Zintegrowana karta grafiki Intel Sandybridge brak X-ów

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
superol
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Zintegrowana karta grafiki Intel Sandybridge brak X-ów

Post autor: superol »

Witam,
sprzęt to, procesor i7 2600k, płyta GA-Z68AP-D3, 16GB RAM-u.

A teraz do rzeczy.

Po instalacji systemu Ubuntu 12.04 amd64, mam problem z X-ami,
po starcie BIOS-u i po zaczęciu ładowaniu systemu monitor wyświetla jednolite tło, hdd-ek jeszcze trochę popracuje i rozruch systemu się na tym kończy.
Po twardym resecie, wybieram tryb ratunkowy > uruchom w bezpiecznym trybie graficznym, restart kompa, uruchamia się system z X-ami. Ten tekst pisany jest zresztą w tym trybie.
Teraz nie wiem gdzie leży błąd, w ustawieniach BIOS-u, GRUB-a czy w X-ach.

Bios:
http://www.gigabyte.com/products/produc ... id=4015#ov
Load Optyimized Deflaults

Zmiany:
Advanced BIOS Features > On-Chip Frame Buffer Size – default 64MB+2MB na 480MB+2MB to jest chyba rezerwacja pamięci dla grafiki?
Power Management Setup > HYPE Mode - default 32-bit mode – nie wiem czy to ma coś wspólnego z grafą ale zmieniłem na 64-bit mode .

GRUB:
usunołem komentaż (#) „GRUB_GFXMODE=640x480” dalej nie pomaga.

X-sy:

Ustawienia systemu > Szczegóły > Grafika:
Sterownik VESA: Intel® Sandybridge/Ivybridge Graphics
Interfejs Zastępczy

Monitor wykryty jako laptop, rozdzielczość 1280x1024 60Hz podłączony HDMI / DVI

Proszę o pomoc i z góry dziękuję

---------
xorg.conf.failsafe - tylko taki plik posiadam, poniżej jego zawartość:

Kod: Zaznacz cały

Section "Device"
	Identifier	"Configured Video Device"
	Driver		"vesa"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Monitor		"Configured Monitor"
	Device		"Configured Video Device"
EndSection
Znajomy mi podpowiada, że może w jajku nie ma driver-a do chipsetu Z68?
Pytanie do mądrzejszych ode mnie w jaki sposób mogę to sprawdzić. Gdzie znajdę listę obsługiwanych chipsetów "przez Ubuntu"
albo driver-y do niego na stronie Intela szukałem, możliwe, że kiepsko bo nie znalazłem.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2012, 11:04 przez superol, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Zintegrowana karta grafiki Intel Sandybridge brak X-ów

Post autor: makson »

Spróbuj:

Kod: Zaznacz cały

sudo cp /etc/X11/xorg.conf.failsafe /etc/X11/xorg.conf
I restart kompa.

P.S. A podczas instalacji grafika działała normalnie?
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
superol
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Instalację systemu przeprowadziłem z pendrive boot-owalnego (Ubuntu NetInstall_x64, z programu Unetbootin). Instalator jest w trybie tekstowym, sama instalacja przebiega bez problemu.

-- 04 sie 2012 08:11 --

32 bitowe Ubuntu 11.04 uruchomiło się bez problemu, Ubu 12.04 zachowuje się tak samo jak braciszek 64 bitowy, czyli klapa :(. Problem leży nie w X-ach ale w sprzęcie wywala się na Init.
Dla pocieszenia, Debian x64 działa bez problemu.

-- 28 paź 2012 13:55 --

Witam,
pociągnę trochę dalej ten wątek. Próbowałem zapakować do systemu jąderko z tej strony http://intellinuxgraphics.org/ niestety dalej system nie startuje, wykrywa płytę główną jako GA-Z68AP-D3 . Miałem nadzieje, że Ubuntu 12.04 a później nasz remix ruszy bez problemu, moją grafę.

