witam,
Od kilku miesięcy nie działa mi netbook Asus EeePC. Podejrzewam, że padła w nim bateria, jednak nie mam jak tego sprawdzić. Mógłbym oddać laptopa do naprawy, jednak w momencie, gdy ostatni raz się wyłączył miałem otwartego maila z ważnymi loginami i hasłami. Już wcześniej miałem podobną sytuację, gdy netbook mi się wyłączał, jednak po ostatnim razie już się nie włączył. Przy poprzednich razach, kiedy go włączałem od razu pokazywał się ekran, który był przed wyłączeniem. Czyli laptop, gdy padała bateria po prostu przechodził do hibernacji.
Jak już napisałem nie mogę go oddać ot tak do naprawy w obawie o ważne dane. Czy istnieje jakiś sposób, żeby sformatować dysk laptopa w takim stanie? Laptopa, który nie ma siły się włączyć, bo - jak podejrzewam - wysiadła bateria. Albo jakikolwiek inny sposób, który mógłby np. zakończyć poprzednią sesję, tj. żeby po włączeniu nie ukazywały się otwarte aplikacje.
Dodam też, że od jakiegoś czasu miałem problem z ładowaniem netbooka. Kabel raz łączył, 10 razy nie. Oczywiście próbowałem na samym kablu, zostawiałem podłączonego laptopa do zasilania, jednak z laptopem nic się nie działo. Świeciła się tylko dioda przy kablu, te na samym netbooku - już nie.
Pozdrawiam
Wyczyszczenie laptopa przed naprawą
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Wyczyszczenie laptopa przed naprawą
Kod: Zaznacz cały
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Dzięki.
Tylko problem polega na tym, że nie mam jak włączyć tego laptopa. Czy da się go czymś podłączyć do innego komputera i z jego poziomu wyczyścić netbooka?
Tylko problem polega na tym, że nie mam jak włączyć tego laptopa. Czy da się go czymś podłączyć do innego komputera i z jego poziomu wyczyścić netbooka?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
A samego dysku nie da rady wyciągnąć z tego netbooka?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.