącznie ze zmianą z nvidia na ati), procesora i wszystkiego innego co można wymyslić.
Ale w związku z powyższym wciąż mam ubuntu 32bit, bo te ładnych parę lat temu nie ufałem jeszcze systemom 64bit.
Ściągnąłem wreszcie wersję 64bit, wrzuciłem do czytnika i ... instalator widzi dysk, ale nie widzi partycji. Zaczalem szukac.
Narzędzie do obsługi dysku widzi za ostatnią partycją ok 18mln TB wolnego miejsca, co przeliczone jest na -5mln chyba bajtów jeśli dobrze pamiętam.
Wniosek - chyba zdechła tablica partycji, skoro pokazuje takie bzdury. Co prawda kazdy z czterech systemów na dysku się ładuje, partycje z danymi też działają, ale coś nie gra.
Jak teraz bezpiecznie naprawić problem, żeby móc instalować system?
Nie mogę sformatować całego dysku...
odzyskanie tablicy partycji
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: odzyskanie tablicy partycji
Nie napisałeś, która to wersja Ubuntu - podałeś tylko, że to 64bity.
Spróbuj tak. Gdy uruchamiasz Ubuntu z płyty i do wyboru masz - zaraz chyba po wyborze języka instalacji - "instalacja Ubuntu" oraz "Uruchom z płyty CD" naciśnij F6 i wybierz opcję nodmraid i uruchom, co wolisz, instalator albo tryb Live.
Możesz także spróbować inaczej. Jak już masz załadowany tryb LiveCD, to odpal w terminalu polecenie:
Obie opcje robią właściwie to samo.
Spróbuj tak. Gdy uruchamiasz Ubuntu z płyty i do wyboru masz - zaraz chyba po wyborze języka instalacji - "instalacja Ubuntu" oraz "Uruchom z płyty CD" naciśnij F6 i wybierz opcję nodmraid i uruchom, co wolisz, instalator albo tryb Live.
Możesz także spróbować inaczej. Jak już masz załadowany tryb LiveCD, to odpal w terminalu polecenie:
Kod: Zaznacz cały
sudo dmraid -rE
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: odzyskanie tablicy partycji
Niestety - nie pomoglo
Glownym moim systemem jest Ubuntu 12.04 32bit, zainstalowac chcialem Ubuntu 12.04 64bit oraz Mint 13 64bit - efekt identyczny, ale to nic dziwnego bo to prawie to samo, nawet instalator ten sam
Kod: Zaznacz cały
$ sudo dmraid -rE
no raid disks