Temat z Graphics 3000 spróbuję może obejść inaczej, docelowo i tak mam zamiar pracować na dwóch monitorach, więc będę musiał kupić kartę graficzną, zakup planuję na grudzień może styczeń z dwóch powodów.

1 – rabaty przed świętami lub poświąteczne.
2 – możliwe, że w styczniu będę miał możliwość zamienienia płyty na inną wszystko zależy od rozwoju sytuacji. Wariant nie zależny ode mnie.

Dlatego pojadę trzy-torowo.

Założenie, zakup grafiki 400 – 500zł, żeby nie ograniczać się w przyszłości, zastanawiam się nad rozwiązaniem:

- załóżmy, że punkt drugi wypali jaką płytę polecacie? Mile widziana obsługa mSATA, SSD jako cash dla HDD. Płyta obsługującą technologię Nvidia - SLI, myślę, że jedna karta wystarczy mi na jakiś czas, w przypadku braku mocy :-) dokupić drugą taką samą, powinna być już tańsza. A ja zyskam dodatkowego kopa, za nie duże pieniądze. Może technologia SLI nie potrzebuje wsparcia ze strony płyty (tego dopiero szukam)? No i znalazłem potrzebna jest płyta wspierająca SLI, np. ta http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... _13/specs/ oraz fajny artykuł http://pclab.pl/art14592.html szkoda, że dość dawno opublikowany.

- jeżeli zostaję przy swojej płycie, ona posiada wsparcie dla AMD CrossFireX, może jakaś ATI w duecie rozwiązanie podobnie jak wyżej. Chociaż o ATI nie mam dobrego zdania.

- trzecia możliwość, to jeżeli ktoś chce mi pomóc i jest z Gdańska a ma ochotę wypić w dobrym towarzystwie kawę z prądem ;-), to zapraszam na PW. Może uda się odpalić Graphics 3000 i dokupię jakaś dobrą kartę ze stajni Nvidii, i szczęścia nie będę dalej musiał szukać.

Jestem zielony.
W temat kart graficznych dopiero się wgryzam. Dlatego mile widziane są z Waszej strony sugestie, czy w ogóle jest sens się bawić w SLI, CrossFireX pod Linuxem (Ubuntu), może ktoś z Was ma doświadczenia w tym temacie, jak to działa.
Prosiłbym o podanie konkretnych modeli, tak zwanych pewniaków, działających pod Ubuntu, chodzi mi o sprzęt na jakim Wy działacie. Mam trochę czasu do zakupów i chciałbym odrobić z Waszą pomocą lekcje, a nie zaliczyć kolejną wtopę.
Co do Debiana to ciągnę na WESA(ie), nawet Open Arena mi się tnie :-x .
Czemu, życie nie może być proste...

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, 19:05 przez superol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Knopper90
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Knopper90 »

Po pierwsze nie SIL tylko SLI. Zgłupiałem kiedy napisałeś wpost u kolegi Majki89 pytającego o zasilacz.
A teraz SLI vs Linux. Działa bo to zależy od sterowników, czyli czytaj u zamkniętych od producenta. Nie wiem jak wygląda sprawa tych wolnych. Ja miałem kiedyś w układzie SLI podłączone dwa MSI Geforce 8800 GTX ale dlatego, że na kompie miałem XP i Debiana. Nie było problemów. Uważam jednak że układy SLI i CrossFire pod Linuxem to nadwyżka nie potrzebnej mocy, która na razie nie jest wykorzystywana, a pobór mocy jest wysoki. Po dwóch latach taki SLI z powiedzmy 2 razy NVIDIA GeForce GTX 690 będzie nie wiele lepszy od wtedy aktualnej karty jednej. A tak musisz wyłożyć dużo kasy na dwie karty i pobór prądu. Jeden dobry model i będzie ok.

