Czuję chęć poznania czegoś nowego padło na Linuxa, jakieś pół roku temu postanowiłam z Ubuntu ale szybko mnie to przeraziło. Nie dając za wygraną postanowiłam dalej próbować. Korzystając z rady pana Google chciałam nieco o Linuxie znalazłam świetny artykuł http://www.linux.pl/?id=article&show=520.
Chciałabym aby ktoś postarał mi się naświetlić w inny sposób dlaczego Linuxa/Ubuntu tak wielkie grono sobie chwali i tak walczy o jego rozpowszechnienie.
W punktach , które są tam zawarte postaram się przekazać bynajmniej moje subiektywne spojrzenie (okiem Windosowca) lecz nie jestem fanatyczką jednego systemu:
1. Zapomnij o wirusach i innych zagrożeniach z internetu - nie chodzę po stronach nieznanych i takich na których są wirusy ( xxx czy z crackami)
2. Nie musisz płacić za system i oprogramowanie - Większość ludzi nauczyło się do płacę więc wymagam, mam XPka oryginalnego ale już powoli zaczyna być starym systemem stąd ta chęć poznania.
3. Wolność - całe te otwarte źródło mnie nie interesuje, jestem użytkowniczką laptopa a nie maniaczką grzebiącą w oprogramowaniu ( z szacunkiem dla maniaków

4. Czy Twój monitor często świeci na niebiesko? - Nie ponieważ nie robię jakiś dziwnych rzeczy na laptopie, po prostu z niego korzystam oglądając filmy, serfując na internecie czy czasami grając a jak zaświeci to restart i po problemie.
5. Co możesz zrobić zaraz po instalacji systemu? - tu racja nic, muszę wszystko z głową i po kolei instalować ale w Linuxie chyba też każdy instaluje swoje programy.
6. Co to jest defragmentacja??? - Raz w miesiącu idąc spać włączę i tyle. Nie wiem czy jest szybszy czy nie ale działa.
7. Uaktualnij swoje wszystkie programy jednym kliknięciem! - Racja ale kto z użytkowników Windows nie ma instalek na dysku, nie grzebie po internecie.
8. Szukasz nowych programów? Nie musisz przetrząsać internetu! - Jak wyżej

9. Za dużo otwartych okien - użyj wirtualnych pulpitów - Ja lubię nie robić wszystkiego na raz bo wtedy jest chaos, nie mam za wielu okienek.
10. Jak często musisz restartować swój system po instalacji nowych programów i sterowników? - Tak przywykłam do tego chyba jak każdy np: auto z manualną skrzynią biegów nikomu nie przeszkadza, co innego osobie, która przesiada się z auta z automatem na manual.
11. Czy Twój komputer nie jest w stanie obsłużyć Visty? - Mam Intel Core™2 Duo, 4 GB ramu, NVIDIA GeForce 9200M GS 512 MB GDDR2, fakt dużo ludzi kupuje komputer pod gry ja kupuje taki by mi służył na lata, choć czasem gram nie w takie, które mają wielkie wymagania.
12. Linux zapewnia Ci większe bezpieczeństwo - Jak wcześniej pisałam, nie wchodzę na strony dziwnego pochodzenia więc nie wiem co to wirusy bo ich nie mam, lub o nich nie wiem.
13. Korzystaj z tych samych dokumentów na Linuksie i Windows - Póki co to mnie nie dotyczy.
14. Linux i Wolne Oprogramowanie są innowacyjne i nowoczesne - LiveCD świetna sprawa ale strasznie wolno chodzi więc nie jestem w stanie stwierdzić czy dobrze działa. Co do efektów to każdy kogoś kopiuje, użytkownika mało to interesuje skąd.
15. Pomoc i dokumentacja - Tak samo jak w Windows to też w Linux rozwiązywanie problemów = forum.
16. Słuszna idea - Czy kupując dezodorant zastanawiam się nad dziurą ozonową i działalnością Greenpeace więc nie wydaje mi się aby to była jakaś korzyść dla systemu.
Czy jest ktoś w stanie mi naświetlić dlaczego Lunux jest warty zainstalowania ?.Instalacja obok Windows nie dotyczy ze względu na brak miejsca na dysku a LiveCD jest wolne i nie ułatwia zapoznania się z systemem, pokazuje tylko jak wygląda. Nie jestem fanatyczką windowsa tylko osobą otwartą na różne systemy. Celem napisania postu nie jest atak na użytkowników Linuxa tylko do osób co powiedzą konkretnie o zaletach systemu.