Wyłapywanie Spamu z Sieci
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Wyłapywanie Spamu z Sieci
Witam forumowiczów dziś odwiedził mnie kolega z takim dziwnym zapytaniem czy istnieje coś takiego jak "program do wyłapywania spamu z neta?" Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy istnieje coś takiego... Więc postanowiłem zapytać was...Jeśli by był taki programik czy coś takiego to kolega chciałby coś takiego przetestować.Jak myślicie czy gdyby coś takiego istniało na jakiej zasadzie by działało? Tzn ile można by spamu z sieci przechwycić i na jakiej zasadzie to działa?? Jeśli coś wiecie na temat wyłapywania spamu z sieci dajcie znać..Z góry dzięki za odpowiedź....
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Wyłapywanie Spamu z Sieci
No ba. Jasne, że są.
Każdy sensowny klient poczty od dawna ma jakiś własny filtr spamu albo korzysta z zewnętrznych filtrów np. SpamAssasin.
A jak to działa? Patrzymy na temat, nadawcę, nagłówki albo zawartość emaila, ustalamy jakieś reguły i te emaile, które wpasowują się we wzorzec są oznaczane jako spam. Proste.

Każdy sensowny klient poczty od dawna ma jakiś własny filtr spamu albo korzysta z zewnętrznych filtrów np. SpamAssasin.
A jak to działa? Patrzymy na temat, nadawcę, nagłówki albo zawartość emaila, ustalamy jakieś reguły i te emaile, które wpasowują się we wzorzec są oznaczane jako spam. Proste.

-
- Wygnańcy
Nie zupełnie o to chodzi może nakreślę więcej.Mojemu kumplowi chodzi o to by przechwytywać spam.Podam przykład: Botnet wysyła spam na jakiś mail i nim ten spam dotrze na ten mail czy da rade go przechwycić,by tam nie dotarł??? O to właśnie chodzi memu kumplowi...Bo kumpel chciałby właśnie wiedzieć czy da się coś takiego zrobić na GNU/Linux???? Albo wyobraź sobie maszynę na Linuxie + powiedzmy jakaś aplikacja linuxową napisana specjalnie do łapania trojanów z komputerów innych użytkowników i sieci ogólnie,np z zainfekowanych stron internetowych i tym podobne.Czyli włanczasz aplikacje dajesz powiedzmy szukaj => zniszcz i szuka ci w całym internecie.To skoro botnety wysyłają masowo spam w milionach ,miliardach innych to czy nie dałoby rady zrobić własnie takiej aplikacji do przechwytywania spamu nim dotrze do odbiorcy??? Skoro botnety zbierają info o wszystkim co ma użytkownik na kompie i co robi,jak również wyciągają hasła,mają jakąś bazę adresów mailowych bo bez tego spamu nie wyśle???
Może by taka aplikacja musiała mieć właśnie jakąś bazę maili ???? Jak słownik haseł do łamania haseł?? Albo założyć jakąś powiedzmy pocztę ogólnodostępną z jakąś właśnie aplikacją tego typu na przechwytywanie????
Np powiedzmy taki portal o2 spamer chyba numer 1 w polsce nie ma dnia by nie było tam z 15 spamu na poczcie u każdego taki portal nie wiem czemu nie zrobi czegoś takiego ja usuwanie z maili użytkowników spamu automatycznie.Patrzysz powiedzmy na po2 masz 15 spamu idziesz spać wstajesz nie masz ani jednego....
Te botnety są tak potrzebne jak .... Właśnie o takie coś chodzi kumplowi jak napisałem....... Da się takie coś zrobić, napisać aplikację czy co innego zrobić? Czy jesteśmy skazani na zawsze na spam z botnetów?
Może by taka aplikacja musiała mieć właśnie jakąś bazę maili ???? Jak słownik haseł do łamania haseł?? Albo założyć jakąś powiedzmy pocztę ogólnodostępną z jakąś właśnie aplikacją tego typu na przechwytywanie????
Np powiedzmy taki portal o2 spamer chyba numer 1 w polsce nie ma dnia by nie było tam z 15 spamu na poczcie u każdego taki portal nie wiem czemu nie zrobi czegoś takiego ja usuwanie z maili użytkowników spamu automatycznie.Patrzysz powiedzmy na po2 masz 15 spamu idziesz spać wstajesz nie masz ani jednego....
Te botnety są tak potrzebne jak .... Właśnie o takie coś chodzi kumplowi jak napisałem....... Da się takie coś zrobić, napisać aplikację czy co innego zrobić? Czy jesteśmy skazani na zawsze na spam z botnetów?
- brezniew
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86_64
Przecież on sam wysyła ten spam. Nie chcesz mieć tego problemu to używaj innej poczty lub płać. Chyba jest tam płatna możliwość wyłączenia tych wiadomości.Np powiedzmy taki portal o2 spamer chyba numer 1 w polsce nie ma dnia by nie było tam z 15 spamu na poczcie u każdego taki portal nie wiem czemu nie zrobi czegoś takiego ja usuwanie z maili użytkowników spamu automatycznie.Patrzysz powiedzmy na po2 masz 15 spamu idziesz spać wstajesz nie masz ani jednego....
Jak sobie wyobrażasz podbieranie komuś prywatnej korespondencji, którą jest również pospolity spam?czy nie dałoby rady zrobić własnie takiej aplikacji do przechwytywania spamu nim dotrze do odbiorcy???
Od tego są odpowiednie filtry antyspamowe i zazwyczaj skutecznie działają.
Nie mam problemów ze spamem.Czy jesteśmy skazani na zawsze na spam z botnetów?
-
- Wygnańcy
No spoko rozumiem,więc pobieranie spamu jako prywatnych maili użytkowników odpada,gdyż prywatność dla mnie to rzecz święta...To w takim raźie czy dałoby rade jakimś sposobem przechwytywać spam wysyłany przez botnety nim dotrą do nadawcy, nadwców? Czyli przykład odpalam aplikacje daje szukaj => zniszcz aplikacja skanuje powiedzmy neta w wysyłaniu spamu przez właśnie botnety i je unieszkodliwia i ten spam unieszkodliwiony przechwycony nie trafia już do maili użytkowników? Dałoby rade coś takiego zrobić,albo może napisać taką aplikację przez programistów?
-- 24 lip 2012, o 07:47 --
Właśnie memu kumplowi o takie coś chodzi o przechwytywanie spamu botnet wysyła aplikacja przechwytuje i niszczy i nie trafia już ten spam na inne maile użytkowników.....
-- 24 lip 2012, o 07:47 --
Właśnie memu kumplowi o takie coś chodzi o przechwytywanie spamu botnet wysyła aplikacja przechwytuje i niszczy i nie trafia już ten spam na inne maile użytkowników.....
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
Dobry człowieku, czy w ogóle czytasz to, co inni tu piszą? Tak, dałoby radę napisać taką aplikację - to filtry spamu. Nie widzę innej możliwości, by jakiś tajemniczy system w równie tajemniczy sposób "niszczył" nieodpowiednie treści przemieszczające się po łączach
Pomijam już fakt, że taki wynalazek musiałby mieć całkowitą i absolutną kontrolę nad wszystkimi danymi przesyłanymi w jakikolwiek sposób (bo może coś akurat jest spamem). Od razu powiem - to nie zapowiada niczego dobrego...

- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Ujmę to inaczej: nie poprawiaj świata - i bez Twojej ingerencji jest już dostatecznie spieprzony...
-
- Wygnańcy
Dzięki za wypowiedzenie się w tej kwestii......