-- 28 paź 2012, o 23:49 --

POza tym patrzyłem na płytę główna gigabyte co byś wybrał. Sporo bajerów i droga. Ja osobiście bym wybrał
płytę główną Asrock z podstawką AM3+ i Athlona ale jak wolisz Intele. Omijaj płyty z zintegrowaną grafiką po potem jak zamontujesz dużą kartę to ta zintegrowana nie jest dokońca wyłączana i generuje małe obciążenie dla CPU. Taka uwaga. To tylko propozycja. Potem procesor, karta/karty graficzne, pamięć ram jak masz niekompatybilną i zasilacz.
PCLinuxOS 2012.08 KDE
superol
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Już poprawiam :oops:. A tak ogólnie to dzięki, za opinię i sugestie. Co do sprzętu to już go mam, moja płyta nie obsługuje SLI, ale teraz szukam grafiki bo z zintegrowaną mam problem. Zainteresowałem się technologią SLI bo i tak muszę się na jakąś zdecydować. Czy zapłacę "np. 50zł" drożej za możliwość spięcia dwóch kart do kupy i może wykorzystam to w przyszłości. Już miałem upatrzone dwie karty GTX 550 Ti OC 1GB DDR5 192bit, GTX 660 Z tego co widzę to w PCI Express 3.0 nie mam co się bawić, procesor w 32 nm.. Przekonałeś mnie tym prądem :) idzie cały czas w górę :(. Jeszcze raz dzięki, zaczynam szukać od nowa ;-) wymarzonej grafiki... :lol:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Knopper90 pisze:Po pierwsze nie SIL tylko SLI. Zgłupiałem kiedy napisałeś......
POza tym patrzyłem na płytę główna gigabyte co byś wybrał. Sporo bajerów i droga. Ja osobiście bym wybrał
płytę główną Asrock z podstawką AM3+ i Athlona ale jak wolisz Intele. Omijaj płyty z zintegrowaną grafiką po potem jak zamontujesz dużą kartę to ta zintegrowana nie jest do końca wyłączana i generuje małe obciążenie dla CPU. Taka uwaga. To tylko propozycja. Potem procesor, karta/karty graficzne, pamięć ram jak masz niekompatybilną i zasilacz.
AMD sprawdza się ostatnio głównie na półce low_end, w topowych modelach, jak i7-2600K AMD nie ma w tej chwili zbyt wiele do zaproponowania.
Asrocka nie brałbym za darmo, od płyty zależy jakość całego komputera, także co najmniej Gigabyte czy Asus, natomiast pod procek Intela zastanowiłbym się też nad oryginalną płytą Intela (ciężko dostać, ale są bardziej kompatybilne z Linuxem, aniżeli Gigabyte - doświadczenie organoleptyczne ;)).
Jeśli ktoś chce w przyszłości karty graficzne łączone w SLI, to radzę diabelnie dobry zasilacz, ja brałbym Cooler Mastera lub Thermaltake.
Obecnie używam Cooler Master Silent Pro - chodzi bez najmniejszego problemu od 2007 roku.
Do tego obudowa z bardzo solidnym chłodzeniem.

@Knopper90
Czy mógłbyś zdradzić taką słodką tajemnicę, jak odpiłować kartę graficzną z już kupionego procesora Intel i7-2600K?
Bo ona ma 4 rdzenie procka i kartę graficzną HD3000 w jednym chipie. :twisted:

@superol
Radzę na początek pozostać przy Debianie x64.
Jest łatwiejszy i znacznie bardziej przewidywalny od Ubuntu.
W razie czego, zawsze możesz mieć kilka różnych Linuxów na oddzielnych partycjach.
Ja w tej chwili mam Gentoo na sda1, Debiana na sda7 i wybór systemu przy uruchomieniu w Grubie.

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
superol
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Witam,
cały problem był spowodowany uszkodzoną kością pamięci,
wysłałem ją dwa razy do serwisu. Teraz jest OK.

Dziękuję wszystkim, temat zamykam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”