Wyczyszczenie laptopa przed naprawą

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
notorious
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Wyczyszczenie laptopa przed naprawą

Post autor: notorious »

witam,

Od kilku miesięcy nie działa mi netbook Asus EeePC. Podejrzewam, że padła w nim bateria, jednak nie mam jak tego sprawdzić. Mógłbym oddać laptopa do naprawy, jednak w momencie, gdy ostatni raz się wyłączył miałem otwartego maila z ważnymi loginami i hasłami. Już wcześniej miałem podobną sytuację, gdy netbook mi się wyłączał, jednak po ostatnim razie już się nie włączył. Przy poprzednich razach, kiedy go włączałem od razu pokazywał się ekran, który był przed wyłączeniem. Czyli laptop, gdy padała bateria po prostu przechodził do hibernacji.

Jak już napisałem nie mogę go oddać ot tak do naprawy w obawie o ważne dane. Czy istnieje jakiś sposób, żeby sformatować dysk laptopa w takim stanie? Laptopa, który nie ma siły się włączyć, bo - jak podejrzewam - wysiadła bateria. Albo jakikolwiek inny sposób, który mógłby np. zakończyć poprzednią sesję, tj. żeby po włączeniu nie ukazywały się otwarte aplikacje.

Dodam też, że od jakiegoś czasu miałem problem z ładowaniem netbooka. Kabel raz łączył, 10 razy nie. Oczywiście próbowałem na samym kablu, zostawiałem podłączonego laptopa do zasilania, jednak z laptopem nic się nie działo. Świeciła się tylko dioda przy kablu, te na samym netbooku - już nie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Re: Wyczyszczenie laptopa przed naprawą

Post autor: ethanak »

Kod: Zaznacz cały

dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M
jeśli nie jesteś znanym terrorystą powinno wystarczyć.
notorious
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: notorious »

Dzięki.
Tylko problem polega na tym, że nie mam jak włączyć tego laptopa. Czy da się go czymś podłączyć do innego komputera i z jego poziomu wyczyścić netbooka?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

A samego dysku nie da rady wyciągnąć z tego netbooka?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”